Jak zrobić omlet na słono? Idealne danie na śniadanie lub brunch. Przepis na omlet krok po kroku

Omlet to idealna pozycja na śniadanie. Jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu. Jest też bardzo uniwersalnym daniem, które możemy dowolnie modyfikować według naszych potrzeb albo zachcianek. Omlet na słono można przygotować z kawałkami mięsa lub w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami. Bez względu na to jaką wybierzecie wersję, wasz omlet na pewno będzie pyszny. Wypróbujcie nasz przepis.

Jak się robi omlet?

Omlet to danie, które powstaje z roztrzepania kilku jajek. Powstały z nich płyn miesza się zazwyczaj z mlekiem lub śmietanką i całość wlewa na rozgrzany na patelni tłuszcz (np. masło lub oliwa) - podobnie jak w przypadku naleśników.

Jako dodatków do omleta na słono możemy użyć takich składników jak szynka, przypieczony boczek, parówki lub kiełbaski, ser, szpinak, papryka, pieczarki czy pomidory. Świetnie smakuje również z dodatkiem wędzonego łososia czy koziego serka. W sezonie warto sięgnąć natomiast po szparagi, bób, a także świeże leśne grzyby (koniecznie spróbujcie zrobić sobie omlet z kurkami i odrobiną koperku).

Składniki możemy dodać do ścinającej się masy na patelni i zapiec je w omlecie lub rozłożyć na nim po usmażeniu. Jeśli zrobicie cienki omlet, możecie potraktować go jak naleśnik i po prostu zawinąć w niego ulubiony farsz czy dodatki.

Do omletu na słono pasują praktycznie wszystkie przyprawy. Do smaku masę warto doprawić solą i pieprzem. Warzywa świetnie komponują się z ziołami, dlatego warto je doprawić majerankiem, zielem angielskim, rozmarynem albo bazylią. Wierzch omleta możemy posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina - jeśli ją lubicie - wzbogaci walory smakowe naszego dania.

Omlet na słono – składniki:

  • 2 jajka (najlepiej ekologiczne lub z wolnego wybiegu)
  • ok. 40 ml mleka
  • 1 łyżka masła (zwykłe masło można zastąpić masłem klarowanym, oliwą albo olejem kokosowym, jeśli z niego korzystacie)
  • sól, pieprz

Jak zrobić omlet na słono - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie głęboką miskę. Wbijamy do niej jajka i wlewamy mleko. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a także innymi przyprawami i ziołami - wedle uznania.
  2. Jajka z mlekiem i przyprawami roztrzepujemy aż utworzy się z nich jednolita masa.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło lub dowolny inny tłuszcz.
  4. Zawartość miski wylewamy na roztopione masło. Czekamy aż zacznie się ścinać.
  5. Jeśli widzimy, że spód naszego omleta zaczyna się przypiekać, obracamy go na drugą stronę (możemy też złożyć go na pół i podawać od razu, np. z dodatkiem ziół; przed zdjęciem z patelni nie do końca ściętą powierzchnię omleta można posypać ulubionymi dodatkami). W przekładaniu omletu na drugą stronę pomoże nam płaska szpatułka.
  6. Kiedy omlet jest przypieczony z dwóch stron, możemy wykładać go na talerz. Po wszystkim możemy dodać nasze dodatki (jeżeli nie zdecydowaliśmy się ich zapiec)
  7. Farsz warto wcześniej pokroić i pomieszać w oddzielnym naczyniu tak, by bezpośrednio po usmażeniu omleta wyłożyć na niego gotowe dodatki

Omlet na słono na śniadanie lub drugie śniadanie

Z tym przepisem uda wam się zrobić wyśmienity omlet na pożywne śniadanie. Dodatki możecie dobrać wedle własnego uznania. Jak sami widzicie nie jest to nic trudnego i przygotowanie takiego omletu zajmie wam od 15 do 20 minut. Warto ten czas poświęcić na przyrządzenie solidnego śniadania, a to danie ten warunek na pewno spełnia.

Z czym podawać omlet? Doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem świeżego pieczywa - białego lub razowego. Jeśli robicie omlet bez dodatków, przed podaniem możecie posypać go drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.