Jak zrobić kapustę z grochem? Tradycyjne danie wigilijne krok po kroku
Groch z kapustą
Wbrew pozorom kapusta z grochem to danie bardzo pożywne i w tradycyjnej postaci, niskokaloryczne. Jest to świetna wiadomość dla osób znajdujących się na diecie i osób, które z trudem znoszą świąteczny jadłospis. Jednak dla osób z problemami trawiennymi może być to danie ciężkostrawne.
Kapustę z grochem można podawać na wiele różnych sposobów. Może być to tradycyjna forma, gdzie znajdziemy tylko kiszoną kapustę, groch łuskany i popularne przyprawy. Popularna jest również wersja kapusty z grochem z gotowanymi ziemniakami. Można również wzbogacić to danie do dodatki mięsne. Świetnie się sprawdzą takie produkty jak boczek, słonina. Całość można okrasić zasmażką z mąki lub przesmażyć naszą kapustę z grochem na smalcu. Jeśli mamy suszone grzyby możemy również je dodać do naszego dania, świetnie również sprawdzi się dodatkowo wkrojona cebulka.
Kapusta z grochem - składniki:
- 600 g kiszonej kapusty
- 400 g grochu łuskanego
- 2 cebule średniej wielkości
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Kapusta z grochem - krok po kroku:
- Wsypujemy groch do głębokiej miski. Zalewamy go zimną wodą tak żeby jej powierzchnia kończyła się około 1-2 centymetrów powyżej powierzchni grochu Powinno wystarczyć około 2-2,5 litra wody). Zostawiamy groch na kilka godziny - najlepiej na całą noc.
- Odcedzamy groch i przenosimy go do garnka. Zalewamy świeżą wodą, a następnie dodajemy do niej sól. Od momentu zagotowania trzymamy na ogniu przez ok. 30 minut (albo do miękkości). Co jakiś czas sprawdzamy groch czy groch staje się bardziej miękki i go mieszamy.
- Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy po umyciu. Siekamy ją bardzo drobno.
- Do oddzielnego garnka przekładamy kapustę. Zalewamy wodą (ok. 300 ml). Dodajemy liść laurowy oraz parę ziarenek ziela angielskiego i gotujemy ok. 60 minut. Jeśli po kapuście z grochem macie problemy trawienne, warto w tym momencie dodać do potrawy jeszcze szczyptę kminku. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy.
- Kroimy cebulę. Powinna być bardzo drobno poszatkowana. Wykładamy ją na patelnie i podsmażamy na maśle aż się zarumieni
- Ugotowaną kapustę dodajemy do cebuli z masłem. Całość mieszamy i przesmażamy delikatnie. Stopniowo dodajemy groch i mieszamy wszystko starannie. Do smaku możemy doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Możemy dodać również odrobinę majeranku.
Przepis na kapustę z grochem
Danie jest czasochłonne, ale na pewno nie jest to potrawa trudna w przygotowaniu. Po ponad godzinie jesteśmy w stanie raczyć się pyszną i soczystą kapustą z grochem. Jak już wspominaliśmy jest to danie typowo świąteczne. Na wielu stołach kapusta z grochem to jedna z dwunastu głównych wigilijnych potraw. Jednocześnie sprawdzi się ona również jako świetny dodatek np. do kotleta schabowego lub po prostu podana razem z ziemniakami.
Groch sprawi ze się najemy, a soczysta i kwaśna kapusta kiszona doda niesamowitego smaku i aromatu. Zachęcamy was do przyrządzania kapusty z grochem nie tylko od święta i raczenie się nią przez cały rok. To wspaniały dodatek do wielu potraw, a największe walory tej potrawy docenimy dopiero po paru dniach od przygotowania - podobnie jak bigos najlepsza jest po kilku odgrzaniach.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!