Tarta z owocami - przepis na piękne i pyszne sezonowe ciasto

Tarta z owocami to proste i przepyszne ciasto, które tak naprawdę możesz przygotować z niemalże dowolnych owoców. Kolorowe, pachnące i smaczne tarty z owocami zachwycą gości na przyjęciu, posmakują dzieciom, nadadzą się na romantyczne popołudnie. Sprawdź, jak nasz przepis na tartę z owocami!

Tarta z owocami - grunt to kruche ciasto

Tarta z owocami to przede wszystkim pyszne owoce, ale nie tylko. Jej podstawą jest też przecież dobrze zrobione kruche ciasto. Bez niego tarta straci swój urok. Można oczywiście przygotować tartę na kupionym cieście kruchym lub francuskim, ale warto spróbować zrobić własne. Umiejętność pieczenia kruchego ciasta na pewno przyda się w kuchni!

Przepis na tartę z owocami - składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 125 gramów zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • serek mascarpone lub gotowy budyń waniliowy*
  • owoce sezonowe np. truskawki, jagody, maliny, wiśnie, brzoskwinie etc.

* jeśli używasz słodkich owoców, przygotuj budyń z mniejszą ilością cukru. Jeśli przygotowujesz tartę z kwaśnymi owocami, budyń powinien być słodszy, a do mascarpone dodaj cukier puder.

Jak zrobić tartę z owocami? Krok po kroku:

Do miski przesiej mąkę. W kopczyku zrób wgłębienie. Pokrojone masło posiekaj lub szybko przetrzyj palcami z mąką.

Dodaj cukier, jajko, jogurt, odrobinę soli i szybko, ale dokładnie zagnieć. Tak przygotowane ciasto do tarty z owocami zawiń w czystą ściereczkę i chłodź przez 20 minut w lodówce.

Wyjmij formę do tarty i wyłóż na nią ciasto. Rozprowadź je zarówno po dnie, jak i po brzegach.

Następnie ponakłuwaj je gęsto widelcem - dzięki temu nie będą się tworzyły pęcherze powietrzne. Możesz także wyłożyć na nie papier, a na jego wierzchu rozsypać suchy groch, cieciorkę lub fasolę, by obciążyły spód. Włóż spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wtedy wyjmij je z piekarnika, ale nie wyłączaj go - za chwilę tam wróci!

Jak udekorować tartę z owocami?

Tarta z owocami powinna być piękna! Na zapieczonym cieście równomiernie rozprowadź serek mascarpone lub budyń (wystarczy, że rozrobisz dwie torebki gotowego budyniu waniliowego w 800 ml mleka według przepisu na opakowaniu, do jeszcze ciepłego budyniu dodasz ok. 100 g masła i porządnie wymieszasz i krem gotowy).

Tartę z budyniem udekoruj owocami - nie rozrzucaj ich bezładnie po tarcie, ale ułóż na przykład promienie lub okręgi naprzemiennie z jagód, malin itd. Piękne będą wyglądały też truskawki położone czubkami do góry tuż przy brzegach ciasta. Wykorzystaj także zróżnicowane kolory owoców!

Co do tarty z owocami?

Tarta z owocami będzie smaczna z większością owoców. Idealnie sprawdzą się wspomniane już truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, ale także banany, agrest, wiśnie, jabłka… W wersji jesiennej możesz przygotować tartę z delikatną warstwą budyniu waniliowego, lekko podduszonymi na maśle jabłkami i cynamonem. Latem wykorzystaj bogactwo świeżych, sezonowych owoców. Po upieczeniu możesz położyć na tarcie świeżą miętę lub bazylię dla ozdoby.

Do tarty z owocami zamiast budyniu lub mascarpone możesz zrobić również warstwę bezy. Sprawdzi się także na przykład budyń czekoladowy w połączeniu z truskawkami lub wiśniami (ciekawe będzie połączenie wiśni w syropie lub alkoholu na tarcie z budyniem czekoladowym). Wodze fantazji przy robieniu tarty z owocami możesz także puścić przy przygotowaniu kruchego ciasta - dodaj do niego kakao lub cynamon. To przepis na tartę z owocami dla prawdziwego fana czekolady.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA