Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Prosty przepis na tradycyjny sos z pomidorów

Sos pomidorowy do gołąbków to absolutna tradycja. Gołąbki z dodatkiem sosu to najbardziej klasyczna forma tego dania. To połączenie można zakwalifikować jako kolejny smak z dzieciństwa każdego z nas. Trudno wyobrazić sobie, by wtedy gołąbki były podawane inaczej niż tradycyjnie, z sosem z pomidorów.

Sos do gołąbków

Najpopularniejsze sosy, z którymi podawane są gołąbki, to sos pomidorowy, sos grzybowy bądź pieczarkowy oraz sos koperkowy. My skupimy się na tym pierwszym, w wersji tradycyjnej.

Sos z pomidorów możemy przyrządzić zarówno na bazie koncentratu jak i pomidorów z puszki. Pasuje on doskonale do gołąbka w klasycznej wersji mięsnej lub do gołąbka wegetariańskiego, np. z soczewicą. Ten sos nadaje gołąbkom wyjątkowego aromatu i smaku.

Sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu - składniki:

  • 1 przecier pomidorowy
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • mąka
  • cukier
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu – krok po kroku:

  1. Do zrobienia sosu użyjemy bulionu, w którym gotowały się gołąbki. Podgrzewamy go, aż zacznie się gotować. Dodajemy jedno opakowanie koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy.
  2. Sos pomidorowy do gołąbków doprawiamy solą i pieprzem - wedle uznania. By nieco zniwelować kwaśny smak pomidorów, dodajemy do niego około jednej łyżki cukru. Ponownie mieszamy.
  3. Aby sos stał się gęsty, możemy dodać do niego przez sitko odrobinę mąki (ok. 1 łyżkę). Po dodaniu mąki mieszamy. Sos możemy zagęścić również, dodając do niego jeszcze ok. 100-150 ml 30 proc. śmietany. Całość mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów - składniki:

  • ok. 1,2 kg świeżych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • masło
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z puszki – krok po kroku:

  1. Kroimy cebulę w drobną kostkę, wykładamy na rozgrzaną patelnie i dodajemy masło. Podsmażamy aż do zeszklenia cebuli.
  2. Pomidory myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wykładamy na patelnię z cebulą. Całość podsmażamy. W międzyczasie drobno kroimy czosnek. Dodajemy go do składników na patelni. Całość smażymy na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagęszczać.
  3. Doprawiamy nasz sos solą i pieprzem. Możemy też dodać zioła, bazylię, oregano albo majeranek, a także nieco cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny).
  4. Całość jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Sos powinien zrobić się gładki. Po tym czasie możemy od razu polewać nim gołąbki na talerzach. By danie było smaczniejsze, warto jednak poddusić w nim gołąbki przez minimum 20-30 minut (na wolnym ogniu).

Pomidorowy sos do gołąbków

Jak sami widzicie, przepis nie wymaga wiele pracy, a to doskonały sposób, żeby nadać naszym gołąbkom niepowtarzalnego smaku. Zachęcamy do korzystania z naszego przepisu.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA