Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku

Chyba nie ma bardziej charakterystycznej surówki w kuchni polskiej jak surówka z marchewki. Absolutnie konieczny dodatek do przeróżnych kotletów, ziemniaczków czy po prostu do dań głównych serwowanych w naszych domach. Poniżej prezentujemy wam prostu przepis na surówkę z marchewki.

Surówka z marchewki

To chyba kolejny ze smaków dzieciństwa, który nie daje nam o sobie zapomnieć, pomimo że lat przybywa. W naszych wspomnieniach pojawia się obok kotleta schabowego i puree ziemniaczanego. Dodatek serwowany przez nasze prababcie, babcie i mamy w naszych domach oraz surówka, która może nam się kojarzyć ze stołówkami, barami mlecznymi i wszystkimi jadłodajniami w których mieliśmy okazje jeść.

Trudno też sobie wyobrazić zdrowsze warzywo niż marchewka. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dostarcza nam też wiele witamin, a między innymi witamina C, B6, K, E i kwas foliowy. Dzięki marchwi dostarczamy do naszego organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A. Odpowiada ona za poprawę kolorytu naszej skóry, wpływa korzystnie na nasz wzrok, wzmacnia odporność, a także ma zbawienny wpływ na naszą cerę i opóźnia procesy starzenia.

Surówka z marchewki jest pyszna w zasadzie bez nadmiaru dodatków. Wystarczą w zasadzie: marchew (ważne, żeby była świeża i jędrna), jabłka oraz nieco soku z cytryny, który doda surówce orzeźwiającego, kwaskowego smaku. W takiej wersji surówka z marchewki stanowi świetną i zdrową przekąskę (oraz jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców).

Niektórzy dodają do niej jednak również kwaśną śmietanę, gęsty jogurt grecki lub majonez (czasem wymieszany ze śmietaną lub jogurtem). W tym ostatnim wydaniu surówka najlepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Surówka z marchewki - składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 jabłka (dowolna odmiana)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, cukier, pieprz
  • opcjonalnie 100 ml jogurtu naturalnego

Jak zrobić surówkę z marchewki - krok po kroku:

  1. Dokładnie myjemy wszystkie marchewki i jabłka na surówkę, a następnie je obieramy.
  2. Na tarce - z podłużnymi, poprzecznymi otworami lub na dużych oczkach - ścieramy marchewkę.
  3. Następnie na tarce z drobnymi oczkami ścieramy jabłka, tak by miały konsystencję musu.
  4. Na starte warzywa i owoce wyciskamy sok z cytryny.
  5. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce.
  6. Opcjonalnie dodajemy do wszystkiego śmietanę lub odrobinę majonezu i znów mieszamy. Po wymieszaniu surówka powinna mieć kremową konsystencję.
  7. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - wedle uznania.
  8. Całość wkładamy do lodówki na maksymalnie 10-15 minut.
  9. Surówkę z marchewki podajemy schłodzoną.

Pyszna surówka z marchewki do obiadu

Prawda, że proste? Surówka z marchewki i jabłek jest idealna do letniego obiadu. Skutecznie nas orzeźwi i pozwoli cieszyć się całym daniem. Polecamy wam korzystanie z naszego przepisu i serwowanie surówki z marchewką do obiadu na co dzień. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni, a dzieci wprost ją uwielbiają.

Chcecie nieco podkręcić jej smak? Do surówki z marchewki możecie dodać nie tylko jabłko. Wiele osób decyduje się również na dodatek innych owoców, w tym zwłaszcza brzoskwiń czy ananasów z puszki (przed dodaniem do surówki trzeba je jednak porządnie odsączyć z syropu) a także namoczonych wcześniej w wodzie rodzynek. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, do surówki z marchewki możecie dodać także nieco drobno posiekanej papryczki chili - w takiej wersji doskonale pasuje na przykład do ryby.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA