Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Jak zrobić drinki bezalkoholowe? Często wystarczy skorzystać z przepisów na... popularne drinki. Po prostu nie dodajemy do nich alkoholu. Co możemy ze sobą zmieszać?
Pina colada - drink bezalkoholowy
Składniki:
Mieszamy lub blendujemy mleko kokosowe, sok i kruszony lód, wlewamy do szklanek (kieliszków) koktajlowych. Dekorujemy kawałkami świeżego ananasa, podajemy od razu.
Autor: Ugotuj.to
Drink pietruszkowo-ogórkowy
Składniki:
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (oprócz wody) i dokładnie miksujemy. Dodajemy schłodzoną wodę, miksujemy ponownie - do momentu aż napój się spieni. Przecedzony wlewamy do szklanek udekorowanych plasterkami ogórka i gałązkami natki.
Autor: Magazyn Kuchnia
Drink ananasowy
Składniki:
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy aż do powstania napoju o jednolitej konsystencji. Przecedzony przez gęste sitko napój schładzamy w lodówce. Następnie mieszamy i wlewamy do szklaneczek ozdobionych cząstkami ananasa. Podajemy od razu.
Wskazówka: Jeśli używamy odsączonych ananasów z puszki, nie powinniśmy dosładzać napoju.
Autor: Anna Wrońska, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Krwawa Mary - drink bezalkoholowy
Składniki:
Sok pomidorowy mieszamy z sokiem z cytryny i sosem Worcestershire, doprawiamy do smaku Tabasco, solą i pieprzem. Do szklanek wkładamy po jednej łodydze selera i kilka kostek lodu. Zalewamy koktajlem, podajemy.
Autor: Ugotuj.to
Mojito - drink bezalkoholowy
Składniki:
Limonkę i listki mięty wrzucamy do szklanek, lekko rozgniatamy. Dodajemy cukier (po łyżce na szklankę) i wsypujemy lód. Zalewamy wodą lub gazowanym napojem, dekorujemy i podajemy.
Autor: Ugotuj.to
Poncz z zielonej herbaty i limonki (bezalkoholowy)
Składniki:
W 1 i 1/2 litra wody zaparzamy herbatę, studzimy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz pokrojone w plastry limonki i cukier. Odstawiamy na godzinę, przed podaniem wrzucamy lód.
Autor: Anna Dobrowolańska, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Bezalkoholowy long drink miętowy
Składniki:
Do wysokiej szklanki do drinków wlewamy sok i syrop, mieszamy je ze sobą. Wrzucamy kruszony lód (do trzech czwartych wysokości szklanki) i uzupełniamy wodą mineralną. Mieszamy, wrzucamy listki mięty do dekoracji.
Autor: Magda Duklas, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Błękitna laguna
Składniki:
Do szklanki wsypujemy lód, wlewamy napój i likier - delikatnie mieszamy. Ozdabiamy plastrami cytrusów.
Podryw barmana czyli klasyczny Flaming B-52, który rozpali każdą imprezę:
Znów - robimy je podobnie, jak te z dodatkiem alkoholu. Musimy zaopatrzyć się w napoje o różnych kolorach, które będą ze sobą kontrastować. Najczęściej sięgamy po soki cytrusowe, które łączymy np. z grenadyną. Ten syrop jest gęsty i ciężki, w związku z tym opada na dno, tworząc podstawę w intensywnie czerwonym kolorze. Pamiętaj, aby poszczególnie składniki wlewać delikatnie, najlepiej po brzegu szklanki lub kieliszka, czy też przy pomocy łyżeczki - zwykłej deserowej albo specjalnej, barmańskiej.