Nie tylko Europejczycy umiłowali sobie ryż. Dużo wcześniej zrobili to mieszkańcy Azji. Na Wschodzie - Bliskim i Dalekim - ryż jada się w zasadzie na co dzień.
Gotowany ryż to świetny składnik dań dla osób, które są na diecie i dbają o linię (w takim wypadku warto wybierać ryż brązowy, czyli nieoczyszczony, który ma najwięcej błonnika). Sięgają po niego również osoby będące na diecie lekkostrawnej.
Ryż daje nam jednak znacznie więcej kulinarnych możliwości. Przygotowywana jest bowiem z niego zarówno mąka ryżowa, jak i makaron, płatki, olej czy mleko.
Ryż jest przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów. Dodaje nam energii, a przy szybko i doskonale syci. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Jedną z podstawowych wartości odżywczych ryżu jest także błonnik.
Na uwagę zasługuje również fakt, iż ryż nie zawiera glutenu. Dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby nietolerujące tego białka.
Do wyboru mamy kilka rodzajów ryżu: biały, długoziarnisty, brązowy, dziki czy parboiled. Z wymienionych rodzajów ryżu, najdłużej przygotowuje się ryż brązowy. Na jego ugotowanie trzeba poświęcić nawet do 50 minut. Pozostałych odmian ryżu nie przygotowuje się tak długo. Na przykład ryż biały gotuje się ok. 15-20 minut, a długoziarnisty ok. 30 minut. Pamiętajcie jednak, żeby zawsze wtedy, kiedy nie wiecie jak gotować ryż, trzymać się instrukcji z opakowania.
Gotowanie ryżu nie jest wcale takie trudne. Jeśli zdecydujemy się, aby przygotowywać go częściej, musimy pamiętać o paru zasadach przechowywania ugotowanego ryżu.
Na pewno nie możemy go zostawić na długi czas w temperaturze pokojowej. W ryżu znajdują się bowiem specyficzne odmiany bakterii, które są w stanie przetrwać w wysokiej temperaturze, dlatego przetrwają proces gotowania ryżu jak i ponowne jego podgrzanie. Ich proces namnażania przyśpiesza w dogodnej temperaturze pokojowej. Gotowany ryż po przygotowaniu najlepiej od razu zjeść lub jego nadmiar ostudzić i przechowywać w lodówce przez 2 do 3 dni. Najlepiej przechowywać go w plastikowym pojemniku lub miseczce nakrytej folią spożywczą.