Jak zrobić tatar ze śledzia? Popularny przepis na tatar rybny - na imprezę i na co dzień
Tatar śledziowy
Tatar ze śledzia to jedno z licznych dań, które możemy przygotować z tej popularnej ryby. Choć tatar ma wielu fanów w naszym regionie, najczęściej słyszymy o wersji wołowej. Tatar śledziowy może być równie smakowity.
Wbrew pozorom mięso śledzia doskonale sprawdzi się do przygotowania tatara. Łatwo drobno je posiekać, a przy tym jest idealnie delikatne i soczyste.
Przy tym, jak każda ryba, śledzie są doskonałym źródłem korzystnych dla zdrowia substancji. Zawierają przede wszystkim kwasy omega-3, a także witaminy A, D oraz z grupy B (które dbają o nasz stan skóry, kości i mózgu). Śledzie zawierają również dużą dawkę żelaza, jodu i wapnia. Znajdziemy w nich także białko - budulec naszego organizmu.
Do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystajcie filety marynowane w occie lub oleju. Ważne, żeby były stosunkowo grube, a ich mięso było zwarte. Przed rozpoczęciem przyrządzania dania porządnie odsączcie kawałki ryby z marynaty. Następnie wystarczy drobno je posiekać, wymieszać z ulubionymi dodatkami i już można je serwować. By tatar ze śledzia pięknie się prezentował, przed podaniem możecie uformować z nich na talerzu eleganckie kopułki (można użyć do tego celu specjalnych foremek, dostępnych w sklepach z akcesoriami dla kucharzy).
Tatar ze śledzia - składniki:
- filety ze śledzia ok. 200 - 250 g marynowane w occie lub oleju
- świeża natka pietruszki
- musztarda
- 1 cytryna
- świeży szczypiorek
- oliwa
Jak zrobić tatar śledziowy - krok po kroku:
- Po odsączeniu filety kroimy bardzo drobno.
- Następnie siekamy również natkę pietruszki i dodajemy ją do pokrojonych śledzi. Doprawiamy ją łyżką musztardy. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do masy ze śledzia. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Siekamy szczypiorek i dodajemy go do całości. Dla zaostrzenia aromatu i smaku możemy dodać jeszcze drobno posiekaną cebulkę.
- Tatar odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, żeby smaki wszystkich składników dokładnie się przeniknęły.
- Po tym czasie tatar śledziowy jest gotowy do podania. Wykładamy go na talerz w dowolnym kształcie. Przed podaniem możemy go dodatkowo skroplić oliwą.
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia możemy podawać na dowolne sposoby. Podobnie, jak tatar wołowy doskonale sprawdzi się z dodatkiem kiszonego ogórka lub pikli. Dobrze komponuje się również z marynowanymi grzybami. Dla minimalistów wystarczy polać danie oliwą, a także obsypać je solą i pieprzem.
Dla wzbogacenia smaku tatar śledziowy możemy wymieszać z drobno posiekaną cebulką. Ostrości doda mu natomiast nie tylko musztarda, ale również drobno pokrojona ostra papryczka (np. chili, jalapeno lub pepperoni). Oczywiście niezastąpionym dodatkiem do rybnego tatara - podobnie jak do wersji mięsnej - będą świeże pieczywo lub grzanki.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?