Bób należy do rodziny roślin strączkowych i jest źródłem drogocennych minerałów. Zawiera białko, węglowodany oraz liczne aminokwasy. W jego składzie jest również mnóstwo witamin, takich jak ryboflawina, witamina A i D oraz E. Zawiera również najważniejsze mikro- i makroelementy, żelazo, cynk, potas, magnez i wapń.
Nie jest do końca jasne, skąd bób dokładnie się wziął. Znany był już ponoć w starożytnym Egipcie i Rzymie. Wzmianki o nim możemy znaleźć nawet w Biblii. Nic dziwnego, skoro bób jest tak uniwersalnym dodatkiem.
Bób należy wybierać bardzo uważnie. Jeśli uda nam się znaleźć świeży bób w strąkach, możemy go próbować nawet na surowo. Ważne jest, by strąki były bardzo zielone i pozbawione przebarwień. Najłatwiej jednak kupić bób łuskany, sprzedawany w plastikowych torebkach. Taki bób lepiej ugotować, podobnie, jak bób mrożony, który jest dostępny w sklepowych lodówkach przez większość roku.
Bób to świetna przekąska, jednak zdarza się, że po zjedzeniu powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu jelitowego. Aby tego uniknąć, warto dodać do niego w trakcie gotowania kilka składników, np. kłącze imbiru, kminek, kumin, świeży koperek (wystarczy kilka grubych gałązek dodać do garnka z gotującym się bobem) lub liść laurowy.
Bób jest uniwersalnym składnikiem. Możemy z niego przyrządzić wiele pysznych dań. Ugotowany bób możemy jeść jako przekąskę. Możemy go dodać do sałatki, świetnie smakuje z różnymi kaszami oraz w towarzystwie jajek. Obrane nasiona bobu możemy również zmiksować. Wtedy uzyskujemy pyszną pastę, z której możemy przygotować masę na falafele, hummus albo smakowitą pastę jajeczną.
Jak ugotować bób - krok po kroku:
Tak przygotowany bób możemy jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Do ugotowanego bobu możemy również dodać łyżeczkę masła. Do tego świetnie będzie pasował również wyciśnięty w prasce czosnek, a także drobno skrojona i przesmażona na maśle cebula. Ostrości dodamy mu, doprawiając go pieprzem lub ostrą papryczką. Bób wyśmienicie smakuje również jako przekąska, na przykład z dodatkiem sosów na bazie śmietany lub - w lżejszej wersji - gęstego jogurtu z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół.
Spróbujcie ugotować bób według naszych rad. Ten przepis to gwarancja powodzenia. Idealnie ugotowany bób nadaje się do wszystkiego i stanowi świetną przekąskę dla całej rodziny.