Placki po węgiersku
To połączenie dwóch popularnych przysmaków naszej kuchni tradycyjnej. Placek po węgiersku składa się z klasycznego placka ziemniaczanego i uwielbianego przez wielu mięsnego gulaszu, który uwielbiamy nie mniej niż Węgrzy. Te dwa dania połączone smakowitym sosem na bazie buliony mięsnego, łączą się w jedną potrawę o zmiennej konsystencji. Placek, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Mięso w gulaszu, miękkie i soczyste. Sos, gęsty i sycący.
Placki po węgiersku przypominają nasze placki po zbójnicku. I słusznie, bo to jedno i to samo danie. Nazewnictwo jest uzależnione od regionu, w którym się aktualnie znajdziemy. Nie ulega wątpliwości jednak to, że potrawę tę znajdziemy w każdym zakątku naszego kraju. Jest to danie chętnie przyrządzane zarówno w domu, jak i serwowane w restauracjach. To pokazuje prawdziwą popularność placka po węgiersku.
Placek po węgiersku - składniki
Składniki na gulasz węgierski:
- 1 kg mięsa wołowego (może być też mięso wieprzowe)
- 1/3 szklanki mąki
- 1 litr bulionu
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 150 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie (4-5 ziarenek)
- ostra papryka w proszku (szczypta lub więcej)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (czubate)
- 1 cebula średniej wielkości
- olej
- sól, pieprz
Jak zrobić placki po węgiersku - krok po kroku:
- Kroimy mięso w grubą kostkę i obtaczamy każdy z kawałków w mące. Następnie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso. Czekamy aż się zarumieni.
- Nastawiamy garnek z bulionem i czekamy aż się zagotuje.
- Gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy do niego mięso z patelni (jeśli jest odpowiednio podsmażone), liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli.
- Patelnię po mięsie zostawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na tłuszczu z mięsa. Do rumieniącej się cebulki dodajemy czosnek. Podsmażamy całość parę minut.
- Cebulę z czosnkiem wrzucamy do gotującego się w bulionie mięsa. Ustawiamy średni płomień i gotujemy ok. 30 minut. W razie konieczności delikatnie zmniejszamy płomień.
- Siekamy pieczarki na plasterki, a czerwoną paprykę kroimy w paski. Podsmażamy wszystko razem na patelni po czosnku i cebuli. Po paru minutach dokładamy do gotującego się mięsa.
- Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy i ostrą paprykę (wedle uznania).
- Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania całość można doprawić solą i pieprzem.
- Gdy gulasz mięsny się dusi, zaczynamy przygotowywać placki ziemniaczane. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski ze startymi ziemniakami dodajemy drobno posiekaną cebulę (możemy ją również zetrzeć).
- Rękami porządnie odsączamy wodę z masy powstałej z ziemniaków i cebuli. Potem dodajemy jajko i mąkę. Wszystko mieszamy, dokładnie ugniatając rękoma. Podczas mieszania możemy dodać odrobinę soli i pieprzu.
- Powstaje nam gęsta masa. Gdy gulasz skończy się gotować, można przystąpić do smażenia placków.
- Podgrzewamy olej na patelni. Masę na placki ziemniaczane wykładamy głęboką chochelką na patelnię. Delikatnie, za pomocą spodu chochelki, formujemy okrągłe placki. Grubość placka powinna być równomierna na jego całej powierzchni.
- Kiedy czujemy, że placki sztywnieją i ich spód jest odpowiednio przypieczony, możemy je obracać na drugą stronę.
- Po wszystkim wykładamy placek na talerz i pokrywamy go gulaszem.
Dobre placki po węgiersku
Ten łatwy przepis na placki po węgiersku daje wbrew pozorom duże pole do kulinarnych eksperymentów. Możemy dowolnie zmieniać ilość dodatków i wymieniać je. Gulasz może być również bardziej pikantny, a fani grzybów mogą dodać do dania ich ulubiony rodzaj.
Placki węgierskie mogą być również wegetariańskie. Zamiast mięsa można użyć tofu, sojowych kotletów lub boczniaków, a zamiast bulionu wykorzystać warzywny wywar z dodatkiem odrobiny sosu sojowego.
Sam przepis skomplikowany nie jest. Jest natomiast czasochłonny. Jesteśmy jednak przekonani, że warto po niego sięgnąć i przygotować taką tradycyjną ucztę dla rodziny lub przyjaciół. Zachęcamy do korzystania z naszego przepisu i delektowania się pysznymi plackami po węgiersku.