Zupa serowa - jak zrobić, jakie wybrać sery? Doskonałe danie na chłodne dni

Zupa serowa to potrawa, która zasmakuje każdego smakoszowi sera. Jest rozgrzewająca, aksamitna, bardzo sycąca i oczywiście przepyszna, choć - niestety - niezbyt zdrowa. Zupa serowa - jakie sery wybrać do jej przyrządzenia? Jak ją przygotować! Wypróbujcie nasz przepis na zupę serową!

Zupa serowa - jakie sery?

Zupa serowa sprawdzi się najlepiej w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś sycącego. Do przygotowania zupy serowej możesz użyć większości serów. Sprawdzą się zarówno sery żółte, jak i pleśniowe. Spośród nich najlepiej wybrać cheddar i goudę lub camembert, lazur i brie. Ważne, żeby smak zupy serowej był wyrazisty! Oczywiście sery do zupy serowej możesz mieszać i znaleźć swoje ulubione połączenie. Zupę serową możesz przygotować także z serków topionych lub dodać je (wtedy wybieraj te łagodne, naturalne, bez dodatkowych nut smakowych) do sera żółtego.

Zupa serowa - przepis:

Poznaj naszą propozycję zupy serowej!

Składniki na dwie porcje:

  • 30 dag wybranego sera
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (raczej nie używaj bulionu wołowego lub wieprzowego - jego smak będzie zbyt intensywny i przyćmi ser, który ma być bohaterem tego dania)
  • ugotowana w bulionie marchewka, pietruszka, por
  • gęsta śmietana (do podania - po dużej łyżce na miseczkę)
  • dwa ząbki czosnku
  • cebula
  • grzanki chlebowe
  • chilli
  • sól, pieprz

Zupa serowa krem - jak zrobić?

  1. Obierz cebulę i pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez prasę.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, duś razem przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Całość zalej gorącym bulionem z warzywami i zamieszaj.
  3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu i mieszaj, aż ser się rozpuści.
  4. Zdejmij garnek z ognia i włóż do niego końcówkę blendera. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dopraw chilli, solą i pieprzem do smaku.
  5. Jeśli nie używasz gotowych grzanek chlebowych, chleb (może być czerstwy) pokrój w kostkę i podsmaż na niedużej ilości oleju. Grzanki do zupy serowej możesz przygotować w tosterze - pokrój je w kostkę, gdy będą ciepłe.
  6. Gorącą zupę nałóż do miseczek. Dodaj do każdej dużą łyżkę gęstej śmietany i grzanki chlebowe.

Co do zupy serowej?

Zupa serowa krem będzie pyszna również z innymi dodatkami. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Aksamitną zupę możesz udekorować koperkiem lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika lub sezamem bądź płatkami migdałów.

Do zupy serowej możesz także dodać mięso. Tu najlepiej sprawdzi się bekon. Pokrój go w kostkę, wytop tłuszcz na patelni, a następnie dodaj do zupy. Możesz także zrobić chips z bekonu - cienki plaster bekonu podsmaż w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż mięso będzie chrupkie. Następnie połóż go na papierowym ręczniku i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Z zupą serową doskonale komponuje się także smak brokuła. Różyczki brokuła gotuj krótko w wodzie (możesz ugotować je w bulionie, ale pamiętaj, że należy je wyłowić przed blendowaniem), by były chrupkie. Przed podaniem wyłóż je do miseczek z zupą serową.

Ponadto zupa serowa krem będzie wybornie smakować z paluchami z ciasta drożdżowego lub zapieczona pod warstwą ciasta francuskiego.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.