Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Pulpety w sobie koperkowym to proste danie, z przyrządzeniem którego poradzi sobie każdy - nawet początkujący - kucharz. Choć początkowo może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Wystarczy ulepić mięsne kuleczki, a następnie po prostu ugotować je w bulionie lub warzywnym wywarze, który po dodaniu śmietanki i mąki zmienimy w aksamitny sos. Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym!
Składniki:
Do przygotowania pulpetów:
- 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 2 małe jajka lub 1 duże
- czerstwa bułka namoczona w mleku lub 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
Sos koperkowy do pulpetów:
- wywar warzywny lub drobiowy (może być rosół z poprzedniego dnia lub wywar, również przygotowany na kostce)
- pęczek koperku
- 250 ml śmietanki kremówki
- duża łyżka mąki
- sól, pieprz
Jak zrobić pulpety?
- Jeśli przygotowujesz pulpety z cebulą, posiekaj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij na nim cebulę. Uwaga - jeżeli przygotowujesz posiłek dla małych dzieci lub osób cierpiących z powodu problemów żołądkowych lub chorób układu pokarmowego, nie dodawaj cebuli, ponieważ może im zaszkodzić.
- Mięso mielone wyłóż do dużej miski. Wbij jajka, dodaj bułkę namoczoną w mleku lub bułkę tartą i dobrze rozmieszaj. Możesz użyć do tego dłoni - zagnieć masę podobnie, jak zagniata się ciasto.
- Dodaj ewentualnie zeszkloną cebulę, sól i pieprz do smaku. Ponownie rozmieszaj.
- Z tak przygotowanej masy mięsnej uformuj nieduże kulki. Wrzuć je do gorącego bulionu i zagotuj.
- W wersji mniej light, przed wrzuceniem klopsików do bulionu, możesz podsmażyć je na złoto na oleju. Przed podsmażeniem obtocz je lekko w mące pszennej.
Jak zrobić sos koperkowy do pulpetów?
- Koperek drobno posiekaj.
- Do mniejszej miski wlej chochlę lub filiżankę gorącego bulionu, śmietankę kremówkę (w wersji lekkostrawnej i dla małych dzieci możesz pominąć ten dodatek), rozmieszaj.
- Dodaj łyżkę mąki i ponownie zamieszaj, by nie było grudek. Uwaga! Nie dodawaj mąki do gorącego bulionu, bo sparzy się i zamiast gładkiej konsystencji, będą drobne "kluseczki".
- Taką mieszankę wlej do pozostałego bulionu i dokładnie rozmieszaj.
- Następnie gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy wrzuć do niego posiekany koperek i jeszcze chwilę podduś sos.
Jak podać pulpety z sosem koperkowym?
Lekkie danie, jakim są pulpety z sosem koperkowym na pewno będzie dobrze smakowało z białym ryżem i zasmażanymi buraczkami lub gotowaną, pokrojoną w kostkę marchewką. Pulpety z sosem koperkowym będą także bardzo smaczne z ugotowaną kaszą - ich smak dobrze skomponuje się z kaszą jęczmienną, pęczakiem lub niepaloną kaszą gryczaną.
Możesz także przygotować delikatne i aksamitne puree ziemniaczane. W tym celu ugotowane ziemniaki rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez gęste metalowe sitko. Dodaj łyżkę masła, odrobinę mleka, dodaj sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę.