Do zrobienia przecieru pomidorowego najlepiej wykorzystać świeże pomidory z dobrego źródła - z własnego lub zaufanego gospodarstwa lub kupione na lokalnym bazarku. Przecier pomidorowy z pomidorów kupionych zimą w sklepie nie będzie smaczny, dlatego do przygotowania go zabierz się latem. Wtedy też kupisz pomidory na przecier w najlepszej cenie. Dobrze wykorzystać te odmiany pomidorów, które mają nie okrągły, ale podłużny kształt - są one bardziej mięsiste i mają mniej pestek.
Składniki:
Ponadto przygotuj:
Konsystencja przecieru pomidorowego jest bardzo ważna, zbyt wodnisty nie sprawdzi się w większości potraw. Pytanie jak zrobić gęsty przecier pomidorowy ma prostą odpowiedź. Mimo że pomidory są już przetarte, należy ponownie przelać je do garnka i gotować przez 1-2 godziny do na średnim ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Oczywiście nie należy wtedy nakrywać garnka przykrywką, by nadmiar wody mógł odparować. Przed gotowaniem należy dodać sól i cukier, ewentualnie dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, by lepiej zakonserwować przecier pomidorowy.
Przy pomocy lejka wlej przygotowany przecier do słoików. Nie napełniaj ich po same brzegi! Następnie mocno zakręć zakrętkę. Tak przygotowane przetwory mogą przez kilka dni stać w lodówce.
Jeśli chcesz zachować je na dłuższy czas, musisz je zawekować. Po przygotowaniu przecieru umyj dokładnie garnki, w których się gotował. Następnie wlej do nich wodę, połóż na dnie bawełnianą ściereczkę lub kilka warstw papierowego ręcznika, później postaw na niej odwrócone do góry dnem słoiki z przecierem (muszą być naprawdę dobrze zakręcone!). Woda powinna je zakrywać. Gdy się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. godzinę. Później zostaw do ostygnięcia w wodzie. Tak przygotowane weki mogą stać w suchym, chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy.