18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Grzane piwo z jajkiem: na przeziębienie i nie tylko

Grzane piwo z jajkiem nie wszystkim smakuje, ale są tacy, co nie wyobrażają sobie bez niego jesienno-zimowego sezonu.

Grzane piwo z jajkiem - przepisy

Grzane piwo z koglem moglem przyrządza się bardzo szybko, a składniki są łatwo dostępne (często musimy dokupić jedynie... piwo, jajka i przyprawy mamy w domu).

Grzane piwo po staropolsku

Składniki:

  • 2 butelki (po 1/2 litra) jasnego piwa
  • kawałek cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2-3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru

W rondelku podgrzej (ale nie gotuj) piwo z cynamonem i goździkami. Na kremową, puszystą masę utrzyj żółtka z cukrem. Ciągle ucierając, powoli, wlewaj do żółtkowej masy podgrzane piwo. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia), aż napój lekko zgęstnieje. Możesz podawać w porcelanowym dzbanku albo w kubkach lub filiżankach z grubego dna. Klasyczny dodatek do grzanego piwa? Twaróg pokrojony w kostkę.

Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać.

Grzane piwo z żółtkiem i miodem

Składniki:

  • 1 litr piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu

Żółtko z cukrem utrzyj na puszystą masę. Podgrzej piwo z miodem i przyprawami. Odrobinę ciepłego piwa wymieszaj z masą żółtkową, a następnie dodaj do gorącego piwa z przyprawami. Podgrzewaj przez chwilę, ale pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Przecedź i przelej do kieliszków.

Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.