Rzeżucha to roślina z rodziny kapustowatych, a jej fachowa nazwa to pieprzyca siewna. Jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do codziennej diety nie tylko na Wielkanoc - zwłaszcza że jest bardzo prosta w hodowaniu. Rzeżucha zawiera mnóstwo witamin i minerałów: witaminy A, C, K, PP, witaminy z grupy B, a także m.in. wapń, cynk, chrom, żelazo, fosfor, potas, cynk, kwas foliowy, jod.
Ze względu na swoje właściwości odżywcze, zalecana jest osobom cierpiącym na anemię (z uwagi na obecność żelaza), cukrzycę (obniża stężenie glukozy we krwi dzięki chromowi), choroby tarczycy (jest źródłem jodu), osteoporozę (zawiera dużo wapnia). Obecna w niej witamina C usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników oraz poprawia wchłanianie żelaza. Dzięki witaminie A wzmacnia naczynia krwionośne i pozytywnie wpływa na wzrok. Ma również działanie moczopędne, dlatego zalecana jest osobom, które mają problemy z nerkami. Te osoby powinny jednak szczególnie uważać, by nie jeść jej za dużo - kiełki rzeżuchy w zbyt dużych ilościach mogą powodować stany zapalne pęcherza moczowego. Po rzeżuchę powinny sięgnąć także osoby chore na choroby układy krążenia np. miażdżycę i chorobę wieńcową.
Rzeżucha sprawdza się także jako kosmetyk! Siarka obecna w rzeżusze zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia je. Ma także doskonałe działanie tonizujące, dlatego można wykorzystać ją do walki z trądzikiem. Niektórzy stosują ją również do wybielania piegów lub innych przebarwień skórnych.
Sok z rzeżuchy można wycisnąć w sokowirówce i stosować do przemywania twarzy lub jako wcierkę do włosów. Osoby, które mają skłonności do podrażnień, powinny przed użyciem rozcieńczyć sok wodą.
Hodowanie rzeżuchy to rzecz dziecinnie prosta!
Rzeżucha powinna osiągnąć wysokość mniej więcej trzech centymetrów po ok. sześciu-siedmiu dniach od wysiania. Właśnie wtedy można ją jeść albo udekorować nią stół na Wielkanoc. Będzie dobrze rosła w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
Rewelacyjnymi towarzyszami rzeżuchy są jajka. Sprawdzi się ona więc jako dodatek do pasty jajecznej, jajecznicy, faszerowanych jaj bądź gotowanych na miękko lub twardo. Można nią wzbogacić domowy twarożek lub inne serki do smarowania o delikatnym smaku. Rzeżucha będzie dobrym dodatkiem także do innych past warzywnych. Smaczna będzie także na świeżym chlebie posmarowanym masłem lub kanapkach z zielonym ogórkiem.