Jak zrobić filet z kurczaka? Jak przyrządzić najpopularniejszy rodzaj mięsa? Podpowiadamy
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka to uniwersalny składnik wielu dań. Możemy go zarówno usmażyć, upiec, jak i udusić jego kawałki w sosie. Świetnie nadaje się w zasadzie na każdy posiłek, ponieważ łatwo go połączyć z takimi składnikami jak makaron, ryż czy kasza - sprawdzi się również na kanapce. Doskonałym uzupełnieniem dla niego będzie soczysta surówka, np. popularny colesław.
Jak przygotować filet z kurczaka?
Dokładnie umyj filet z kurczaka i osusz, a następnie pozbądź się z niego śliskich błonek. Przed rozpoczęciem przyrządzania możesz go również delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Następnie możesz albo pozostawić go w całości, albo podzielić na mniejsze lub większe kawałki (w zależności od tego, jakie danie zamierzasz z niego przyrządzić). Nie zapomnij o przyprawach. Pomoże ci w tym tłuszcz (oliwa lub roztopione masło), dzięki któremu przyprawy przykleją się do powierzchni mięsa.
Poza solą i pieprzem polecamy wybrać zioła, takie jak majeranek, rozmaryn, estragon czy zioła prowansalskie. Po przyprawieniu mięsa, warto dać mu chwilę na wchłonięcie aromatu i smaku przypraw oraz tłuszczu.
Przyprawiony filet z kurczaka zawsze warto najpierw obsmażyć na patelni (nawet, jeśli zamierzamy go później piec). Przysmażone z zewnątrz mięso nie straci w piekarniku swojej soczystości. Jeśli mięso smażymy w kawałkach, musimy pamiętać, aby nie trzymać go na patelni za długo, inaczej może się stać zbyt suchy.
Przepis na filet z kurczaka zapiekany w sosie cytrynowym – składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- sól i pieprz (a także inne ulubione przyprawy i dodatki np. posiekana drobno papryczka chili)
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki posiekane w drobną kosteczkę
- szklanka bulionu drobiowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 cytryna pokrojona w niezbyt grube plasterki (najlepiej ekologiczna, niewoskowana)
- masło klarowane do smażenia (około 1 łyżki)
- 2 łyżki masła
- śmietana o zawartości tłuszczu 36 proc.
- do podania opcjonalnie: łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Jak zrobić filet z kurczaka zapiekany w sosie cytrynowym - krok po kroku:
- Myjemy i oczyszczamy mięso z błonek, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- W miseczce lub małym garnuszku łączymy bulion z sokiem cytryny i czosnkiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy sobie również naczynie żaroodporne, do którego włożymy kurczaka.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na gorący tłuszcz wykładamy kurczaka i obsmażamy po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowego wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy zwykłe masło i przesmażamy na nim posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy bulion z sokiem z cytryny i czosnkiem. Gotujemy, aż płyn na patelni zredukuje się do około 1/2 kubka.
- Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tłustą śmietankę. Mieszamy dokładnie do połączenia.
- Sosem zalewamy piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodajemy do nich również plasterki cytryny.
- Kurczaka pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty, żeby soki równomiernie rozeszły się w mięsie, a filet z kurczaka pozostał soczysty. Po tym czasie danie można serwować.
Co zrobić z fileta z kurczaka?
To jeden przykładowy przepis na danie z fileta z kurczaka. Jest to prosta potrawa, w której główną rolę gra kurczak. To danie możemy również serwować z ziemniakami lub ryżem. Pierś z kurczaka możemy dowolnie łączyć z różnymi sosami, podawać ją z warzywną salsą albo z nasza ulubioną sałatką. Warto też spróbować innych dań, do których potrzebny będzie nam kurczak. Filet możemy dowolnie zawijać i wypełniać go przeróżnymi nadzieniami. Z fileta możemy zrobić również popularne nuggetsy.
Filet z kurczaka daje nam nieograniczoną ilość możliwości. Możemy dowolnie dodawać do niego nasze ulubione składniki i produkty. Jeśli jednak stawiacie na szybkość i skuteczność, to wykorzystajcie nasz przepis na filet z kurczaka. Smacznego!
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić