Pulpety w sosie koperkowym - przepis, składniki i propozycja podania jednego z najpopularniejszych obiadów

Pulpety w sosie koperkowym to proste i pyszne danie obiadowe. Miękkie, delikatne mięsne kuleczki to potrawa lubiana szczególnie przez dzieci. Będzie dobra także dla osób na diecie lekkostrawnej (zwłaszcza mających dość mało wyrazistych potraw) - delikatne mięso oraz aromatyczny sos na pewno posmakują każdemu. Pulpety w sosie koperkowym to także doskonały sposób, by dostarczyć organizmowi witaminy pochodzące z koperku!

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Pulpety w sobie koperkowym to proste danie, z przyrządzeniem którego poradzi sobie każdy - nawet początkujący - kucharz. Choć początkowo może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Wystarczy ulepić mięsne kuleczki, a następnie po prostu ugotować je w bulionie lub warzywnym wywarze, który po dodaniu śmietanki i mąki zmienimy w aksamitny sos. Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym!

Składniki:

Do przygotowania pulpetów:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • czerstwa bułka namoczona w mleku lub 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos koperkowy do pulpetów:

  • wywar warzywny lub drobiowy (może być rosół z poprzedniego dnia lub wywar, również przygotowany na kostce)
  • pęczek koperku
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • duża łyżka mąki
  • sól, pieprz

Jak zrobić pulpety?

  1. Jeśli przygotowujesz pulpety z cebulą, posiekaj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij na nim cebulę. Uwaga - jeżeli przygotowujesz posiłek dla małych dzieci lub osób cierpiących z powodu problemów żołądkowych lub chorób układu pokarmowego, nie dodawaj cebuli, ponieważ może im zaszkodzić.
  2. Mięso mielone wyłóż do dużej miski. Wbij jajka, dodaj bułkę namoczoną w mleku lub bułkę tartą i dobrze rozmieszaj. Możesz użyć do tego dłoni - zagnieć masę podobnie, jak zagniata się ciasto.
  3. Dodaj ewentualnie zeszkloną cebulę, sól i pieprz do smaku. Ponownie rozmieszaj.
  4. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformuj nieduże kulki. Wrzuć je do gorącego bulionu i zagotuj.
  5. W wersji mniej light, przed wrzuceniem klopsików do bulionu, możesz podsmażyć je na złoto na oleju. Przed podsmażeniem obtocz je lekko w mące pszennej.

Jak zrobić sos koperkowy do pulpetów?

  1. Koperek drobno posiekaj.
  2. Do mniejszej miski wlej chochlę lub filiżankę gorącego bulionu, śmietankę kremówkę (w wersji lekkostrawnej i dla małych dzieci możesz pominąć ten dodatek), rozmieszaj.
  3. Dodaj łyżkę mąki i ponownie zamieszaj, by nie było grudek. Uwaga! Nie dodawaj mąki do gorącego bulionu, bo sparzy się i zamiast gładkiej konsystencji, będą drobne "kluseczki".
  4. Taką mieszankę wlej do pozostałego bulionu i dokładnie rozmieszaj.
  5. Następnie gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy wrzuć do niego posiekany koperek i jeszcze chwilę podduś sos.

Jak podać pulpety z sosem koperkowym?

Lekkie danie, jakim są pulpety z sosem koperkowym na pewno będzie dobrze smakowało z białym ryżem i zasmażanymi buraczkami lub gotowaną, pokrojoną w kostkę marchewką. Pulpety z sosem koperkowym będą także bardzo smaczne z ugotowaną kaszą - ich smak dobrze skomponuje się z kaszą jęczmienną, pęczakiem lub niepaloną kaszą gryczaną.

Możesz także przygotować delikatne i aksamitne puree ziemniaczane. W tym celu ugotowane ziemniaki rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez gęste metalowe sitko. Dodaj łyżkę masła, odrobinę mleka, dodaj sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.