Kotlety jajeczne wbrew pozorom nie tak trudno przygotować. Wystarczy ugotować jajka, a następnie roznieść je lub drobno poszatkować, połączyć z bułką, surowymi jajkami oraz wybranymi ziołami. Z tak powstałej masy wystarczy już tylko uformować kotlety jajeczne, które smaży się - jak każdy inny rodzaj kotletów - na rozgrzanym oleju. Gotowy, złocisty kotlet jajeczny najlepiej smakuje z różnymi sałatkami lub surówkami.
Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z domowym sosem, sałatką lub surówką. Na pewno sprawdzi się sos koperkowy lub pieczarkowy.
Do przygotowania sosu pieczarkowego potrzebujesz pieczarek, cebuli, wody i przypraw. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki posiekaj. Następnie zeszklij cebulę na patelni, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dodaj kilka łyżek wody, sól, pieprz i ulubione zioła. Do kubeczka wlej odrobinę zimnej wody, do niej natomiast dodaj trochę pieczarkowego sosu z patelni. Dosyp sporą łyżkę mąki i zamieszaj. Mąkę z wodą i wywarem wylej na patelnię. Uwaga! Jeśli dodaj mąkę do gorącego wywaru lub gorącej wody, sparzysz ją i w sosie będą pływać mączne kluseczki - nie osiągniesz wtedy pożądanej konsystencji. Zamiast dodawać do sosu mąkę, możesz zamienić ją na dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. Pamiętaj jednak, by również wymieszać ją z przestudzonym wywarem lub wodą, by się nie zwarzył. Możesz także zredukować sos na patelni bez dodawania innych składników.
Kotlety jajeczne możesz podać także z lekką sałatką na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych, oliwek i czerwonej cebuli. Składniki wymieszaj, a sałatkę dopraw sosem vinegret lub octem balsamicznym.
Gdy wybierasz jajka, by przygotować kotlety, zwróć uwagę na ich pochodzenie. Oczywiście najlepiej sprawdziłyby się wiejskie jajka, ale jeśli nie masz do nich dostępu, wybierz te z numerem 0 lub 1. Takie jajko będzie bardziej wyraziste w smaku, co jest bez wątpienia pożądanym efektem w daniu, gdzie są one głównym składnikiem. Do masy jajecznej możesz dodać także ser feta lub mozzarellę albo przyprawić masę ulubionymi ziołami.