Jak zrobić bruschette? Pyszna i bardzo łatwa przekąska albo przystawka dla twoich gości
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta to nic innego, jak po prostu włoska grzanka ze świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą i przyprawami. Mimo swojej prostoty i łatwości przygotowania, jest uznawana za przystawkę bardzo elegancką.
Najważniejszą rzeczą w doborze składników jest ich jakość. Będziemy tu obcować ze wszystkimi aromatami naszych produktów. Dlatego niesłychanie ważne jest, aby pieczywo było świeże, pomidory dojrzałe, a bazylia prosto z krzewu. Warto również zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek. Na pewno będzie przydatna przy tym i wielu innych daniach.
Bruschetta - składniki:
- pieczywo - może to być pokrojona bagietka, pszenna bułka lub jasny chleb (wybrany przez nas rodzaj pieczywa kroimy na kilka kromek)
- oliwa (Oliwa Extra Vergine jak najlepszej jakości)
- 1-2 duże pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz
Jak zrobić bruschettę – krok po kroku:
- Kromki chleba skrapiamy oliwą, tak by widoczny był na nich jej kolor.
- Wykładamy kromki na rozgrzaną patelnię lub wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. W obu przypadkach należy kontrolować czy nasze grzanki się nie przypalają. Powinny być lekko przypieczone i mieć rumiany kolor.
- Przygotowane w ten sposób grzanki nacieramy obranym ząbkiem czosnku.
- Przygotowujemy pomidory. Dokładnie je myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Pomidory mogą być uprzednio pozbawione skórki, ale możemy ją też zostawić.
- Do świeżych pomidorów w misce dodajemy drobno posiekany czosnek (może być również wyciśnięty przez praskę) i poszatkowane listki bazylii.
- Całość skraplamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie delikatnie i bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej umytą w zimnej wodzie dłonią).
- Ciepłe grzanki wykładamy na talerz i dużą łyżką układamy na ich wierzchu pomidory z przyprawami.
Domowa bruschetta
Sposobów przygotowania bruschetty może być wiele. W ramach rozwinięcia przepisu na bruschettę można dodawać do dania inne, ulubione składniki. Z pomidorami i bazylią świetnie będą się komponowały np. kapary, czarne oliwki czy odrobina czerwonej cebuli. Całość można na koniec obsypać świeżo startym parmezanem. Do świeżych pomidorów możemy również dodać ser kozi. Oprócz oliwy, grzankę można skropić także octem balsamicznym.
Przepis prosty, radość ogromna. Pozwala on na przygotowanie wyjątkowej przystawki dla twoich gości lub rodziny. Świetnie nadaję się pod uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Jest to również świetna przekąską na każdą porę dnia. Pomidory z przyprawami będą stanowić doskonałe urozmaicenie twojego śniadania lub kolacji. Smacznego!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica