Przechowujesz mąkę w papierowej torebce, w której ją kupujesz? To błąd. Wystarczy przesypać ją do innego pojemnika

Kupujesz mąkę w papierowej torebce, w której potem przechowujesz ją w domu? Wystarczy, że zmienisz ten nawyk, a produkt na dłużej zachowa świeżość.

Zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy prawidłowo przechowujesz mąkę? Czy po prostu automatycznie, po powrocie ze sklepu, chowasz ją do kuchennej szafki, zapakowaną w tę samą papierową torebkę, w której ją kupiłeś? Zatem prawdopodobnie przez lata źle przechowywałeś mąkę. Jak wiele osób.

Mąkę, zwłaszcza pszenną, powinno przesypywać się do szczelnie zamkniętego pojemnika. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Rodzaj pojemnika nie ma tutaj większego znaczenia, może być zarówno metalowy, szklany, jak i plastikowy. Najważniejsze jest, żeby można go było hermetycznie zamknąć, dzięki czemu dostęp do powietrza ograniczy się do minimum i mąka nie będzie "łapać" wilgoci.

Plastikowe pojemniki na jedzenie złapały nieprzyjemny zapach? Mamy 4 myki, które rozwiążą ten problem! Zobacz:

Zobacz wideo

Mąka ma dłuższy termin przydatności niż większość produktów spożywczych, ale dzięki jej odpowiedniemu przechowywaniu możemy go dodatkowo wydłużyć. Pamiętaj zatem, aby zawsze trzymać ją w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej niech to będzie zamknięta szafka. Termin przydatności mąki do spożycia to mniej więcej trzy do pięciu miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA