Jak upiec łososia? Podpowiadamy wam jak przyrządzić łososia z piekarnika
Łosoś z piekarnika
Łosoś to ryba, która ma wielu fanów w naszym regionie. Na stołach mogą zagościć takie jego odmiany jak łosoś bałtycki, pacyficzny i najbardziej popularny - łosoś norweski. W sklepach możemy obecnie również kupić dowolne porcje łososia. Z łatwością znajdziemy filety, dzwonki, tusze albo steki z łososia.
Łosoś to źródło wielu wartości odżywczych. Znajdziemy w nim pełnowartościowe białko, aminokwas takie jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Ponad to zawiera kwasy tłuszczowe, w tym tak odżywczy kwas omega-3. Dostarcza nam również wiele witamin z grupy D i B. Między innymi tak odżywcze witaminy jak B6 i B12.
Łosoś pieczony w piekarniku - składniki:
- filet z łososia ok. 150 - 180 g
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy, np. posiekany świeży koperek albo suszony rozmaryn
- sok z cytryny
Pieczony łosoś z piekarnika - krok po kroku:
- Filet z łososia płuczemy w zimnej wodzie.
- Delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, wyciągamy z niego ości (jeśli takie są).
- Następnie filet z łososia osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Możemy też odstawić go na chwilę na deskę do krojenia.
- Blachę z piekarnika wyściełamy papierem do pieczenia i układamy na niej filet.
- Nacieramy filet oliwą. Dokładnie go solimy, ale nie przesadzamy z ilością soli. Każdy z filetów posypujemy ulubionymi przyprawami. Przed pieczeniem delikatnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Łososia pieczemy przez 25 minut. Kontrolujemy jego stopień wypieczenia - ryba łatwo się wysusza.
- Po wyciągnięciu łososia z piekarnika możemy go ponownie skroplić cytryną. Filety są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu.
Jak upiec łososia?
Tak upieczonego łososia z piekarnika najlepiej jeść na gorąco. Możemy go serwować z opiekanymi ziemniakami lub frytkami. Łosoś smakuje również doskonale z pieczonymi warzywami. Warto spróbować łososia w połączeniu z brokułami, szparagami albo kalafiorem. Dla leniwych łosoś może zostać podany bez dodatków. Wtedy warto skroplić go oliwą z oliwek i doprawić według własnego uznania.
Łososia możemy również podawać z wieloma sosami. Mogą być to sosy rzadsze, na przykład na bazie bulionu lub wywaru warzywnego, np. z dodatkiem koperku lub gęste, śmietanowe. Łosoś o delikatnie słonym smaku doskonale kontrastuje ze słodkimi sosami. Dla przykładu możemy serwować łososia z sosem malinowym, cytrynowym lub słodko-kwaśny sos na bazie świeżych pomidorów. Spośród sosów na bazie mleka i śmietany możemy wyróżnić sos koperkowy, ziołowy albo klasyczny beszamel.
Jeśli chcecie podać łososia na specjalną okazję - na przykład kolację we dwoje- możecie dobrać do niego jeszcze inne dodatki. W takim przypadku najlepiej będzie się prezentował m.in. ze świeżą bagietką, popijany schłodzonym białym winem o cytrusowych nutach. W takim wydaniu łosoś z piekarnika stanowi naprawdę wyśmienite danie.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!