Wbrew pozorom kapusta z grochem to danie bardzo pożywne i w tradycyjnej postaci, niskokaloryczne. Jest to świetna wiadomość dla osób znajdujących się na diecie i osób, które z trudem znoszą świąteczny jadłospis. Jednak dla osób z problemami trawiennymi może być to danie ciężkostrawne.
Kapustę z grochem można podawać na wiele różnych sposobów. Może być to tradycyjna forma, gdzie znajdziemy tylko kiszoną kapustę, groch łuskany i popularne przyprawy. Popularna jest również wersja kapusty z grochem z gotowanymi ziemniakami. Można również wzbogacić to danie do dodatki mięsne. Świetnie się sprawdzą takie produkty jak boczek, słonina. Całość można okrasić zasmażką z mąki lub przesmażyć naszą kapustę z grochem na smalcu. Jeśli mamy suszone grzyby możemy również je dodać do naszego dania, świetnie również sprawdzi się dodatkowo wkrojona cebulka.
Danie jest czasochłonne, ale na pewno nie jest to potrawa trudna w przygotowaniu. Po ponad godzinie jesteśmy w stanie raczyć się pyszną i soczystą kapustą z grochem. Jak już wspominaliśmy jest to danie typowo świąteczne. Na wielu stołach kapusta z grochem to jedna z dwunastu głównych wigilijnych potraw. Jednocześnie sprawdzi się ona również jako świetny dodatek np. do kotleta schabowego lub po prostu podana razem z ziemniakami.
Groch sprawi ze się najemy, a soczysta i kwaśna kapusta kiszona doda niesamowitego smaku i aromatu. Zachęcamy was do przyrządzania kapusty z grochem nie tylko od święta i raczenie się nią przez cały rok. To wspaniały dodatek do wielu potraw, a największe walory tej potrawy docenimy dopiero po paru dniach od przygotowania - podobnie jak bigos najlepsza jest po kilku odgrzaniach.