Pomysły na menu na sylwestra często zbieramy na bieżąco, trafiając na ciekawe przepisy. Jednak największa mobilizacja następuje w grudniu, gdy do imprezy coraz bliżej. Sylwestrowe menu to pewniaki, które sprawdzą się zarówno podczas biesiady przy stole, jak i wtedy, gdy jedzenie będzie serwowane w formie szwedzkiego stołu. Są też dania uwielbiane przez gości, ale których nie przygotujemy na imprezę, na której nie będzie jak zjeść posiłek sztućcami.
Jeśli planujemy imprezę przy stole, możemy pozwolić sobie na więcej - goście nie będą mieli problemów ze zjedzeniem przygotowanych przez nas potraw. Co powiecie, aby zrobić imprezę tematyczną? Przygotujcie dania kuchni francuskiej, włoskiej, albo... zaskoczcie znajomych imprezą w stylu PRL. Zimne nóżki, półmiski wędlin udekorowane fikuśnie wyciętą rzodkiewką i natką pietruszki. Do tego śledzie z cebulką, jajka w majonezie, sałatka jarzynowa, a na deser blok czekoladowy i sernik na zimno - pomyślcie, co mogłoby znaleźć się na prywatce sprzed lat i niech to będzie waszym menu na sylwestra.
Sałatki mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, mogą być też dodatkiem na przykład do mięsa. Sałatki sylwestrowe zaprezentowaliśmy tutaj (kliknij). Szczególnie polecamy wypróbowanie sałatki leśny mech lub sałatki gyros - przepisy nie są skomplikowane, a na gościach zrobią wrażenie (i będą im smakować).
Czego nie może zabraknąć na naszej imprezie? Przekąsek na jeden gryz (ewentualnie na kilka mniejszych - to, o czym powinniśmy pamiętać to to, aby nie były potrzebne do nich sztućce). Pewniaki to m.in. małe kanapki. Możesz zrobić je wycinając kształty foremkami do pierniczków lub... szklanką (najlepiej sprawdzi się do tego pumpernikiel lub chleb tostowy) albo po prostu krojąc bagietkę (lub inną bułkę) na małe kromki. Co na kanapki? Serki do smarowania, sery, wędliny - co tylko przyjdzie ci do głowy. Oczywiście pomyśl też o jakimś warzywie czy sosie, ale nie układaj ich zbyt dużo na kanapce - w końcu ma ją być łatwo chwycić.
Jeśli uważasz, że kanapki nie nadają się na sylwestrową imprezę, może skusisz się na przekąski z tortilli? Wystarczy ułożyć na placku ulubione smakołyki (wędzony łosoś, wędlina, ser pleśniowy, warzywa...), zwinąć w rulon i pokroić na małe kawałki. Możesz je spiąć wykałaczką lub ozdobną szpatułką. Nie masz tortilli? Nic straconego, naleśniki też dadzą radę.
A co powiecie na koreczki? Nie musicie robić - popularnego w czasach podstawówki - koreczkowego jeża (pamiętacie pałeczki od szaszłyków wbite na przykład w połowę arbuza?), ale małe kąski ułożone na talerzykach będą dobrym pomysłem. Nie musisz tworzyć skomplikowanych wariacji, nadziewać możesz różne rzeczy - kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i kawałki bazylii, ser żółty, wędlina pokrojona w kostkę, do tego kawałki kwaszonego ogórka, dojrzewająca szynka i kawałki melona.
Dobrą przekąską są też parówki zapieczone w cieście francuskim. Do ich przygotowania będziesz potrzebować parówek koktajlowych (lub standardowych, po prostu pokrój je na mniejsze kawałki), ciasta francuskiego i rozbełtanego żółtka. Ciasto francuskie potnij na paski, owiń nim parówki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Więcej przepisów na szybkie sylwestrowe menu znajdziesz tutaj:
Możecie go wykorzystać jako "podkład" do kanapek czy tortilli, można w nim maczać marchewkę, ogórka, seler naciowy czy paluchy chlebowe (przygotujesz je też samodzielnie, z ciasta na pizzę).
składniki:
Ciecierzycę moczymy przez cała noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie - około godzinę. Gdy ciecierzyca będzie miękka, rozdrabniamy ją (w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze), stopniowo dolewamy wodę z gotowania (chodzi o to, aby pasta była kremowa, wody nie może być ani za mało, ani za dużo), dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Hummus polewamy oliwą i ozdabiamy wedle uznania (np. natką pietruszki czy posiekanymi orzechami).
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.
Rozgrzewające i sycące. Sięgną po nie nawet ci, którzy wcześniej mówili, że są najedzeni.
składniki:
Moczoną przez noc fasolę gotuj (razem z liściem laurowym) na małym ogniu, aż zmięknie. Obraną cebulę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek - zeszklij je na rozgrzanym oleju, dodaj oregano. Dodaj mięso, smaż aż zbrązowieje. Dopraw przyprawami, dolej szklankę wody lub rosołu. Duś przez 30 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy, gotuj jeszcze 30 minut (bez przykrycia).
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Zapieczone, fantazyjne ponacinane ziemniaki można podawać solo, będą też dobrym urozmaiceniem do "zwykłego" kotleta. Ich przygotowanie jest banalne, a goście na pewno je zauważą (chociaż w końcu to "tylko" ziemniaki).
Składniki:
Obierz (lub umyj) ziemniaki, pokrój je w cienkie plasterki (pamiętaj, aby nie nacinać do końca). Połóż je na blasze, posmaruj masłem lub oliwą, dopraw. Nagrzej piekarnik do 180 st. C, piecz przez około 30 minut. Możesz podawać sauté lub z masłem czosnkowym.
Autor: Haps
To także może cię zainteresować: