Pomysły na menu sylwestrowe: przystawki i kolacja, którymi zachwycisz gości
Pomysły na menu na sylwestra często zbieramy na bieżąco, trafiając na ciekawe przepisy. Jednak największa mobilizacja następuje w grudniu, gdy do imprezy coraz bliżej. Sylwestrowe menu to pewniaki, które sprawdzą się zarówno podczas biesiady przy stole, jak i wtedy, gdy jedzenie będzie serwowane w formie szwedzkiego stołu. Są też dania uwielbiane przez gości, ale których nie przygotujemy na imprezę, na której nie będzie jak zjeść posiłek sztućcami.
Kolacja sylwestrowa, czyli co się sprawdzi, gdy planujemy siedzieć przy stole
Jeśli planujemy imprezę przy stole, możemy pozwolić sobie na więcej - goście nie będą mieli problemów ze zjedzeniem przygotowanych przez nas potraw. Co powiecie, aby zrobić imprezę tematyczną? Przygotujcie dania kuchni francuskiej, włoskiej, albo... zaskoczcie znajomych imprezą w stylu PRL. Zimne nóżki, półmiski wędlin udekorowane fikuśnie wyciętą rzodkiewką i natką pietruszki. Do tego śledzie z cebulką, jajka w majonezie, sałatka jarzynowa, a na deser blok czekoladowy i sernik na zimno - pomyślcie, co mogłoby znaleźć się na prywatce sprzed lat i niech to będzie waszym menu na sylwestra.
Sałatki zawsze się sprawdzą
Sałatki mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, mogą być też dodatkiem na przykład do mięsa. Sałatki sylwestrowe zaprezentowaliśmy tutaj (kliknij). Szczególnie polecamy wypróbowanie sałatki leśny mech lub sałatki gyros - przepisy nie są skomplikowane, a na gościach zrobią wrażenie (i będą im smakować).
Przystawki sylwestrowe zawsze mile widziane
Czego nie może zabraknąć na naszej imprezie? Przekąsek na jeden gryz (ewentualnie na kilka mniejszych - to, o czym powinniśmy pamiętać to to, aby nie były potrzebne do nich sztućce). Pewniaki to m.in. małe kanapki. Możesz zrobić je wycinając kształty foremkami do pierniczków lub... szklanką (najlepiej sprawdzi się do tego pumpernikiel lub chleb tostowy) albo po prostu krojąc bagietkę (lub inną bułkę) na małe kromki. Co na kanapki? Serki do smarowania, sery, wędliny - co tylko przyjdzie ci do głowy. Oczywiście pomyśl też o jakimś warzywie czy sosie, ale nie układaj ich zbyt dużo na kanapce - w końcu ma ją być łatwo chwycić.
Jeśli uważasz, że kanapki nie nadają się na sylwestrową imprezę, może skusisz się na przekąski z tortilli? Wystarczy ułożyć na placku ulubione smakołyki (wędzony łosoś, wędlina, ser pleśniowy, warzywa...), zwinąć w rulon i pokroić na małe kawałki. Możesz je spiąć wykałaczką lub ozdobną szpatułką. Nie masz tortilli? Nic straconego, naleśniki też dadzą radę.
A co powiecie na koreczki? Nie musicie robić - popularnego w czasach podstawówki - koreczkowego jeża (pamiętacie pałeczki od szaszłyków wbite na przykład w połowę arbuza?), ale małe kąski ułożone na talerzykach będą dobrym pomysłem. Nie musisz tworzyć skomplikowanych wariacji, nadziewać możesz różne rzeczy - kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i kawałki bazylii, ser żółty, wędlina pokrojona w kostkę, do tego kawałki kwaszonego ogórka, dojrzewająca szynka i kawałki melona.
Dobrą przekąską są też parówki zapieczone w cieście francuskim. Do ich przygotowania będziesz potrzebować parówek koktajlowych (lub standardowych, po prostu pokrój je na mniejsze kawałki), ciasta francuskiego i rozbełtanego żółtka. Ciasto francuskie potnij na paski, owiń nim parówki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Więcej przepisów na szybkie sylwestrowe menu znajdziesz tutaj:
Menu sylwestrowe - przepisy, które warto wypróbować
- Hummus
Możecie go wykorzystać jako "podkład" do kanapek czy tortilli, można w nim maczać marchewkę, ogórka, seler naciowy czy paluchy chlebowe (przygotujesz je też samodzielnie, z ciasta na pizzę).
składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- sok z 1-2 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 7 przypraw arabskich
Ciecierzycę moczymy przez cała noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie - około godzinę. Gdy ciecierzyca będzie miękka, rozdrabniamy ją (w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze), stopniowo dolewamy wodę z gotowania (chodzi o to, aby pasta była kremowa, wody nie może być ani za mało, ani za dużo), dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Hummus polewamy oliwą i ozdabiamy wedle uznania (np. natką pietruszki czy posiekanymi orzechami).
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.
- Chilli con carne
Rozgrzewające i sycące. Sięgną po nie nawet ci, którzy wcześniej mówili, że są najedzeni.
składniki:
- 200 g czerwonej fasoli
- liść laurowy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej
- łyżka suszonego oregano
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)
- łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- pieprz kajeński
- szczypta cynamonu
- papryczka habanero
- papryczka chipotle
- szklanka wody lub rosołu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
Moczoną przez noc fasolę gotuj (razem z liściem laurowym) na małym ogniu, aż zmięknie. Obraną cebulę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek - zeszklij je na rozgrzanym oleju, dodaj oregano. Dodaj mięso, smaż aż zbrązowieje. Dopraw przyprawami, dolej szklankę wody lub rosołu. Duś przez 30 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy, gotuj jeszcze 30 minut (bez przykrycia).
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
- Ziemniaki hasselback
Zapieczone, fantazyjne ponacinane ziemniaki można podawać solo, będą też dobrym urozmaiceniem do "zwykłego" kotleta. Ich przygotowanie jest banalne, a goście na pewno je zauważą (chociaż w końcu to "tylko" ziemniaki).
Składniki:
- ziemniaki - 1-2 na osobę
- masło albo oliwa
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Obierz (lub umyj) ziemniaki, pokrój je w cienkie plasterki (pamiętaj, aby nie nacinać do końca). Połóż je na blasze, posmaruj masłem lub oliwą, dopraw. Nagrzej piekarnik do 180 st. C, piecz przez około 30 minut. Możesz podawać sauté lub z masłem czosnkowym.
Autor: Haps
To także może cię zainteresować:
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz