Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Grzane piwo z koglem moglem przyrządza się bardzo szybko, a składniki są łatwo dostępne (często musimy dokupić jedynie... piwo, jajka i przyprawy mamy w domu).
Grzane piwo po staropolsku
Składniki:
W rondelku podgrzej (ale nie gotuj) piwo z cynamonem i goździkami. Na kremową, puszystą masę utrzyj żółtka z cukrem. Ciągle ucierając, powoli, wlewaj do żółtkowej masy podgrzane piwo. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia), aż napój lekko zgęstnieje. Możesz podawać w porcelanowym dzbanku albo w kubkach lub filiżankach z grubego dna. Klasyczny dodatek do grzanego piwa? Twaróg pokrojony w kostkę.
Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać.
Grzane piwo z żółtkiem i miodem
Składniki:
Żółtko z cukrem utrzyj na puszystą masę. Podgrzej piwo z miodem i przyprawami. Odrobinę ciepłego piwa wymieszaj z masą żółtkową, a następnie dodaj do gorącego piwa z przyprawami. Podgrzewaj przez chwilę, ale pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Przecedź i przelej do kieliszków.
Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać.