Jak zrobić ciasto drożdżowe? Uniwersalne ciasto do domowych wypieków

Ciasto drożdżowe jest używane w kuchni prawie na każdym kroku. Dlaczego tak trudno zrobić? Przepis na ciasto drożdżowe rodzi wiele wątpliwości i obaw. Naszym przepisem postaramy się je rozwiać i zachęcić was do zmierzenia się z nim. Nie będzie szybko ani też najłatwiej, ale może wam się udać. Zaczynamy!

Ciasta drożdżowe i ich tajemnice

Doskonałe ciasto drożdżowe jest wilgotne, ale niezbyt zbite, tylko puszyste i dobrze wyrośnięte. Powinno być miękkie i bardzo delikatne, z wyczuwalnym aromatem drożdży, masła i cukru. Z wierzchu i od spodu  świeże ciasto drożdżowe może być lekko kruche.

Ten rodzaj ciasta jest uniwersalny do każdego typu potraw. Można je przyrządzić zarówno na słodko jaki słono. Drożdżowe ciasto uchodzi również za jedno z najbardziej lekkostrawnych.

Sekret ciasta drożdżowego tkwi w... samych drożdżach. To one powodują, że nasze ciasto staje się pulchne. Wszystko za sprawą procesu fermentacji. Enzymy, które wydzielają drożdże, powodują, że skrobia zawarta w mące zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Przez dwutlenek węgla nasze ciasto rośnie przed pieczeniem - to właśnie proces "wyrastania ciasta" - i w jego trakcie.

Z drugiej strony gluten, znajdujący się w mące, sprawia, że ciasto staje się elastyczne. Przy wysokiej temperaturze gluten ulega ścięciu, co powoduje zatrzymanie dwutlenku węgla wewnątrz ciasta. Dzięki temu ciasto spaja się, nie opada i pozostaje puszyste.

Ciasto drożdżowe - składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 500 gram mąki
  • pół kostki świeżych drożdży (ok. 50 g)
  • 3/4 kostki masła (może być też margaryna)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Drożdże należy utrzeć z niewielką ilością cukru, aż powstanie z nich rzadka masa. Następnie należy do nich dodać podgrzane mleko (uwaga, temperatura mleka nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza, bo w niej drożdże obumrą i ciasto nam nie wyrośnie).
  2. Przesianą mąkę dodajemy do roztworu drożdży z cukrem i mlekiem. Całość delikatnie mieszamy. Kiedy rozczyn osiągnie gęstość kremu (śmietany), zostawiamy go na ok. 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  3. W międzyczasie przygotowujemy składniki na ciasto. Zaczynamy od ubijania jajek z cukrem. Następnie na patelni stapiamy kostkę masła i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Wszystkie składniki - oprócz masła - łączymy. Ciasto można na przykład wyrobić za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Wyrabianie jest kluczowe dla ciasta, ponieważ dzięki niemu dostaje się do niego powietrza, co wpływa na jego objętość.
  5. Po wstępnym wyrobieniu dodajemy do ciasta powoli wystudzony i stopiony tłuszcz. Nie przestajemy go ugniatać. Ciasto jest gotowe, gdy staje się lśniące i z łatwością odkleja się od dna naczynia.
  6. Odstawiamy ciasto drożdżowe w ciepłe miejsce i nakrywamy je ściereczką. Czekamy aż wyrośnie - do podwojenia objętości.
  7. Blachę lub foremkę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto
  8. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30 min.
  9. Obserwujemy czy ciasto rośnie i równomiernie się rumieni. Jeśli zbyt przypala się z wierzchu, trzeba przykryć je papierem do pieczenia.
  10. Ciasto jest gotowe, gdy jest zarumienione i łatwo odchodzi od blachy lub foremki. Możesz również sprawdzić, wbijając w nie długą wykałaczkę. Jeśli jest sucha po wyciągnięciu, ciasto drożdżowe jest gotowe.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Popularny sposób na zrobienie ciasto drożdżowego, to ciasto bez wyrabiania. Jest to o wiele dłuższy proces niż w naszym przepisie. Polega on na tym, iż wszystkie składniki potrzebne do ciasta drożdżowego należy ułożyć warstwowo (jeden na drugim). Całość zostawiamy na ok. 3 godziny. Po czym wszystko mieszamy. Na ułożenie wszystkich składników najlepsza będzie głęboka miska, tak aby wszystkie mogły zostać równomiernie rozłożone.

Polecamy nasz przepis zarówno kucharzom początkującym, jak i tym z większym "stażem". Umiejętność przygotowania ciasta drożdżowego jest bardzo przydatna i otwiera wiele furtek na nowe doznania czy eksperymenty kulinarne. Gwarantujemy, że nasz przepis jest skuteczny i was nie zawiedzie. Do dzieła!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.