Jak zrobić carbonarę? Prosty przepis na spaghetti carbonara
Carbonara - skąd się wzięło to włoskie danie?
Carbonara to jeden z klasycznych włoskich sosów, przygotowywanych na bazie jajek, który podaje się zazwyczaj z makaronem spaghetti. Historia dania nie jest co prawda dokładnie znana, ale podejrzewa się, że kluczem do jego pochodzenia może być nazwa. Pochodzi ona od słowa "carbonaro" (w języku włoskim oznaczającego "piec") lub wyrazu "carbonari" (który można przetłumaczyć jako "górnicy").
Za miejsce powstania carbonary uznawane są głębokie kopalnie, mieszczące się na terenie Włoch. Ponoć podczas wielodniowej pracy w odmętach kopalni, górnicy nie mieli dostępu do świeżej żywności, takiej jak warzywa czy owoce. Według niektórych doniesień skutkowało to łączeniem łatwo dostępnych produktów o dłuższej dacie przydatności, takich jak jajka i boczek. W efekcie na świecie pojawiło się danie, które nazwano "carbonara" na cześć ludzi, którzy je stworzyli.
Kolejny trop to rok 1944 i brak żywności podczas II wojny światowej. Według niektórych źródeł, włoscy kucharze do stworzenia carbonary mieli wtedy użyć produktów z racji żywnościowych, które otrzymywali od amerykańskich żołnierzy (bekon i jajka "w proszku"). Z połączenia tych produktów i makaronu miało powstać jedno z najpopularniejszych obecnie włoskich dań. Historia ta przyczyniła się zaś do wielkiej popularności spaghetti carbonara w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych XX wieku.
Prawdziwa carbonara
Co jest potrzebne do przyrządzenia spaghetti carbonara? Wbrew pozorom i utartemu w powszechnej opinii schematowi, oryginalna carbonara powstaje bez dodatku śmietany. Sos carbonara tworzą jedynie połączone ze sobą roztrzepane jajka, tarty ser oraz pieprz.
Jednym z głównych składników sosu jest mięso. We Włoszech często stosuje się wieprzowe policzki (wł. guanciale). Często stosowana jest także pancetta, czyli zawijany, aromatyczny włoski boczek. W Polsce z dostępnością tych produktów mogą być problemy, dlatego w zupełności wystarczy dobrej jakości boczek. Aromaty świeżo mielonego czarnego pieprzu i wędzonego boczku bardzo dobrze uzupełnia wytrawne białe wino.
Spaghetti Carbonara - składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 80 g boczku (wędzony lub suszony)
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz, świeża bazylia
- 2 łyżki tartego parmezanu
Jak zrobić spaghetti carbonara? Krok po kroku
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente.
- Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na małym ogniu aż się lekko zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz.
- Następnie do boczku dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Całość zalewamy białym winem i dusimy ok. 5 minut.
- Na patelnię wykładamy odcedzony makaron i delikatnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły. Dodajemy jedną łyżkę startego sera i odstawiamy z ognia.
- Na gorący makaron wylewamy roztrzepane jajka. Ważne jest, by jajka nie ścięły się całkowicie. Muszą utworzyć sos o konsystencji kremu i tylko odrobinę zgęstnieć od gorącego makaronu. Sam makaron zaś powinien być szklisty od sosu.
- Porcje gotowego spaghetti carbonara kłaść na talerze. Przed podaniem posypać parmezanem i świeżą bazylią.
To smaczne włoskie danie to kolejny przykład na to że gotowanie może być przyjemne. Mamy nadzieję że makaron carbonara przestał uchodzić za skomplikowany przepis w waszych domach. Jest to wspaniała potrawa nadająca się na obiad dla całej rodziny lub na wykwintną kolację we dwoje. Zachęcamy do częstszego gotowania spaghetti carbonara w waszych kuchniach według naszego przepisu. Smacznego!
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!
- Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży