Pieczarki faszerowane warto przygotować z dużych grzybów - łatwiej będzie nałożyć do nich farsz. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczarki portobello, które można coraz częściej dostać nawet w dyskontach. Do faszerowania pieczarek możesz wybrać farsz mięsny, wegetariański lub ser (np. feta lub bryndza) według własnego uznania, ponieważ pieczarki doskonale łączą się z wieloma smakami. Poniżej przedstawiamy pomysły na pieczarki faszerowane mięsem mielonym i warzywami. Możesz przygotować je w piekarniku, dusić na patelni lub upiec na grillu.
Jak zrobić pieczarki faszerowane?
Pieczarki faszerowane w piekarniku - z nadzieniem z mielonego mięsa:
Składniki:
- 8 dużych pieczarek (lub ok. 14 mniejszych)
- 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do przyprawienia
- olej
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj, obetnij nóżki i delikatnie wydrąż środki. Nie wyrzucaj ich!
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Pokrój pozostałe części pieczarek i dodaj je do cebuli.
- Mięso mielone wyłóż do miseczki, wbij do niego jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa.
- Mięso rozmieszane z jajkiem i czosnkiem wyłóż na patelnię. Wsyp słodką i ostrą paprykę (ilość wedle uznania - w zależności od tego, jak pikantnego dania oczekujesz), wymieszaj ponownie ze wszystkimi składnikami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pieczarki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z nich nałóż sporą ilość farszu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
- Na tartce zetrzyj ser żółty. Na ok. 5-10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp nim pieczarki i wstaw do piekarnika ponownie, by ser się rozpuścił. Będą smakować dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. na przyjęciu).
Pieczarki faszerowane na grilla - z nadzieniem warzywnym
Składniki:
- 8 dużych pieczarek (lub ok. 14 mniejszych)
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- olej
- zioła prowansalskie, rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Pieczarki przygotuj podobnie, jak w poprzednim przepisie. Również zachowaj trzonki i wydrążone fragmenty.
- Usuń z papryki gniazdo nasienne i trzonek, pokrój ją w niedużą kostkę. W taki sposób pokrój również cukinię, cebulę, bakłażan, zachowane trzonki i środki pieczarek oraz suszone pomidory.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej pozostałe warzywa oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś przez kilka minut, by wszystkie warzywa zmiękły. Dopraw ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
- Gdy farsz przestygnie, nafaszeruj nim pieczarki. Przed ugrillowaniem możesz zawinąć je w folię aluminiową - będą bardziej aromatyczne.
- Grilluj je przez około 25 minut, aż kapelusze pieczarek będą miękkie. Podawaj ciepłe.
Rada: Kombinację warzyw do faszerowania pieczarek możesz zmieniać dowolnie, według własnych upodobań. Możesz wbić do nich jajko, dodać przesmażony boczek lub przecier pomidorowy.