Tarta ze szpinakiem - prosta i pyszna
Tarta ze szpinakiem to danie, z którym spokojnie poradzą sobie nawet początkujący kucharze i kucharki. Można ją robić zarówno z dodatkiem szpinaku świeżego, jak i mrożonego (np. już rozdrobnionego), co jest dużym ułatwieniem. Leniwi kucharze mogą również sięgnąć po gotowe ciasto kruche lub francuskie na spód tarty. Prezentujemy podstawowy przepis na tartę z nadzieniem szpinakowym. Podpowiemy również, jakie dodatki wybrać, by całość smakowała wyśmienicie.
Tarta ze szpinakiem - składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki krupczatki + mąka do podsypania
- 125 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnego gęstego jogurtu
- łyżeczka soli
Na nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku lub ok. 1 kg świeżego szpinaku baby
- dwa ząbki czosnku
- serek ricotta lub inny o kremowej konsystencji
- olej rzepakowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Jak zrobić ciasto na tartę ze szpinakiem?
Ciasto na tartę ze szpinakiem to zwykłe ciasto kruche, jednak oczywiście nie dodajemy w nim - jak w wypadku tart na słodko - cukru. Tarta ze szpinakiem i inne tarty wytrawne to doskonała okazja, by wypróbować inne mąki do pieczenia. 100 g mąki pszennej wymień na inną, na przykład żytnią, gryczaną lub mąkę z ciecierzycy.
- Mąkę pszenną (inne mąki w zależności od ich zwykłej konsystencji) przesiej przez sitko. Dodaj sól.
- Wyłóż zimne masło i posiekaj, mieszając jednocześnie z mąką. Wbij jajko, dodaj jogurt (jajko możesz zastąpić dodatkową łyżką jogurtu).
- Ciasto zagnieć szybko i uformuj z niego kulę. Zawiń w bawełnianą ściereczkę i odłóż do lodówki na 30 minut.
Jak zrobić tartę ze szpinakiem? Pora na nadzienie
- Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Świeży szpinak umyj, poodkrawaj najgrubsze łodygi i posiekaj. Mrożony wyjmij z opakowania (dobrze, aby był wcześniej rozmrożony).
- Na patelni rozgrzej olej, wyłóż szpinak i podduś go. Przykryj patelnię przykrywką, zostaw małą szparę i odlej nadmiar wody.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę, dodaj do szpinaku. Serek wyłóż z opakowania i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie wyjmij z lodówki ciasto na tartę ze szpinakiem. Rozwałkuj je i rozłóż w formie do tart.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej rozciągłości, aby nie odkształcało się podczas pieczenia. Możesz również nakryć je papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ciecierzycę, by obciążyły ciasto.
- Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz, aż się lekko przyrumieni.
- Następne wyjmij ciasto i rozłóż na nim równomiernie nadzienie szpinakowe. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.
Tarta ze szpinakiem - z czym ją podać?
Tarta ze szpinakiem będzie przepyszna z różnymi dodatkami. Niektóre z nich możesz dodać do przygotowywanej masy szpinakowej, inne np. w ostatnich chwilach pieczenia. Co będzie pasowało najlepiej do tarty ze szpinakiem?
- suszone pomidory
- jajko
- wędzony łosoś
- słony ser (np. feta, wędzone tofu)
- twardy ser do starcia
- prażone nasiona słonecznika
Suszone pomidory wkrój do szpinakowego nadzienia przyrządzanego na patelni. Fetą możesz zastąpić kremowy serek, zamiast niego możesz dodać także tofu. Wędzonego łososia pokrojonego w kostkę można dodać zarówno do nadzienia, jak i wyłożyć go 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Jajko możesz rozbić na tarcie 5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Twardym serem lub nasionami słonecznika posyp tartę przed podaniem na gorąco.