Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc

Zakwas na żurek jest absolutnie konieczny do zrobienia pysznego żuru. Któż by mógł sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku na stole? No właśnie, mało kto! Dlatego prezentujemy wam przepis na pyszny domowy zakwas na żurek, z którym przygotowanie tej kultowej zupy uda się perfekcyjnie.

Zakwas na żurek

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Zajmuje zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole podczas uroczystych świątecznych śniadań i obiadów. Charakteryzuje ją specyficzna kremowo-biała barwa oraz wyjątkowy, kwaśny smak. Najczęściej lubimy jeść żurek z ziemniakami lub jajkiem na twardo, a nierzadko również z białą kiełbasą. Często nazywany jest barszczem białym. Między tymi dwiema zupami jest jednak różnica i tkwi ona właśnie w zakwasie. Zakwas na barszcz biały jest przygotowywany z mąki pszennej, a na żurek z żytniej. Przez to jest bardziej ostry w smaku i kwaśniejszy niż barszcz biały.

Samo przygotowanie zakwasu nie jest skomplikowane. Największą trudnością może być proces dojrzewania zakwasu, trwa on minimum 4-5 dni, aż do 3 tygodni. Wszystko zależy od tego, jaki żur lubimy najbardziej. Dłuższe kiszenie zakwasu spowoduje, że nasz żurek wyjdzie kwaśniejszy. W zakwasie równie ważne są przyprawy. Musi się w nim znajdować czosnek, liść laurowy czy zioła takie jak majeranek, rozmaryn, ziele angielskie.

Zakwas do żurku - składniki:

  • ok. 100 g mąki żytniej
  • ok. 0,5 - 0,7 l ciepłej wody (przegotowanej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • skórka z razowego chleba na zakwasie

Jak zrobić zakwas na żurek - krok po kroku:

  1. Zagotowujemy wodę i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Przygotowujemy słoik. Wsypujemy do niego mąkę. Dodajemy do niego wodę - ważne jest, by woda była letnia albo zimna, ale nie gorąca. Do wody dodajemy ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy jeszcze listki laurowe.
  4. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, możemy dodać np. skórkę chleba na prawdziwym zakwasie albo odrobinę soku z kiszonych ogórków.
  5. Doglądamy zakwasu codziennie i mieszamy go. Ważne jest, aby umieścić go w ciepłym miejscu w domu. Dzięki temu proces kiszenia będzie przebiegał odpowiednio szybko.
  6. Po 4-5 dniach przelewamy zawartość naszego słoika do butelek i odstawiamy do lodówki. Zakwas można używać od razu lub odczekać 2-3 tygodnie.
Zobacz wideo Zobacz, jak przygotować pyszny żurek w chlebie.

Żurek na zakwasie

Przepisów na przygotowanie żurku jest mnóstwo. Każdy z nich jednak zawiera zakwas - jest to obowiązkowy składnik. Nie tylko świąteczny żurek wymaga zakwasu. Podobnie jest z barszczem czerwonym lub białym.

Na zakwas do żurku istnieje równie dużo przepisów, jak na sam żurek. Możemy dowolnie z nim eksperymentować. Zmieniać zestawienia przypraw, rodzaj mąki lub sprawdzać, po jakim czasie wyjdzie nam idealny zakwas na żurek.

Więcej o:
Komentarze (15)
Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc
Zaloguj się
  • best_ewaj

    Oceniono 4 razy 4

    Problem w tym, że mąki żytniej brak, podobnie jak drożdży :(

  • salsolo.4

    Oceniono 1 raz 1

    Żadnej skórki z chleba (prosta droga do powstania pleśni), ani soku z ogórków (chyba że chcecie ogórkowy żurek).
    Wystarczy zacząć od 1 łyżki mąki żytniej i czterech łyżek zimnej wody (nie musi być przegotowana). Rozmieszać dokładnie w słoiku i poluzować nakrętkę. Postawić w ciepłym miejscu, ale nie na grzejniku. Codziennie (przez pięć dni) dodawać taką jak wyżej ilość wody i mąki. Dokładnie rozmieszać. Po pięciu dniach, w zależności od tego jak szybko chcemy użyć zakwasu, pozostawić w ciepłym miejscu (szybkie użycie) lub w lodówce (na później).
    Na takim zakwasie można też upiec chleb (bez drożdży).
    Czosnek i przyprawy dodać na minimum 3 dni przed planowanym użyciem.
    Ciekawą wariacją na żurek jest dodanie do niego kapusty kiszonej lub białego chrzanu, ale tylko takiego swojskiego, nie ze sklepu.

  • siwywaldi

    Oceniono 1 raz 1

    O wiele lepszy zakwas na żur, robi się z zalanego wodą, surowego ciasta na razowiec

  • wiezet

    Oceniono 3 razy 1

    A dlaczego mam nie kupować gotowego zakwasu, skoro jest tak samo dobry, a może nawet lepszy ? No bo chyba każdy największy głąb wie że nie kupujemy tego w sieciówce, tylko na bazarze czy targu............

  • acototak

    0

    Nie dawajcie skórki od chleba, bo najczęściej ona jest przyczyna powstawania pleśni na zakwasie.

  • bmzgs

    Oceniono 4 razy 0

    Zawsze strasznie dziwił i jednocześnie bawił mnie ten wasz polski "żurek". U nas, na Górnym Śląsku, jest tylko "żur".

  • ks-t

    Oceniono 1 raz -1

    Mąka na żur (razowa żytnia + chlebowa żytnia)- na targu każdy handlarz mąka to wymiesza jak trzeba. 100 gram mąki, 0,7 litra wody, żadnych przypraw, w lecie 3 dni jesienią i zimą 4 dni i do zupy. Można przechowywac w lodówce, ale przed użyciem sprawdzić czy nie zgorzkniał. Nowy zakwas robimy w tej samej butelce, opłukanej ale nie parzonej. Niektórzy wolą w glinianym garnku niz w butelce, ale butelka bardziej praktyczna.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX