Jak ugotować bób? Podpowiadamy, jak najlepiej przyrządzić to pyszne, letnie warzywo

Bób to pyszna baza wielu letnich dań, w tym przede wszystkim świetny składnik sałatek. Doskonale smakuje również solo, gotowany na przykład z dodatkiem kilku gałązek świeżego koperku. Bób to również źródło wielu cennych składników odżywczych. Podpowiemy wam, jak ugotować bób, by był najsmaczniejszy.

Jak ugotować dobrze bób?

Bób należy do rodziny roślin strączkowych i jest źródłem drogocennych minerałów. Zawiera białko, węglowodany oraz liczne aminokwasy. W jego składzie jest również mnóstwo witamin, takich jak ryboflawina, witamina A i D oraz E. Zawiera również najważniejsze mikro- i makroelementy, żelazo, cynk, potas, magnez i wapń.

Nie jest do końca jasne, skąd bób dokładnie się wziął. Znany był już ponoć w starożytnym Egipcie i Rzymie. Wzmianki o nim możemy znaleźć nawet w Biblii. Nic dziwnego, skoro bób jest tak uniwersalnym dodatkiem.

Bób należy wybierać bardzo uważnie. Jeśli uda nam się znaleźć świeży bób w strąkach, możemy go próbować nawet na surowo. Ważne jest, by strąki były bardzo zielone i pozbawione przebarwień. Najłatwiej jednak kupić bób łuskany, sprzedawany w plastikowych torebkach. Taki bób lepiej ugotować, podobnie, jak bób mrożony, który jest dostępny w sklepowych lodówkach przez większość roku.

Bób to świetna przekąska, jednak zdarza się, że po zjedzeniu powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu jelitowego. Aby tego uniknąć, warto dodać do niego w trakcie gotowania kilka składników, np. kłącze imbiru, kminek, kumin, świeży koperek (wystarczy kilka grubych gałązek dodać do garnka z gotującym się bobem) lub liść laurowy.

Jak przyrządzić bób?

Bób jest uniwersalnym składnikiem. Możemy z niego przyrządzić wiele pysznych dań. Ugotowany bób możemy jeść jako przekąskę. Możemy go dodać do sałatki, świetnie smakuje z różnymi kaszami oraz w towarzystwie jajek. Obrane nasiona bobu możemy również zmiksować. Wtedy uzyskujemy pyszną pastę, z której możemy przygotować masę na falafele, hummus albo smakowitą pastę jajeczną.

Jak ugotować bób - krok po kroku:

  1. Bób myjemy pod zimną wodą. Najlepiej przepłukać go na sicie albo durszlaku.
  2. Następnie przygotowujemy sobie głęboki garnek i wsypujemy do niego bób.
  3. Całość zalewamy wodą. Poziom wody powinien dwukrotnie przewyższać poziom bobu.
  4. Podczas gotowania dodajemy do wody 1 łyżeczkę cukru.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć, należy również dodać sól (ok. 1 płaskiej łyżki na litr). Następnie przykrywamy garnek i gotujemy pod przykryciem.
  6. Ustawiamy średni ogień, a całość gotujemy od 15 do 20 minut.
  7. Bób jest gotowy, gdy jego ziarna będą miękkie, a skórka będzie pomarszczona i łatwa do ściągnięcia.
  8. Po ugotowaniu bób należy odcedzić.

Jak jeść bób?

Tak przygotowany bób możemy jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Do ugotowanego bobu możemy również dodać łyżeczkę masła. Do tego świetnie będzie pasował również wyciśnięty w prasce czosnek, a także drobno skrojona i przesmażona na maśle cebula. Ostrości dodamy mu, doprawiając go pieprzem lub ostrą papryczką. Bób wyśmienicie smakuje również jako przekąska, na przykład z dodatkiem sosów na bazie śmietany lub - w lżejszej wersji - gęstego jogurtu z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół.

Spróbujcie ugotować bób według naszych rad. Ten przepis to gwarancja powodzenia. Idealnie ugotowany bób nadaje się do wszystkiego i stanowi świetną przekąskę dla całej rodziny.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.