Carbonara to jeden z klasycznych włoskich sosów, przygotowywanych na bazie jajek, który podaje się zazwyczaj z makaronem spaghetti. Historia dania nie jest co prawda dokładnie znana, ale podejrzewa się, że kluczem do jego pochodzenia może być nazwa. Pochodzi ona od słowa "carbonaro" (w języku włoskim oznaczającego "piec") lub wyrazu "carbonari" (który można przetłumaczyć jako "górnicy").
Za miejsce powstania carbonary uznawane są głębokie kopalnie, mieszczące się na terenie Włoch. Ponoć podczas wielodniowej pracy w odmętach kopalni, górnicy nie mieli dostępu do świeżej żywności, takiej jak warzywa czy owoce. Według niektórych doniesień skutkowało to łączeniem łatwo dostępnych produktów o dłuższej dacie przydatności, takich jak jajka i boczek. W efekcie na świecie pojawiło się danie, które nazwano "carbonara" na cześć ludzi, którzy je stworzyli.
Kolejny trop to rok 1944 i brak żywności podczas II wojny światowej. Według niektórych źródeł, włoscy kucharze do stworzenia carbonary mieli wtedy użyć produktów z racji żywnościowych, które otrzymywali od amerykańskich żołnierzy (bekon i jajka "w proszku"). Z połączenia tych produktów i makaronu miało powstać jedno z najpopularniejszych obecnie włoskich dań. Historia ta przyczyniła się zaś do wielkiej popularności spaghetti carbonara w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych XX wieku.
Co jest potrzebne do przyrządzenia spaghetti carbonara? Wbrew pozorom i utartemu w powszechnej opinii schematowi, oryginalna carbonara powstaje bez dodatku śmietany. Sos carbonara tworzą jedynie połączone ze sobą roztrzepane jajka, tarty ser oraz pieprz.
Jednym z głównych składników sosu jest mięso. We Włoszech często stosuje się wieprzowe policzki (wł. guanciale). Często stosowana jest także pancetta, czyli zawijany, aromatyczny włoski boczek. W Polsce z dostępnością tych produktów mogą być problemy, dlatego w zupełności wystarczy dobrej jakości boczek. Aromaty świeżo mielonego czarnego pieprzu i wędzonego boczku bardzo dobrze uzupełnia wytrawne białe wino.
To smaczne włoskie danie to kolejny przykład na to że gotowanie może być przyjemne. Mamy nadzieję że makaron carbonara przestał uchodzić za skomplikowany przepis w waszych domach. Jest to wspaniała potrawa nadająca się na obiad dla całej rodziny lub na wykwintną kolację we dwoje. Zachęcamy do częstszego gotowania spaghetti carbonara w waszych kuchniach według naszego przepisu. Smacznego!