Sos holenderski - przepis na doskonały sos do jajek, warzyw i nie tylko
Sos holenderski - co to jest?
Sos holenderski to sos na bazie żółtek jaj i jednocześnie jeden z najbardziej klasycznych sosów (obok m.in. beszamelu). Ma delikatną konsystencję, lekko kwaśny smak i bardzo dobrze smakuje z różnymi daniami z jajek, pieczonymi, grillowanymi lub gotowanymi warzywami (zwłaszcza zielonymi). Nie polecamy go natomiast jako dodatku do mocno przyprawionych dań i intensywnych w smaku mięs - to delikatny sos, na smak którego powinno być specjalne miejsce w potrawie.
Bardzo ważne jest to, żeby sos holenderski spożyć od razy po przygotowaniu. Podgrzewanie go lub schładzanie spowoduje, że straci on swoją aksamitną konsystencję.
Warto również zwrócić uwagę na jajka, z których przygotowujemy sos. Nie sprawdzą się tutaj te najtańsze, z bladymi żółtkami. Należy wybrać jajka wiejskie lub kupić w sklepie te oznaczone numerem 0 lub 1. Wtedy żółtka będą mieć wspaniały, intensywny kolor i najlepszy smak.
Przepis na sos holenderski - składniki:
- 4 żółtka
- 200 g masła
- łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Jak zrobić sos holenderski? Krok po kroku:
- Zanim przystąpisz do przygotowania sosu holenderskiego, w rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw je, by wystygło do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wtedy dobrze się połączą i nic się nie zwarzy.
- Sos holenderski najłatwiej przygotowywać w kąpieli wodnej. Aby taką kąpiel przygotować, weź garnek, wlej do niego wodę i zagotuj. Następnie postaw na nim miskę - nie może ona dotykać dna garnka ani wody, ale także opierać się o brzegi garnka i być w miarę stabilna.
- W kąpieli wodnej ubij żółtka trzepaczką na puszystą masę.
- Cały czas mieszając, dolewaj rozpuszczone masło, aż składniki dobrze się połączą.
- Wtedy wyjmij miskę z sosem z garnka. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Holenderski sos gotowy!
Sos holenderski - do czego podać?
Sos holenderski to doskonały towarzysz szparagów. Te oczywiście najlepiej smakują świeże, w sezonie.
Przygotuj pęczek białych lub zielonych szparagów. Umyj je dokładnie (zwłaszcza główki, w których lubi gromadzić się piasek!), białym obierz lub odłam zdrewniałe końcówki, z zielonych ewentualnie odetnij je (zdrewniała część będzie raczej krótsza niż w wypadku białych szparagów i pojawi się prędzej w tych grubych) i ugotuj w osolonej wodzie. Główka szparaga powinna wystawać ponad poziom wody i gotować się na parze. Gdy szparagi się ugotują, polej je przygotowanym sosem holenderskim.
Holenderski sos możesz podawać także do jajek. Rewelacyjnie smakować będą na przykład jajka w koszulkach polane tym sosem. By przygotować jajko, weź mały, dość głęboki garnuszek i wlej do niego wody z łyżką octu. Gdy woda się zagotuje, zamieszaj ją energicznie, by stworzyć wir - wtedy szybko wbij do wody jajko. Kiedy się zetnie, wyjmij je delikatnie. Możesz użyć łyżki z otworkami, by woda obciekła. Jajka w koszulkach będą wyśmienite z chrupiącymi tostami lub w towarzystwie szparagów.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa