Jak zrobić makaron z brokułami? Pyszny przepis na makaron "na zielono"

Makaron z brokułami to nie taka oczywista forma podawania makaronu. Myśląc "pasta" częściej myślimy o sosie pomidorowym lub oliwie z czosnkiem niż o zielonych "drzewkach". Brokuły to jednak naszym zdaniem uniwersalne warzywo, które nadaje się absolutnie do każdego dania. Od sałatek, poprzez zapiekanki, na makaronach kończąc. Z naszego przepisu dowiecie się, jak łączyć makaron z brokułami, by były najsmaczniejsze.

Brokuły z makaronem

Makaron z brokułami to mało popularne połączenie. To zdrowe warzywo  świetnie smakuje jednak w sosie śmietanowym serowym, choć oczywiście równie dobrze może smakować z pomidorami i mięsem mielonym. Możemy również połączyć makaron z brokułami z kurczakiem, tuńczykiem, łososiem, wędzoną szynką lub aromatycznym boczkiem. Równie świetnie smakuje też z oliwą i czosnkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie z tymi dodatkami przyrządzić makaron z brokułami.

Z brokułami możecie podawać w zasadzie każdy rodzaj makaronu. W tej roli najlepiej sprawdzi się jednak krótszy i grubszy rodzaj makaronu, na przykład fusilli (czyli świderki), penne (pióra) oraz farfalle (kokardki).

Makaron z brokułami i orzechami - składniki:

  • opakowanie makaronu (penne lub tagliatelle) - może być zwykły, pełnoziarnisty albo bezglutenowy
  • ok. 400 g różyczek brokuła (mogą być mrożone, ale przed rozpoczęciem przyrządzania dania trzeba je rozmrozić)
  • ok. 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • ser żółty ok. 50 g (najlepiej twardy, np. parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa

Jak zrobić makaron z brokułami i orzechami - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy głęboki garnek i wlewamy do niego ok. 1 - 1,5 litra wody. Dodajemy kilka szczypt soli i gotujemy.
  2. Wsypujemy makaron (ok. 3 garści na 1 porcję dania). Gotujemy nie więcej niż 10 minut (warto jednak działać zgodnie z informacją na opakowaniu makaronu). Makaron powinien być al dente
  3. Patelnię skrapiamy olejem lub oliwą. Podsmażamy na niej brokuły i podsmażamy przez parę minut.
  4. Po ugotowaniu makaronu dodajemy go na patelnię, a następnie dodajemy drobno posiekane orzechy i mieszamy.
  5. W międzyczasie dodajemy do dania poszatkowany czosnek, możemy go również przecisnąć przez praskę. Doprawiamy wszystko do smaku wedle uznania.
  6. Na koniec posypujemy wszystko startym żółtym serem i przez chwilę mieszamy. Możemy to zrobić już po tym, jak zdejmiemy patelnię z ognia.
  7. Makaron z brokułami jest gotowy do podania. Przed zaserwowaniem na stół danie każdej osoby możemy udekorować świeżo zmielonym pieprzem lub pestkami dyni.

Makaron z brokułami - co jeszcze można do niego dodać?

Jak widać z powyższego przepisu danie możemy wzbogacić także o orzechy lub nasiona. Brokuły dobrze komponują się z ziarnami słonecznika, pestkami dyni, sezamem, płatkami migdałów czy właśnie orzechami włoskimi i laskowymi. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek smakowy, ale również jako dekoracja dania.

Makaron z brokułami możemy wzbogacić również pikantnymi dodatkami. Świetnie smakuje zarówno z drobno posiekaną papryczką chili jak i dowolną, ulubioną pastą curry - czerwoną, żółtą lub zieloną. Wybierzcie ulubione dodatki i stwórzcie własny, najlepszy przepis na makaron z brokułami.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.