Drinki bezalkoholowe - kolorowe, warstwowe. Jak zrobić drinki bez alkoholu?
Drinki bezalkoholowe - przepisy
Jak zrobić drinki bezalkoholowe? Często wystarczy skorzystać z przepisów na... popularne drinki. Po prostu nie dodajemy do nich alkoholu. Co możemy ze sobą zmieszać?
Pina colada - drink bezalkoholowy
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 200 ml soku ananasowego
- kruszony lód
- kawałki świeżego ananasa do dekoracji
Mieszamy lub blendujemy mleko kokosowe, sok i kruszony lód, wlewamy do szklanek (kieliszków) koktajlowych. Dekorujemy kawałkami świeżego ananasa, podajemy od razu.
Autor: Ugotuj.to
Drink pietruszkowo-ogórkowy
Składniki:
- 10 dag ogórka wężowego (obranego, pokrojonego w kostkę, bez nasionek)
- spory pęczek natki
- 5-7 łyżek pokruszonego lodu
- sok z 1-2 cytryn
- 4 łyżki płynnego miodu
- litr wody gazowanej mineralnej
- ładne gałązki natki i plasterki ogórka do dekoracji
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (oprócz wody) i dokładnie miksujemy. Dodajemy schłodzoną wodę, miksujemy ponownie - do momentu aż napój się spieni. Przecedzony wlewamy do szklanek udekorowanych plasterkami ogórka i gałązkami natki.
Autor: Magazyn Kuchnia
Drink ananasowy
Składniki:
- 1/2 l zimnej wody mineralnej
- szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
- średniej wielkości (obrany i pokrojony w kostkę) ananas
- kilka listków bazylii
- cukier lub miód do smaku
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- cząstki ananasa do dekoracji
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy aż do powstania napoju o jednolitej konsystencji. Przecedzony przez gęste sitko napój schładzamy w lodówce. Następnie mieszamy i wlewamy do szklaneczek ozdobionych cząstkami ananasa. Podajemy od razu.
Wskazówka: Jeśli używamy odsączonych ananasów z puszki, nie powinniśmy dosładzać napoju.
Autor: Anna Wrońska, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Krwawa Mary - drink bezalkoholowy
Składniki:
- 300 ml soku pomidorowego
- 50 ml soku z cytryny
- łyżeczka sosu Worcestershire
- kilka kropel Tabasco (do smaku)
- po szczypcie soli selerowej i zwykłej (może być tylko zwykła)
- szczypta pieprzu
- do podania: kilka łodyg selera naciowego oraz kostki lodu
Sok pomidorowy mieszamy z sokiem z cytryny i sosem Worcestershire, doprawiamy do smaku Tabasco, solą i pieprzem. Do szklanek wkładamy po jednej łodydze selera i kilka kostek lodu. Zalewamy koktajlem, podajemy.
Autor: Ugotuj.to
Mojito - drink bezalkoholowy
Składniki:
- 300 ml gazowanego napoju cytrusowego lub wody
- 6-8 plasterków limonki
- kilka listków mięty (ok. 6-8 na szklankę)
- 2 łyżki brązowego cukru
- lód kruszony lub w kostkach
- opcjonalnie: listki mięty bądź plasterki limonki do dekoracji
Limonkę i listki mięty wrzucamy do szklanek, lekko rozgniatamy. Dodajemy cukier (po łyżce na szklankę) i wsypujemy lód. Zalewamy wodą lub gazowanym napojem, dekorujemy i podajemy.
Autor: Ugotuj.to
Poncz z zielonej herbaty i limonki (bezalkoholowy)
Składniki:
- 6 saszetek zielonej herbaty
- 1 i 1/2 l wody
- cytryna
- 5 limonek
- 5 łyżek cukru
- lód
W 1 i 1/2 litra wody zaparzamy herbatę, studzimy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz pokrojone w plastry limonki i cukier. Odstawiamy na godzinę, przed podaniem wrzucamy lód.
Autor: Anna Dobrowolańska, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Kolorowe drinki bezalkoholowe
Bezalkoholowy long drink miętowy
Składniki:
- 20 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu miętowego
- niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
- kruszony lód
Do dekoracji: - kilka świeżych listków mięty
Do wysokiej szklanki do drinków wlewamy sok i syrop, mieszamy je ze sobą. Wrzucamy kruszony lód (do trzech czwartych wysokości szklanki) i uzupełniamy wodą mineralną. Mieszamy, wrzucamy listki mięty do dekoracji.
Autor: Magda Duklas, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Błękitna laguna
Składniki:
- 50 ml niebieskiego likieru bezalkoholowego
- 100 ml gazowanego napoju cytrynowego lub pomarańczowego
- lód w kostkach
- plastry owoców cytrusowych do dekoracji
Do szklanki wsypujemy lód, wlewamy napój i likier - delikatnie mieszamy. Ozdabiamy plastrami cytrusów.
Podryw barmana czyli klasyczny Flaming B-52, który rozpali każdą imprezę:
Drinki bezalkoholowe warstwowe
Znów - robimy je podobnie, jak te z dodatkiem alkoholu. Musimy zaopatrzyć się w napoje o różnych kolorach, które będą ze sobą kontrastować. Najczęściej sięgamy po soki cytrusowe, które łączymy np. z grenadyną. Ten syrop jest gęsty i ciężki, w związku z tym opada na dno, tworząc podstawę w intensywnie czerwonym kolorze. Pamiętaj, aby poszczególnie składniki wlewać delikatnie, najlepiej po brzegu szklanki lub kieliszka, czy też przy pomocy łyżeczki - zwykłej deserowej albo specjalnej, barmańskiej.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur