Jak zrobić zupę pomidorową? Przepis na najpopularniejszą zupę krok po kroku

Pomidorowa to zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć zwykle robi się ją podobnie, wielu z nas ma swój sposób na jej podanie. Zupę z pomidorów lubią wszyscy, a umiejętność zrobienia jej samemu w warunkach domowych to żadna trudna sztuka. Podpowiemy wam jak zrobić domową zupę pomidorową, którą bliscy będą się zajadać ze smakiem.

Dobra zupa pomidorowa

Można ją zrobić na wiele sposobów. Często robi się ją na bazie wcześniej przygotowanego rosołu. Rzecz jasna jej podstawowym składnikiem są pomidory. W sezonie mogą to być świeże pomidory, ale też może ci wystarczyć przecier pomidorowy (domowy lub ze sklepu), passata pomidorowa lub koncentrat (pamiętaj, że ten ostatni ma zwykle intensywny smak, który warto złagodzić odrobiną cukru i soli). Pomidorówka może być podawana z makaronem (także takim z naleśników), ryżem, lanymi kluskami lub ziemniakami.

Zupa z pomidorów może być rzadka i wodnista - taką najlepiej podawać z makaronem. Ta na gęstym przecierze może mieć natomiast konsystencję aksamitnego kremu (jeśli jest zbyt rzadka możecie zmiksować ją z jednym lub dwoma ugotowanymi do miękkości ziemniakami. Zupę krem z pomidorów możecie podawać na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa pomidorowa - składniki:

  • ok. 1/2 kg kurczaka (udka)
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka średniej wielkości
  • ok. 100 g korzenia selera
  • por
  • 200 g koncentratu pomidorowego gęstego (ze słoiczka) lub 250 g koncentratu pomidorowego rzadkiego (z kartonika, butelki)
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 2 litry wody
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Zupa pomidorowa - krok po kroku:

  1. Starannie umyte udka kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą (1 litr). Gotujemy nad małym ogniem. Dodajemy łyżeczkę soli. Po 5-10 minutach dolewamy resztę wody (1 litr). Solimy wodę ponownie i gotujemy całość na większym ogniu.
  2. Podczas procesu gotowaniu wywaru, wyciągamy łyżką cedzakową tzw. szumowiny. Usuwanie szarej lub białej piany z powierzchni jest konieczne, ponieważ może zepsuć smak zupy.
  3. Dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, selera, pora i liść laurowy. Całość możemy delikatnie posolić i popieprzyć. Całość gotujemy przez 20 minut.
  4. Wyjmujemy mięso. Teraz czas na pomidory. Dodajemy je sparzone i bez skórki. Z pomidorami możemy dodać odrobinę przecieru pomidorowego, ok. 1-2 łyżki.
  5. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, którą najpierw trzeba zaprawić. Wymieszaj wcześniej śmietanę z 2-3 łyżkami zimnej wody i z gorącym wywarem (ok. 1/3 szklanki). Pamiętaj, aby gorący wywar dodawać do śmietany stopniowo.
  6. Całość doprawiamy pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Rady:

  • Do zupy pomidorowej nie musisz robić specjalnego bulionu. Możesz ją przygotować również na wcześniej zrobionym rosole.
  • By zupa była bardziej kwaśna, możesz dodać do niej więcej przecieru pomidorowego. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzi natomiast dodatek śmietany i cukru.
  • Jeśli chcemy zrobić zupę pomidorową z ziemniakami, należy je dodać do gotującego się bulionu razem z włoszczyzną. Najlepiej, gdy ziemniaki pokroimy w kostkę.
  • Makaron i ryż dodajemy do gotowej zupy - do garnka lub bezpośrednio na talerze.

Domowa zupa pomidorowa

Ten prosty przepis pozwoli ci zrobić pyszną pomidorową dla całej rodziny. Zachęcamy do korzystania z naszego przepisu przy przygotowywaniu rodzinnego posiłku. Na pewno nie zwiedzie ona oczekiwań twoich bliskich podczas niedzielnego obiadu.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA