Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku
Surówka z marchewki
To chyba kolejny ze smaków dzieciństwa, który nie daje nam o sobie zapomnieć, pomimo że lat przybywa. W naszych wspomnieniach pojawia się obok kotleta schabowego i puree ziemniaczanego. Dodatek serwowany przez nasze prababcie, babcie i mamy w naszych domach oraz surówka, która może nam się kojarzyć ze stołówkami, barami mlecznymi i wszystkimi jadłodajniami w których mieliśmy okazje jeść.
Trudno też sobie wyobrazić zdrowsze warzywo niż marchewka. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dostarcza nam też wiele witamin, a między innymi witamina C, B6, K, E i kwas foliowy. Dzięki marchwi dostarczamy do naszego organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A. Odpowiada ona za poprawę kolorytu naszej skóry, wpływa korzystnie na nasz wzrok, wzmacnia odporność, a także ma zbawienny wpływ na naszą cerę i opóźnia procesy starzenia.
Surówka z marchewki jest pyszna w zasadzie bez nadmiaru dodatków. Wystarczą w zasadzie: marchew (ważne, żeby była świeża i jędrna), jabłka oraz nieco soku z cytryny, który doda surówce orzeźwiającego, kwaskowego smaku. W takiej wersji surówka z marchewki stanowi świetną i zdrową przekąskę (oraz jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców).
Niektórzy dodają do niej jednak również kwaśną śmietanę, gęsty jogurt grecki lub majonez (czasem wymieszany ze śmietaną lub jogurtem). W tym ostatnim wydaniu surówka najlepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Surówka z marchewki - składniki:
- 500 g marchewki
- 2 jabłka (dowolna odmiana)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, cukier, pieprz
- opcjonalnie 100 ml jogurtu naturalnego
Jak zrobić surówkę z marchewki - krok po kroku:
- Dokładnie myjemy wszystkie marchewki i jabłka na surówkę, a następnie je obieramy.
- Na tarce - z podłużnymi, poprzecznymi otworami lub na dużych oczkach - ścieramy marchewkę.
- Następnie na tarce z drobnymi oczkami ścieramy jabłka, tak by miały konsystencję musu.
- Na starte warzywa i owoce wyciskamy sok z cytryny.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce.
- Opcjonalnie dodajemy do wszystkiego śmietanę lub odrobinę majonezu i znów mieszamy. Po wymieszaniu surówka powinna mieć kremową konsystencję.
- Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - wedle uznania.
- Całość wkładamy do lodówki na maksymalnie 10-15 minut.
- Surówkę z marchewki podajemy schłodzoną.
Pyszna surówka z marchewki do obiadu
Prawda, że proste? Surówka z marchewki i jabłek jest idealna do letniego obiadu. Skutecznie nas orzeźwi i pozwoli cieszyć się całym daniem. Polecamy wam korzystanie z naszego przepisu i serwowanie surówki z marchewką do obiadu na co dzień. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni, a dzieci wprost ją uwielbiają.
Chcecie nieco podkręcić jej smak? Do surówki z marchewki możecie dodać nie tylko jabłko. Wiele osób decyduje się również na dodatek innych owoców, w tym zwłaszcza brzoskwiń czy ananasów z puszki (przed dodaniem do surówki trzeba je jednak porządnie odsączyć z syropu) a także namoczonych wcześniej w wodzie rodzynek. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, do surówki z marchewki możecie dodać także nieco drobno posiekanej papryczki chili - w takiej wersji doskonale pasuje na przykład do ryby.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu