Zupa serowa sprawdzi się najlepiej w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś sycącego. Do przygotowania zupy serowej możesz użyć większości serów. Sprawdzą się zarówno sery żółte, jak i pleśniowe. Spośród nich najlepiej wybrać cheddar i goudę lub camembert, lazur i brie. Ważne, żeby smak zupy serowej był wyrazisty! Oczywiście sery do zupy serowej możesz mieszać i znaleźć swoje ulubione połączenie. Zupę serową możesz przygotować także z serków topionych lub dodać je (wtedy wybieraj te łagodne, naturalne, bez dodatkowych nut smakowych) do sera żółtego.
Poznaj naszą propozycję zupy serowej!
Składniki na dwie porcje:
Zupa serowa krem będzie pyszna również z innymi dodatkami. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Aksamitną zupę możesz udekorować koperkiem lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika lub sezamem bądź płatkami migdałów.
Do zupy serowej możesz także dodać mięso. Tu najlepiej sprawdzi się bekon. Pokrój go w kostkę, wytop tłuszcz na patelni, a następnie dodaj do zupy. Możesz także zrobić chips z bekonu - cienki plaster bekonu podsmaż w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż mięso będzie chrupkie. Następnie połóż go na papierowym ręczniku i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Z zupą serową doskonale komponuje się także smak brokuła. Różyczki brokuła gotuj krótko w wodzie (możesz ugotować je w bulionie, ale pamiętaj, że należy je wyłowić przed blendowaniem), by były chrupkie. Przed podaniem wyłóż je do miseczek z zupą serową.
Ponadto zupa serowa krem będzie wybornie smakować z paluchami z ciasta drożdżowego lub zapieczona pod warstwą ciasta francuskiego.