Łosoś to ryba, która ma wielu fanów w naszym regionie. Na stołach mogą zagościć takie jego odmiany jak łosoś bałtycki, pacyficzny i najbardziej popularny - łosoś norweski. W sklepach możemy obecnie również kupić dowolne porcje łososia. Z łatwością znajdziemy filety, dzwonki, tusze albo steki z łososia.
Łosoś to źródło wielu wartości odżywczych. Znajdziemy w nim pełnowartościowe białko, aminokwas takie jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Ponad to zawiera kwasy tłuszczowe, w tym tak odżywczy kwas omega-3. Dostarcza nam również wiele witamin z grupy D i B. Między innymi tak odżywcze witaminy jak B6 i B12.
Tak upieczonego łososia z piekarnika najlepiej jeść na gorąco. Możemy go serwować z opiekanymi ziemniakami lub frytkami. Łosoś smakuje również doskonale z pieczonymi warzywami. Warto spróbować łososia w połączeniu z brokułami, szparagami albo kalafiorem. Dla leniwych łosoś może zostać podany bez dodatków. Wtedy warto skroplić go oliwą z oliwek i doprawić według własnego uznania.
Łososia możemy również podawać z wieloma sosami. Mogą być to sosy rzadsze, na przykład na bazie bulionu lub wywaru warzywnego, np. z dodatkiem koperku lub gęste, śmietanowe. Łosoś o delikatnie słonym smaku doskonale kontrastuje ze słodkimi sosami. Dla przykładu możemy serwować łososia z sosem malinowym, cytrynowym lub słodko-kwaśny sos na bazie świeżych pomidorów. Spośród sosów na bazie mleka i śmietany możemy wyróżnić sos koperkowy, ziołowy albo klasyczny beszamel.
Jeśli chcecie podać łososia na specjalną okazję - na przykład kolację we dwoje- możecie dobrać do niego jeszcze inne dodatki. W takim przypadku najlepiej będzie się prezentował m.in. ze świeżą bagietką, popijany schłodzonym białym winem o cytrusowych nutach. W takim wydaniu łosoś z piekarnika stanowi naprawdę wyśmienite danie.