Cannelloni to nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu. Nazwa wzięła się najpewniej od włoskiego słowa "canna", oznaczającego trzcinę. Makaron cannelloni ma bowiem kształt dużych, pustych w środku rurek, które można nadziewać dowolnym nadzieniem. Podobnie jak inne makarony, produkuje się go z pszenicy durum.
Przyrządzenie cannelloni jest trochę trudniejsze niż zrobienie tradycyjnego spaghetti. Jednak dla tego wspaniałego smaku i świetnej prezentacji - warto spróbować! Proponujemy dwa przepisy na nadziewane cannelloni - mięsny i wegetariański.
Składniki
Nadziewane cannelloni - mięsne:
Nadziewane cannelloni - wegetariańskie
Sos pomidorowy:
Sos beszamelowy:
Sposób przygotowania nadzienia mięsnego: cebulę pokrój w piórka i podduś przez chwilę na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem w misce. Następnie wyłóż mięso na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Duś przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Sposób przygotowania nadzienia szpinakowego: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak - świeży możesz grubo pokroić, zamrożony rozmroź przed podaniem. Pokrusz ser feta lub wyłóż ricottę i wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu do smaku, wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.
Przygotuj sos pomidorowy: cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy. Dopraw bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i duś na patelni przez chwilę. Jeśli przygotowujesz nadzienie mięsne, dodaj 1/2 sosu do mięsa.
Przygotuj sos beszamelowy:
Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia składników, cały czas mieszając, powoli dolej mleko. Gotuj przez 3-4 minuty, mieszaj cały czas i uważaj, by sos się nie przypalił. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Przygotuj danie:
Do naczynia żaroodpornego wlej nieco sosu pomidorowego. Do każdej z rurek makaronu cannelloni nałóż łyżeczką nadzienie. Wyłóż cannelloni z farszem na sosie pomidorowym w naczyniu. Po wierzchu polej sosem pomidorowym lub beszamelowym. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Piecz przez ok. 30 minut, aż makaron będzie miękki. Na 5 minut przed wyjęciem cannelloni z piekarnika, wyjmij je i posyp po wierzchu startym serem żółtym.