Jak zrobić tosty francuskie? Przepis na idealne śniadanie z tostów

Każdy przepis na szybkie i pyszne śniadanie jest na wagę złota. Tosty francuskie niewątpliwie należą do takich śniadaniowych hitów. Jesteśmy w stanie przygotować je w kilka minut, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Tost francuski

Nazwa dania absolutnie nie tłumaczy jego pochodzenia. Wręcz przeciwnie, wiele nacji ma swój odpowiednik chleba w jajku, znanych u nas pod nazwą tosty francuskie. W Hiszpanii mówi się na nie "torrija", w Brazylii "rabanada", a w rodzimej (przynajmniej z nazwy) Francji - "pain perdu". Zagranicznych odpowiedników tostów maczanych w jajku pewnie moglibyśmy znaleźć jeszcze wiele. Skupmy się jednak na tym czym są.

Tosty francuskie to oczywiście kawałki chleba moczone w jajku i smażone na rozgrzanym na patelni łuszczu (zwykle maśle). Grzanki o jajeczno-maślanym smaku możemy serwować solo, jak również zapiekane z serem czy też podawać je na słodko. Przepis jest na tyle wygodny, że składniki do zrobienia tostów francuskich są łatwo dostępne, a w zasadzie w większości przypadków są już w naszych lodówkach.

Tosty francuskie - składniki:

  • ok. 2 bułki - każdą dzielimy na co najmniej 3 kawałki (bułki można zastąpić dowolnym rodzajem pieczywa, np.: chałką, bagietką, chlebem tostowym bądź zwykłym)
  • ok. 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • masło
  • sól i pieprz albo cukier puder i cynamon - zależnie od wersji, w jakiej chcemy serwować tosty francuskie

Jak zrobić tosty francuskie - krok po kroku:

  1. Kroimy bułki na plastry lub kromki.
  2. Wbijamy dwa jajka do miseczki. Roztrzepujemy je widelcem.
  3. Do drugiej miseczki wlewamy mleko.
  4. Patelnię rozgrzewamy i wykładamy na nią masło (gdy masło zacznie skwierczeć, możemy wykładać na nie grzanki).
  5. Kawałki pieczywa najpierw zanurzamy w mleku. Delikatnie pokrywamy całą powierzchnię, ale nie przetrzymujemy ich zbyt długo, żeby nadmiernie nie rozmiękły.
  6. Następnie nasze grzanki przekładamy do miseczki z jajkami. Tam obtaczamy je już dokładniej. Kiedy widzimy, że są dobrze pokryte płynnym jajkiem, możemy wykładać je na patelnię.
  7. Grzanki obracamy w trakcie smażenia tak, żeby tosty były równomiernie przyrumienione z każdej strony. Tost jest gotowy, kiedy osiągnie złotawo-brązowy kolor. Tosty francuskie serwujemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Jak podawać tosty francuskie?

Możemy je podawać na słono jak i na słodko. Najprościej po usmażeniu posypać je po prostu cukrem pudrem (można dodać do niego nieco cynamonu). Możecie też zrobić bardziej zaawansowaną wersję tego śniadaniowego przysmaku. Jako dodatek może posłużyć nam twarożek z cukrem, miód, roztopiona czekolada mleczna lub biała, bita śmietana. Latem możemy się postarać o świeże owoce, takie jak truskawki, brzoskwinie, winogrona. Świetnie też spisują się owoce leśne, np. jagody, poziomki, maliny albo jeżyny. Poza sezonem pyszne będą również jabłka, banany i owoce suszone.

Wersję słoną tostów francuskich możemy urozmaicić o świeże warzywa. Można dodać do nich na przykład pokrojoną rzodkiewkę, lekko podpieczone pomidory czy różne rodzaje papryki. Ciepłe tosty francuskie dobrze komponują się także z różnymi gatunkami serów.

Jak widzicie wariantów jest bardzo dużo. Każdy może przygotować swoje ulubione tosty francuskie i użyć do tego wszystkich swoich ulubionych dodatków. Zachęcamy was do wypróbowywania różnych wersji. Takie śniadanie zdecydowanie poprawi wam nastrój przed ciężkim dniem pracy lub pozwoli zaimponować waszym bliskim albo drugiej połowie. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA