To chyba kolejny ze smaków dzieciństwa, który nie daje nam o sobie zapomnieć, pomimo że lat przybywa. W naszych wspomnieniach pojawia się obok kotleta schabowego i puree ziemniaczanego. Dodatek serwowany przez nasze prababcie, babcie i mamy w naszych domach oraz surówka, która może nam się kojarzyć ze stołówkami, barami mlecznymi i wszystkimi jadłodajniami w których mieliśmy okazje jeść.
Trudno też sobie wyobrazić zdrowsze warzywo niż marchewka. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dostarcza nam też wiele witamin, a między innymi witamina C, B6, K, E i kwas foliowy. Dzięki marchwi dostarczamy do naszego organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A. Odpowiada ona za poprawę kolorytu naszej skóry, wpływa korzystnie na nasz wzrok, wzmacnia odporność, a także ma zbawienny wpływ na naszą cerę i opóźnia procesy starzenia.
Surówka z marchewki jest pyszna w zasadzie bez nadmiaru dodatków. Wystarczą w zasadzie: marchew (ważne, żeby była świeża i jędrna), jabłka oraz nieco soku z cytryny, który doda surówce orzeźwiającego, kwaskowego smaku. W takiej wersji surówka z marchewki stanowi świetną i zdrową przekąskę (oraz jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców).
Niektórzy dodają do niej jednak również kwaśną śmietanę, gęsty jogurt grecki lub majonez (czasem wymieszany ze śmietaną lub jogurtem). W tym ostatnim wydaniu surówka najlepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Prawda, że proste? Surówka z marchewki i jabłek jest idealna do letniego obiadu. Skutecznie nas orzeźwi i pozwoli cieszyć się całym daniem. Polecamy wam korzystanie z naszego przepisu i serwowanie surówki z marchewką do obiadu na co dzień. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni, a dzieci wprost ją uwielbiają.
Chcecie nieco podkręcić jej smak? Do surówki z marchewki możecie dodać nie tylko jabłko. Wiele osób decyduje się również na dodatek innych owoców, w tym zwłaszcza brzoskwiń czy ananasów z puszki (przed dodaniem do surówki trzeba je jednak porządnie odsączyć z syropu) a także namoczonych wcześniej w wodzie rodzynek. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, do surówki z marchewki możecie dodać także nieco drobno posiekanej papryczki chili - w takiej wersji doskonale pasuje na przykład do ryby.