Jak zrobić omlet na słono? Idealne danie na śniadanie lub brunch. Przepis na omlet krok po kroku
Jak się robi omlet?
Omlet to danie, które powstaje z roztrzepania kilku jajek. Powstały z nich płyn miesza się zazwyczaj z mlekiem lub śmietanką i całość wlewa na rozgrzany na patelni tłuszcz (np. masło lub oliwa) - podobnie jak w przypadku naleśników.
Jako dodatków do omleta na słono możemy użyć takich składników jak szynka, przypieczony boczek, parówki lub kiełbaski, ser, szpinak, papryka, pieczarki czy pomidory. Świetnie smakuje również z dodatkiem wędzonego łososia czy koziego serka. W sezonie warto sięgnąć natomiast po szparagi, bób, a także świeże leśne grzyby (koniecznie spróbujcie zrobić sobie omlet z kurkami i odrobiną koperku).
Składniki możemy dodać do ścinającej się masy na patelni i zapiec je w omlecie lub rozłożyć na nim po usmażeniu. Jeśli zrobicie cienki omlet, możecie potraktować go jak naleśnik i po prostu zawinąć w niego ulubiony farsz czy dodatki.
Do omletu na słono pasują praktycznie wszystkie przyprawy. Do smaku masę warto doprawić solą i pieprzem. Warzywa świetnie komponują się z ziołami, dlatego warto je doprawić majerankiem, zielem angielskim, rozmarynem albo bazylią. Wierzch omleta możemy posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina - jeśli ją lubicie - wzbogaci walory smakowe naszego dania.
Omlet na słono – składniki:
- 2 jajka (najlepiej ekologiczne lub z wolnego wybiegu)
- ok. 40 ml mleka
- 1 łyżka masła (zwykłe masło można zastąpić masłem klarowanym, oliwą albo olejem kokosowym, jeśli z niego korzystacie)
- sól, pieprz
Jak zrobić omlet na słono - krok po kroku:
- Przygotowujemy sobie głęboką miskę. Wbijamy do niej jajka i wlewamy mleko. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a także innymi przyprawami i ziołami - wedle uznania.
- Jajka z mlekiem i przyprawami roztrzepujemy aż utworzy się z nich jednolita masa.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło lub dowolny inny tłuszcz.
- Zawartość miski wylewamy na roztopione masło. Czekamy aż zacznie się ścinać.
- Jeśli widzimy, że spód naszego omleta zaczyna się przypiekać, obracamy go na drugą stronę (możemy też złożyć go na pół i podawać od razu, np. z dodatkiem ziół; przed zdjęciem z patelni nie do końca ściętą powierzchnię omleta można posypać ulubionymi dodatkami). W przekładaniu omletu na drugą stronę pomoże nam płaska szpatułka.
- Kiedy omlet jest przypieczony z dwóch stron, możemy wykładać go na talerz. Po wszystkim możemy dodać nasze dodatki (jeżeli nie zdecydowaliśmy się ich zapiec)
- Farsz warto wcześniej pokroić i pomieszać w oddzielnym naczyniu tak, by bezpośrednio po usmażeniu omleta wyłożyć na niego gotowe dodatki
Omlet na słono na śniadanie lub drugie śniadanie
Z tym przepisem uda wam się zrobić wyśmienity omlet na pożywne śniadanie. Dodatki możecie dobrać wedle własnego uznania. Jak sami widzicie nie jest to nic trudnego i przygotowanie takiego omletu zajmie wam od 15 do 20 minut. Warto ten czas poświęcić na przyrządzenie solidnego śniadania, a to danie ten warunek na pewno spełnia.
Z czym podawać omlet? Doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem świeżego pieczywa - białego lub razowego. Jeśli robicie omlet bez dodatków, przed podaniem możecie posypać go drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica