Przepis na babeczki czekoladowe
Babeczki czekoladowe są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać je jako lekcję cukiernictwa dla najmłodszych. Oprócz podanych niżej składników należy przygotować także formę na babeczki oraz papilotki (czyli pojedyncze papierowe "foremki") lub foremki silikonowe.
Składniki na babeczki czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła lub pół szklanki oleju
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- szklanka mleka
- łyżeczkę cukru wanilinowego lub kilka kropki aromatu/ ekstraktu waniliowego
- dwie tabliczki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej (lub 200 g czekoladowych kropelek)
Jak zrobić babeczki czekoladowe? Przepis krok po kroku:
- Do dużej miski przesiej 300 g mąki pszennej. Dosyp cukier, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej pół szklanki oleju i pół szklanki mleka. Wymieszaj składniki na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta (jej konsystencja powinna przypominać gotowy budyń lub zsiadłe mleko), dolej pozostałą ilość mleka.
- Czekoladę połam lub pokrój na niewielkie kawałki. Wsyp ją do masy na babeczki czekoladowe i zamieszaj, by te kawałki rozprowadzić w całej masie.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, jeśli korzystasz z silikonowych foremek, ułóż je na blasze (ale uwaga, przygotowywane w ten sposób babeczki mogą nie wyjść regularne). Do każdej papilotki lub foremki wlej ok. trzy czwarte masy na czekoladowe babeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- By sprawdzić, czy czekoladowe babeczki są upieczone, wbij w nie drewniany patyczek (np. wykałaczkę) i wyjmij. Jeżeli jest sucha, to znaczy, że babeczki są gotowe. Jeśli jest mokra (jest na niej nieupieczone ciasto), to znaczy, że babeczki czekoladowe muszą spędzić jeszcze trochę czasu w gorącym piekarniku. Na upieczonych babeczkach pojawia się także zapieczona skorupka.
Babeczki czekoladowe - inne pomysły
Zamiast pokruszonej czekolady możesz wypróbować inne składniki, dzięki którym wzbogacisz smak babeczek. Przygotuj np. plasterki bananów, truskawki lub wiśnie (bez pestek). Do papilotki wlej ciasto do ok. połowy jej wysokości, połóż owoc, a następnie zalej kolejną porcją masy. W ten sam sposób możesz umieścić we wnętrzu babeczki np. łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego.
Kawałki czekolady możesz także zamienić na pokruszone migdały lub orzechy włoskie - babeczki czekoladowe w ich towarzystwie też będą pyszne!
By nadać czekoladowym babeczkom korzennego posmaku, dosyp do ciasta dwie łyżeczki mielonego cynamonu. Jeśli nie chcesz używać jajek lub nie masz ich pod ręką, zastąp je bananami (pół banana to odpowiednik jednego jajka). Najlepiej sprawdzą się do tego miękkie, mocno dojrzałe banany.
Jeśli natomiast w przepisie pominiesz kakao, a zostawisz kawałki czekolady, otrzymasz pyszne "piegowate" babeczki z czekoladą! Możesz oczywiście używać różnych czekolad, by urozmaicić wypiek - z orzechami, ciasteczkami, żelkami… Unikaj tylko tych z miękkim nadzieniem - roztopi się w trakcie pieczenia.
Przed podaniem, ale już po ostudzeniu, babeczki czekoladowe możesz dowolnie udekorować, np. lukrem, roztopioną czekoladą albo wybranym kremem.