Sposobów na przygotowanie pysznego schabowego jest naprawdę wiele. Przyrządzanie kotletów można modyfikować zaczynając od przygotowania mięsa, poprzez dobór panierki, a na różnorodnych dodatkach kończąc.
Przed smażeniem warto kawałki schabu zamarynować. Po delikatnym rozbiciu możemy je delikatnie posolić i popieprzyć albo zanurzyć w mleku z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka. Schabowe w mleku przechowujemy ok. 2 godziny przed smażeniem. Dzięki temu sposobowi będą bardziej kruche i soczyste, a cebula doda im smaku.
Na panierkę jest również kilka sposobów. Najpopularniejsza, to ta z bułki tartej, i to chyba ona ma najwięcej fanów. Za panierkę mogą również służyć inne sypkie składniki. Do bułki tartej lub zamiast niej można wykorzystać drobno pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane lub panko. Panierkę możemy wzbogacić również poprzez dodanie do niej przypraw. Świetnie sprawdzą się orientalne dodatki, takie jak curry, kurkuma lub kumin. Do kotletów będą pasować również zioła, np. majeranek, oregano albo pieprz ziołowy.
Kotlety schabowe możemy również przyrządzać z nadzieniem, na przykład z żółtego sera. Wystarczy na środku kotleta ułożyć plaster sera, zawinąć mięso w kieszonkę lub zwinąć jak roladę, obtoczyć w panierce i usmażyć. Oprócz sera do kotleta schabowego możemy również dodać szynkę. Jeśli szukamy czegoś bardziej trudniejszego, możemy spróbować dodać farsz z pieczarek lub warzywny (świetny jest również taki z pieczarek, papryki i żółtego sera).
Kotlet schabowy - składniki:
Jak zrobić kotlet schabowy - krok po kroku:
Rada: Pomiędzy kotletami warto wyczyścić patelnię, by każdego schabowego smażyć na nowym tłuszczu. Dzięki temu będą najsmaczniejsze.
Tradycją jest podawanie kotleta schabowego z ziemniakami. Mogą być to ziemniaki pieczone, podsmażane, w postaci frytek lub - najbardziej klasycznie - puree z ziemniaków. Jako dodatek może również posłużyć dowolna sałatka, mizeria, kapusta kiszona, buraczki zasmażane, zasmażana kapusta lub marchewka z groszkiem. Schabowy bardzo dobrze smakuje również z sosami. Warto przygotować do niego sos jogurtowy, ziołowy, chrzanowy, pieczarkowy lub gulaszowy.