Jak zrobić schabowego? Pokażemy wam jak zrobić wspaniałego kotleta krok po kroku

Kotlet schabowy to danie mocno zakorzenione w naszej kulturze. Schabowego z puree ziemniaczanym i zasmażaną kapustą albo buraczkami można zamówić w niemal każdym barze, serwującym domowe obiady. Choć to proste danie, kucharz ma swój sposób na przyrządzenie idealnego kotleta schabowego.

Kotlety schabowe inaczej

Sposobów na przygotowanie pysznego schabowego jest naprawdę wiele. Przyrządzanie kotletów można modyfikować zaczynając od przygotowania mięsa, poprzez dobór panierki, a na różnorodnych dodatkach kończąc.

Przed smażeniem warto kawałki schabu zamarynować. Po delikatnym rozbiciu możemy je delikatnie posolić i popieprzyć albo zanurzyć w mleku z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka. Schabowe w mleku przechowujemy ok. 2 godziny przed smażeniem. Dzięki temu sposobowi będą bardziej kruche i soczyste, a cebula doda im smaku.

Na panierkę jest również kilka sposobów. Najpopularniejsza, to ta z bułki tartej, i to chyba ona ma najwięcej fanów. Za panierkę mogą również służyć inne sypkie składniki. Do bułki tartej lub zamiast niej można wykorzystać drobno pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane lub panko. Panierkę możemy wzbogacić również poprzez dodanie do niej przypraw. Świetnie sprawdzą się orientalne dodatki, takie jak curry, kurkuma lub kumin. Do kotletów będą pasować również zioła, np. majeranek, oregano albo pieprz ziołowy.

Kotlety schabowe możemy również przyrządzać z nadzieniem, na przykład z żółtego sera. Wystarczy na środku kotleta ułożyć plaster sera, zawinąć mięso w kieszonkę lub zwinąć jak roladę, obtoczyć w panierce i usmażyć. Oprócz sera do kotleta schabowego możemy również dodać szynkę. Jeśli szukamy czegoś bardziej trudniejszego, możemy spróbować dodać farsz z pieczarek lub warzywny (świetny jest również taki z pieczarek, papryki i żółtego sera).

Kotlet schabowy - składniki:

  • ok. 200 g schabu bez kości
  • mleko
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • mąka
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić kotlet schabowy - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy mięso. Ostrym nożem odcinamy białe żyłki i fragmenty tłuszczu. Porcjujemy kotlety z kawałka schabu. Jeden kotlet powinien mieć grubość ok. 1,5-2 cm.
  2. Wykładamy nasze kawałki kotletów na drewnianą deskę. Bierzemy tłuczek do mięsa i delikatnie je rozbijamy na większe kawałki. Robimy to przy użyciu małej ilości siły.
  3. Kawałki wkładamy do głębokiej miski. Zalewamy je mlekiem i odstawiamy na ok. 2 godziny przed smażeniem.
  4. Po tym czasie wyciągamy je z mleka, solimy i pieprzymy. Obtaczamy je w mące tak, aby były delikatnie nią pokryte.
  5. W międzyczasie roztrzepujemy jajka na jednolity płyn i przygotowujemy bułkę tartą.
  6. Po obtoczeniu kotletów w mące robimy to samo z jajkiem i następnie z bułką tartą.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli nie mamy oleju, możemy również użyć masła.
  8. Smażymy kotlety schabowe z dwóch stron, aż panierka zrobi się złotobrązowa.
  9. Kotlety schabowe podajemy bezpośrednio po usmażeniu.

Rada: Pomiędzy kotletami warto wyczyścić patelnię, by każdego schabowego smażyć na nowym tłuszczu. Dzięki temu będą najsmaczniejsze.

Z czym podawać kotlety schabowe?

Tradycją jest podawanie kotleta schabowego z ziemniakami. Mogą być to ziemniaki pieczone, podsmażane, w postaci frytek lub - najbardziej klasycznie - puree z ziemniaków. Jako dodatek może również posłużyć dowolna sałatka, mizeria, kapusta kiszona, buraczki zasmażane, zasmażana kapusta lub marchewka z groszkiem. Schabowy bardzo dobrze smakuje również z sosami. Warto przygotować do niego sos jogurtowy, ziołowy, chrzanowy, pieczarkowy lub gulaszowy.

Więcej o:
Komentarze (2)
Jak zrobić schabowego? Pokażemy wam jak zrobić wspaniałego kotleta krok po kroku
Zaloguj się
  • kon19

    0

    "mała ilość siły" zabrzmiała mi z wielką siłą

  • wirusx

    0

    Klasyczny kotlet smażony jest na smalcu a nie oleju czy - bez sensu! - na maśle....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX