Bruschetta to nic innego, jak po prostu włoska grzanka ze świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą i przyprawami. Mimo swojej prostoty i łatwości przygotowania, jest uznawana za przystawkę bardzo elegancką.
Najważniejszą rzeczą w doborze składników jest ich jakość. Będziemy tu obcować ze wszystkimi aromatami naszych produktów. Dlatego niesłychanie ważne jest, aby pieczywo było świeże, pomidory dojrzałe, a bazylia prosto z krzewu. Warto również zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek. Na pewno będzie przydatna przy tym i wielu innych daniach.
Sposobów przygotowania bruschetty może być wiele. W ramach rozwinięcia przepisu na bruschettę można dodawać do dania inne, ulubione składniki. Z pomidorami i bazylią świetnie będą się komponowały np. kapary, czarne oliwki czy odrobina czerwonej cebuli. Całość można na koniec obsypać świeżo startym parmezanem. Do świeżych pomidorów możemy również dodać ser kozi. Oprócz oliwy, grzankę można skropić także octem balsamicznym.
Przepis prosty, radość ogromna. Pozwala on na przygotowanie wyjątkowej przystawki dla twoich gości lub rodziny. Świetnie nadaję się pod uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Jest to również świetna przekąską na każdą porę dnia. Pomidory z przyprawami będą stanowić doskonałe urozmaicenie twojego śniadania lub kolacji. Smacznego!