Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc

Zakwas na żurek jest absolutnie konieczny do zrobienia pysznego żuru. Któż by mógł sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku na stole? No właśnie, mało kto! Dlatego prezentujemy wam przepis na pyszny domowy zakwas na żurek, z którym przygotowanie tej kultowej zupy uda się perfekcyjnie.

Zakwas na żurek

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Zajmuje zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole podczas uroczystych świątecznych śniadań i obiadów. Charakteryzuje ją specyficzna kremowo-biała barwa oraz wyjątkowy, kwaśny smak. Najczęściej lubimy jeść żurek z ziemniakami lub jajkiem na twardo, a nierzadko również z białą kiełbasą. Często nazywany jest barszczem białym. Między tymi dwiema zupami jest jednak różnica i tkwi ona właśnie w zakwasie. Zakwas na barszcz biały jest przygotowywany z mąki pszennej, a na żurek z żytniej. Przez to jest bardziej ostry w smaku i kwaśniejszy niż barszcz biały.

Samo przygotowanie zakwasu nie jest skomplikowane. Największą trudnością może być proces dojrzewania zakwasu, trwa on minimum 4-5 dni, aż do 3 tygodni. Wszystko zależy od tego, jaki żur lubimy najbardziej. Dłuższe kiszenie zakwasu spowoduje, że nasz żurek wyjdzie kwaśniejszy. W zakwasie równie ważne są przyprawy. Musi się w nim znajdować czosnek, liść laurowy czy zioła takie jak majeranek, rozmaryn, ziele angielskie.

Zakwas do żurku - składniki:

  • ok. 100 g mąki żytniej
  • ok. 0,5 - 0,7 l ciepłej wody (przegotowanej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • skórka z razowego chleba na zakwasie

Jak zrobić zakwas na żurek - krok po kroku:

  1. Zagotowujemy wodę i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Przygotowujemy słoik. Wsypujemy do niego mąkę. Dodajemy do niego wodę - ważne jest, by woda była letnia albo zimna, ale nie gorąca. Do wody dodajemy ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy jeszcze listki laurowe.
  4. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, możemy dodać np. skórkę chleba na prawdziwym zakwasie albo odrobinę soku z kiszonych ogórków.
  5. Doglądamy zakwasu codziennie i mieszamy go. Ważne jest, aby umieścić go w ciepłym miejscu w domu. Dzięki temu proces kiszenia będzie przebiegał odpowiednio szybko.
  6. Po 4-5 dniach przelewamy zawartość naszego słoika do butelek i odstawiamy do lodówki. Zakwas można używać od razu lub odczekać 2-3 tygodnie.
Zobacz wideo Zobacz, jak przygotować pyszny żurek w chlebie.

Żurek na zakwasie

Przepisów na przygotowanie żurku jest mnóstwo. Każdy z nich jednak zawiera zakwas - jest to obowiązkowy składnik. Nie tylko świąteczny żurek wymaga zakwasu. Podobnie jest z barszczem czerwonym lub białym.

Na zakwas do żurku istnieje równie dużo przepisów, jak na sam żurek. Możemy dowolnie z nim eksperymentować. Zmieniać zestawienia przypraw, rodzaj mąki lub sprawdzać, po jakim czasie wyjdzie nam idealny zakwas na żurek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA