Sałatki sylwestrowe to coś, na co zawsze znajdzie się miejsce na stole. Przygotowuje się stosunkowo łatwo, a goście je uwielbiają. Zaspokajają głód, ale nie zapychają. Jedni jedzą je solo, inni potrzebują "mięsnej wkładki", ale wszyscy po nie sięgają.
Organizując przyjęcie, często chcemy zaskoczyć naszych gości, przygotowując nietypowe sałatki, których mogli nigdy wcześniej nie jeść. Popularnością cieszą się m.in. sałatki:
Każdy z nas zna przepis na sałatkę, która zawsze się udaje (i wszyscy chętnie ją zjadają). My także mamy kilka takich imprezowych hitów. Niektóre przedstawiliśmy w tym tekście - Proste sałatki na imprezę, które zawsze się sprawdzają, przepisy na pozostałe znajdziecie poniżej.
Sałatka "na oko" Beaty
Ciężko podać dokładne proporcje składników, musicie dodać ich tyle, aby sałatka osiągnęła pożądany przez was smak. Jedni wolą, gdy selera jest mało, drudzy nie przepadają za kukurydzą - dopasujcie ilość składników do waszych potrzeb. Na pewno będziecie potrzebować:
Wszystkie składniki należy wymieszać (ilość - wedle potrzeb), przed podaniem doprawić majonezem z solą i pieprzem.
Tuńczykowa sałatka Konrada
Ma różne wariacje, którąś z nich na pewno znacie. Można podawać ją bez ryżu, jednak z nim będzie bardziej sycąca. Do jej przygotowania potrzebujesz (zwiększ proporcje, jeśli spodziewasz się wielu gości na imprezie):
Ryż ugotuj według zaleceń producenta i ostudź. Gdy będzie zimny, przełóż go do salaterki. Dodaj tuńczyka, kukurydzę i groszek (odsączone z zalewy). Cebulę i ogórki pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników, całość wymieszaj. Majonez (lub jogurt) wymieszaj z pieprzem i solą, przed podaniem dołóż do sałatki i dokładnie wymieszaj.
To kolejna sałatka, która nie jest wielkim odkryciem, ale sprawdza się zarówno na imprezie, jak i w pudełku wziętym do pracy. Przygotuj:
Ugotuj ryż i ostudź. Pokrój w kostkę wędzoną pierś i ser żółty, a ananasa w drobne kawałki. Przełóż do miski, dodaj kukurydzę i ostudzony ryż. Przed podaniem wymieszaj z majonezem (lub jogurtem) z solą i pieprzem. Żeby złagodzić słodki smak, możesz dodać odrobinę musztardy.
Przepis na taką sałatkę zna chyba każdy. W tym wypadku bazuje na miksie sałat i serach - to je najczęściej trzeba dokupić, pozostałe składniki zazwyczaj są w domu. Potrzebujemy:
Liście myjemy i suszymy, dorzucamy do nich pokrojony lub pokruszony ser, dodajemy pokrojone na drobne kawałki warzywa, mieszamy. Oliwę mieszamy z ulubionymi ziołami, zalewamy sałatkę, ponownie mieszamy. Całość możemy posypać kiełkami lub pestkami.
Odpowiedź często jest jedna: ze składników, które znajdziemy w pobliskim sklepie. Po świątecznej bieganinie nie chce nam się jeździć w poszukiwaniu wymyślnego dodatku. Na sylwestrowej imprezie sprawdzą się zarówno sałatki, których nie jemy na co dzień, jak i takie, które doskonale znamy (i uwielbiamy).