18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Drinki z shakera - przepisy, jak używać shakera

Shaker to urządzenie, które przyda się do przygotowywania drinków, ale nie tylko. Przy jego pomocy wyczarujecie także mrożoną kawę. Do czego jeszcze może się przydać?

Shaker to urządzenie, które przyda się do przygotowywania drinków - dzięki niemu doskonale wymieszacie wszystkie składniki. Nie musicie jednak podrzucać nim, jak barmani podczas konkursów, wystarczy porządnie potrząsać. A jeśli nie masz shakera, sprawdzi się także... słoik z przykrywką - to będzie doskonały shaker! Jak używać? W większości przepisów znajdziesz szczegółowe instrukcje. Najczęściej najpierw wsypujemy do środka lód, później wlewamy pozostałe składniki. Następnie wszystko dobrze mieszamy. Często przydaje się także sitko, przez które wymieszane w shakerze składniki przelejemy do kieliszka czy szklanki.

Drinki z shakera - przepisy

Short drink miodowy

Składniki:

  • 50 ml brandy
  • 50 ml martini dry
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
  • 3 kuleczki zielonego pieprzu
  • garść kostek lodu

Do shakera wypełnionego kostkami lodu dodaj imbir, pieprz, miód i alkohole. Energicznie wstrząśnij, a następnie przelej zawartość do kieliszka koktajlowego.

Autor: Marta Gessler, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia

French 75

Składniki:

  • 30 ml ginu
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu z cukru trzcinowego
  • 60 ml szampana (najlepiej wytrawnego)
  • kieliszek typu flet
  • shaker
  • sitko

W shakerze energicznie wymieszaj gin, sok z cytryny i syrop z cukru trzcinowego. Przez sitko przelej do kieliszka, dodaj szampan, delikatnie wymieszaj.

Drink Wielokrotny orgazm

Składniki:

  • Po równo:
    tequili oraz likierów Kahlua Amaretto i Bailey's

Do shakera dodaj kostki lodu, wlej pozostałe składniki, wstrząśnij. Przecedź do niskiej szklanki.

Autor: Magazyn Kuchnia

Drinki shaker? Może Manhattan?

Składniki:

  • 50 ml whisky (najlepiej żytniej)
  • 20 ml czerwonego wermuta
  • kropla angostury
  • kostki lodu
  • wisienka koktajlowa
  • kieliszek koktajlowa

Wszystkie składniki umieść w shakerze i dokładnie wymieszaj. Następnie przez sitko przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego, przed podaniem ozdób wisienką koktajlową.

Mai Tai

Składniki:

  • 40 ml białego rumu
  • 20 ml ciemnego rumu
  • 15 ml pomarańczowego curacao
  • 15 ml syropu orszadowego
  • 10 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • pokruszony lód
  • shaker
  • wysoka szklanka
  • mięta, limonka i ananas do dekoracji
  • słomka

Do shakera wypełnionego kruszonym lodem wlewamy wszystkie składniki, energicznie mieszamy. Przez sitko przelewamy do wysokiej szklanki (highball). Możemy ozdobić plasterkami limonki i ananasa, a także listkiem mięty. Podajemy ze słomką.

Margarita

Składniki:

  • 35 ml tequili
  • 20 ml Cointreau (likier pomarańczowy)
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • kieliszek koktajlowy
  • sól
  • shaker
  • lód w kostkach

Do shakera wlej limonki i alkohole, energicznie wymieszaj. Brzegi kieliszka ozdób solą, do środka wsyp kostki lodu, następnie przelej do niego zawartość shakera.

Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu:

Daiquiri

Składniki:

  • 45 ml białego rumu
  • 15 ml syropu z cukru trzcinowego
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • lód w kostkach
  • shaker
  • kieliszek koktajlowy
  • sitko

Wlej wszystkie składniki do wypełnionego lodem shakera, energicznie wymieszaj. Przez sitko przelej do kieliszka koktajlowego.

Gin Fizz

Składniki:

  • 45 ml ginu
  • 10 ml syropu z cukru trzcinowego
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 80 ml wody gazowanej
  • wysoka szklanka
  • shaker
  • sitko

Do shakera wypełnionego lodem wlej gin, syrop trzcinowy i sok z cytryny, energicznie wymieszaj. Przez sitko przelej do wysokiej szklanki, uzupełnij gazowaną wodą. Możesz udekorować skórką z cytryny.

Cosmopolitan

Składniki:

  • 50 ml wódki
  • 25 ml Cointreau
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 25ml soku porzeczkowego

Wszystkie składniki wlej do shakera wypełnionego lodem. Wymieszaj, energicznie potrząsając shakerem. Przelej zawartość shakera do schłodzonej szklanki.

Autor: Marta Gessler

Shaker - przepisy nie tylko na drinki

W shakerze możesz przyrządzić także mrożoną kawę. Do shakera włóż kilka kostek lodu (a jeśli masz w domu waniliowe lody - dodaj je) i zalej świeżo zaparzoną kawą. Dobrze wymieszaj (kawa musi się zmrozić) przelej do szklanki. Możesz uzupełnić chłodnym mlekiem.

Więcej o: