Sałatki sylwestrowe: przepisy na najpopularniejsze i nie tylko

Sałatki sylwestrowe to coś, czego nie może zabraknąć na imprezowym stole. Jakie są nasze ulubione i które przepisy na sałatki na sylwestra zawsze się sprawdzają?

Sałatki sylwestrowe to coś, na co zawsze znajdzie się miejsce na stole. Przygotowuje się stosunkowo łatwo, a goście je uwielbiają. Zaspokajają głód, ale nie zapychają. Jedni jedzą je solo, inni potrzebują "mięsnej wkładki", ale wszyscy po nie sięgają.

Sałatki, które goszczą na imprezowych stołach

Organizując przyjęcie, często chcemy zaskoczyć naszych gości, przygotowując nietypowe sałatki, których mogli nigdy wcześniej nie jeść. Popularnością cieszą się m.in. sałatki:

Zobacz wideo

Sałatka sylwestrowa: przepis, który zawsze się sprawdza

Każdy z nas zna przepis na sałatkę, która zawsze się udaje (i wszyscy chętnie ją zjadają). My także mamy kilka takich imprezowych hitów. Niektóre przedstawiliśmy w tym tekście - Proste sałatki na imprezę, które zawsze się sprawdzają, przepisy na pozostałe znajdziecie poniżej.

Sałatka "na oko" Beaty

Ciężko podać dokładne proporcje składników, musicie dodać ich tyle, aby sałatka osiągnęła pożądany przez was smak. Jedni wolą, gdy selera jest mało, drudzy nie przepadają za kukurydzą - dopasujcie ilość składników do waszych potrzeb. Na pewno będziecie potrzebować:

  • Marynowanego selera
  • Ananasa z puszki (pokrojonego na kawałki)
  • Szynkę (dowolna, najlepiej w grubych plastrach lub w kawałku, który pokroicie w kostkę) lub wędzoną pierś z kurczaka/indyka
  • Ser żółty (dowolny rodzaj, ważne, aby był w kawałku, który pokroicie w kostkę)
  • Por (zieloną część, pokrojoną w krążki)
  • Majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • Soli i pieprzu

Wszystkie składniki należy wymieszać (ilość - wedle potrzeb), przed podaniem doprawić majonezem z solą i pieprzem.

Tuńczykowa sałatka Konrada

Ma różne wariacje, którąś z nich na pewno znacie. Można podawać ją bez ryżu, jednak z nim będzie bardziej sycąca. Do jej przygotowania potrzebujesz (zwiększ proporcje, jeśli spodziewasz się wielu gości na imprezie):

  • Puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym (jeśli go lubisz, dołóż rybę z dwóch puszek)
  • Puszki kukurydzy konserwowej
  • Puszki groszku  konserwowego
  • Ryżu (rodzaj dowolny) - pół kubka lub jedną torebkę
  • Kilku ogórków kwaszonych lub konserwowych - w zależności od preferencji
  • Czerwonej cebuli
  • Majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • Soli i pieprzu do smaku

Ryż ugotuj według zaleceń producenta i ostudź. Gdy będzie zimny, przełóż go do salaterki. Dodaj tuńczyka, kukurydzę i groszek (odsączone z zalewy). Cebulę i ogórki pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników, całość wymieszaj. Majonez (lub jogurt) wymieszaj z pieprzem i solą, przed podaniem dołóż do sałatki i dokładnie wymieszaj.

  • Niektórzy dodają do tej sałatki także ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko.

Słodka wariacja Marzeny

To kolejna sałatka, która nie jest wielkim odkryciem, ale sprawdza się zarówno na imprezie, jak i w pudełku wziętym do pracy. Przygotuj:

  • Pół kubka lub torebkę ryżu dowolnego rodzaju
  • Wędzoną pierś z kurczaka lub indyka
  • Puszkę kukurydzy konserwowej
  • Kilka krążków ananasa z puszki
  • Ser żółty w kostce
  • Majonez lub jogurt naturalny
  • Sól i pieprz do doprawienia

Ugotuj ryż i ostudź. Pokrój w kostkę wędzoną pierś i ser żółty, a ananasa w drobne kawałki. Przełóż do miski, dodaj kukurydzę i ostudzony ryż. Przed podaniem wymieszaj z majonezem (lub jogurtem) z solą i pieprzem. Żeby złagodzić słodki smak, możesz dodać odrobinę musztardy.

Sałatka "co się nawinie" Karoliny

Przepis na taką sałatkę zna chyba każdy. W tym wypadku bazuje na miksie sałat i serach - to je najczęściej trzeba dokupić, pozostałe składniki zazwyczaj są w domu. Potrzebujemy:

  • Bazy, czyli sałaty, szpinaku, jarmużu - wedle upodobań, można zmieszać kilka różnych
  • Wkładki, czyli serów - dowolne, mogą być pleśniowe, może to być mozzarella lub feta, oscypki
  • Warzyw, które akurat mamy w domu: świeżych pomidorów i ogórków, kiszonych i konserwowych ogórków, cebuli
  • Oliwy i przypraw do zrobienia sosu

Liście myjemy i suszymy, dorzucamy do nich pokrojony lub pokruszony ser, dodajemy pokrojone na drobne kawałki warzywa, mieszamy. Oliwę mieszamy z ulubionymi ziołami, zalewamy sałatkę, ponownie mieszamy. Całość możemy posypać kiełkami lub pestkami.

Jaka sałatka na sylwestra?

Odpowiedź często jest jedna: ze składników, które znajdziemy w pobliskim sklepie. Po świątecznej bieganinie nie chce nam się jeździć w poszukiwaniu wymyślnego dodatku. Na sylwestrowej imprezie sprawdzą się zarówno sałatki, których nie jemy na co dzień, jak i takie, które doskonale znamy (i uwielbiamy).

Więcej o:
Copyright © Agora SA