Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu albo kolacji. Jest jednak parę zasad, dzięki którym można je uczynić jeszcze lepszymi.
Istotne jest, żeby nie przypiec ziemniaków zanadto i nie sprawić, by były suche. Bardzo ważne są również przyprawy, jakich użyjemy do przygotowania dania. Dlatego warto posiadać w domu zioła. Do ziemniaków najlepiej jest użyć rozmarynu lub majeranku. Dobrze smakują również w połączeniu z tymiankiem. Całość dopełni smak oliwy lub stopionego masła.
Przyrządzić ziemniaki pieczone można na dwa sposoby. Można je dokładnie obrać lub zostawić w skórkach. Przy czym jeżeli decydujemy się na tę drugą opcję, musimy zadbać o dokładne ich umycie, by w zębach nie zgrzytały nam później ziarenka piasku. Po przygotowaniu ziemniaków możemy łączyć je z różnymi gęstymi sosami. Można na nich roztopić dodatkowo ser lub po prostu polać oliwą. Możemy je polać również śmietaną bądź naturalnym jogurtem. W letnie dni najsmaczniejsze będą zapiekane ziemniaki z kefirem i posiekanym świeżym koperkiem.
Podczas pieczenia ziemniaków, można też dodatkowo uszczelnić naczynie folią aluminiową. Możemy również wybrać technikę pieczenia w samej folii aluminiowej. Należy wtedy pozostawić ziemniaki w skórce, a z folii aluminiowej utworzyć coś na kształt sakiewki. W nią pakujemy nasze ziemniaki i pieczemy w piekarniku. Temperatura i czas zostają takie same, jak w powyższym przepisie.
Przepis na ziemniaki z piekarnika jest bardzo prosty. Wystarczy znać parę zasad dotyczących doprawienia ziemniaków i ich przygotowania do pieczenia. Po krótkim czasie możemy cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ziemniakami z pieca.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!