Omlet to danie, które powstaje z roztrzepania kilku jajek. Powstały z nich płyn miesza się zazwyczaj z mlekiem lub śmietanką i całość wlewa na rozgrzany na patelni tłuszcz (np. masło lub oliwa) - podobnie jak w przypadku naleśników.
Jako dodatków do omleta na słono możemy użyć takich składników jak szynka, przypieczony boczek, parówki lub kiełbaski, ser, szpinak, papryka, pieczarki czy pomidory. Świetnie smakuje również z dodatkiem wędzonego łososia czy koziego serka. W sezonie warto sięgnąć natomiast po szparagi, bób, a także świeże leśne grzyby (koniecznie spróbujcie zrobić sobie omlet z kurkami i odrobiną koperku).
Składniki możemy dodać do ścinającej się masy na patelni i zapiec je w omlecie lub rozłożyć na nim po usmażeniu. Jeśli zrobicie cienki omlet, możecie potraktować go jak naleśnik i po prostu zawinąć w niego ulubiony farsz czy dodatki.
Do omletu na słono pasują praktycznie wszystkie przyprawy. Do smaku masę warto doprawić solą i pieprzem. Warzywa świetnie komponują się z ziołami, dlatego warto je doprawić majerankiem, zielem angielskim, rozmarynem albo bazylią. Wierzch omleta możemy posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina - jeśli ją lubicie - wzbogaci walory smakowe naszego dania.
Z tym przepisem uda wam się zrobić wyśmienity omlet na pożywne śniadanie. Dodatki możecie dobrać wedle własnego uznania. Jak sami widzicie nie jest to nic trudnego i przygotowanie takiego omletu zajmie wam od 15 do 20 minut. Warto ten czas poświęcić na przyrządzenie solidnego śniadania, a to danie ten warunek na pewno spełnia.
Z czym podawać omlet? Doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem świeżego pieczywa - białego lub razowego. Jeśli robicie omlet bez dodatków, przed podaniem możecie posypać go drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha!