Co to jest cannelloni? Przepis na cannelloni w dwóch wersjach - mięsnej i wege
Makaron cannelloni - co to jest?
Cannelloni to nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu. Nazwa wzięła się najpewniej od włoskiego słowa "canna", oznaczającego trzcinę. Makaron cannelloni ma bowiem kształt dużych, pustych w środku rurek, które można nadziewać dowolnym nadzieniem. Podobnie jak inne makarony, produkuje się go z pszenicy durum.
Przepis na cannelloni - na pewno dasz sobie radę!
Przyrządzenie cannelloni jest trochę trudniejsze niż zrobienie tradycyjnego spaghetti. Jednak dla tego wspaniałego smaku i świetnej prezentacji - warto spróbować! Proponujemy dwa przepisy na nadziewane cannelloni - mięsny i wegetariański.
Składniki
- ok. 20 rurek makaronu cannelloni
- twardy ser żółty - np. grana padano lub parmezan
Nadziewane cannelloni - mięsne:
- ok. 500 g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 2 cebule
- sól, pieprz
Nadziewane cannelloni - wegetariańskie
- ok. 800 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- pół kostki sera feta lub opakowanie serka ricotta
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- duża puszka przecieru pomidorowego lub przecier przygotowany ze świeżych pomidorów bez skórki (jeśli przygotowujesz nadzienie szpinakowe, użyj mniej przecieru)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Jak przyrządzić cannelloni?
Sposób przygotowania nadzienia mięsnego: cebulę pokrój w piórka i podduś przez chwilę na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem w misce. Następnie wyłóż mięso na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Duś przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Sposób przygotowania nadzienia szpinakowego: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak - świeży możesz grubo pokroić, zamrożony rozmroź przed podaniem. Pokrusz ser feta lub wyłóż ricottę i wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu do smaku, wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.
Przygotuj sos pomidorowy: cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy. Dopraw bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i duś na patelni przez chwilę. Jeśli przygotowujesz nadzienie mięsne, dodaj 1/2 sosu do mięsa.
Przygotuj sos beszamelowy:
Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia składników, cały czas mieszając, powoli dolej mleko. Gotuj przez 3-4 minuty, mieszaj cały czas i uważaj, by sos się nie przypalił. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Przygotuj danie:
Do naczynia żaroodpornego wlej nieco sosu pomidorowego. Do każdej z rurek makaronu cannelloni nałóż łyżeczką nadzienie. Wyłóż cannelloni z farszem na sosie pomidorowym w naczyniu. Po wierzchu polej sosem pomidorowym lub beszamelowym. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Piecz przez ok. 30 minut, aż makaron będzie miękki. Na 5 minut przed wyjęciem cannelloni z piekarnika, wyjmij je i posyp po wierzchu startym serem żółtym.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu