Kotlety z kalafiora to - obok kotletów ziemniaczanych, z cukinii czy z brokułów - jedne z pysznych wegetariańskich zamienników dla klasycznych kotletów mielonych. Ponieważ kalafior jest łagodny w smaku, można je dowolnie przyprawić, za pomocą ziół czy korzennych przypraw. Kotlet z kalafiora, delikatny wewnątrz i przypieczony z zewnątrz świetnie smakuje z dodatkiem sosów na bazie jogurtu czy majonezu, a także pomidorowych. Nasz łatwy przepis na kotlety z kalafiora sprawi, że bez trudu przygotujesz to danie.
Kotlety z kalafiora możesz przygotować na różne sposoby - od wersji fit po tę najbardziej przypominającą kotlet mielony. Jeśli unikasz smażenia, kotlety z kalafiora i jajek możesz upiec w piekarniku. Ułóż je na papierze do pieczenia, włóż do rozgrzanego do 180* piekarnika (z termoobiegiem) i piecz, aż lekko zbrązowieją.
Kotlety z kalafiora i jajek możesz przygotować także w wersji mniej fit - usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. W wersji trochę bardziej kalorycznej kotlety z kalafiora możesz usmażyć w panierce. Tu również możesz wybrać wersję klasyczną z bułki tartej lub na przykład z płatków owsianych. Do panierki możesz dodać ziarna siemienia lnianego.
Kotlet z kalafiora możesz przygotować także w wersji wegańskiej. Wtedy zamiast jajek dodaj sześć łyżek aquafaby lub jogurtu z mleka roślinnego.
Kotlet z kalafiora będzie dobrze smakował podany podobnie jak tradycyjny mielony - z ziemniakami i zasmażanym buraczkami. Ten klasyczny przepis możesz trochę urozmaicić - ziemniaki i buraki pokrój w łódeczki, a następnie wyłóż na blasze do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, posyp ziołami i upiecz w piekarniku. Warzywa upieką się szybciej, jeśli wcześniej trochę je podgotujesz. Do warzyw możesz podać delikatny sos czosnkowy lub skropić je po upieczeniu octem balsamicznym. Pamiętaj jednak, że królem tego dania jest kalafior!