Krokiety z mięsem to proste danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tak naprawdę wystarczy umiejętność usmażenia naleśników i przygotowania farszu. Poniżej proponujemy krokiety z mięsem w dwóch wersjach - z mięsem z rosołu wzbogacone pieczarkami i kiszoną kapustą oraz krokiety z mięsem mielonym.
Na ciasto naleśnikowe:
Jajka wbij do miski i rozbij trzepaczką do jajek. Wlej mleko i wodę gazowaną. Wsyp mąkę i sól, ponownie użyj trzepaczki do rozmieszania składników i pozbycia się grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.
Możesz również użyć naleśników usmażonych wcześniej, a niewykorzystanych do poprzednich obiadów, nawet jeśli nie są już świeże i chrupiące. Ważne, aby nie były przygotowane ze słodkiego ciasta.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wyłóż na patelnię mięso, dopraw tymiankiem i wędzoną papryką, a także solą i pieprzem do smaku, wymieszaj z pozostałymi składnikami i duś na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni.
Farsz na krokiety z mięsem, pieczarkami i kiszoną kapustą:
Sposób przygotowania:
Mięso oddziel od kości i rozdrobnij widelcem lub pokrój w kostkę. Pokrój również pieczarkę i cebulę. Kiszoną kapustę poszatkuj na drobniejsze części. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, kapustę, a na końcu mięso. Dopraw wędzoną papryką, czosnkiem i rozmarynem, a także solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj. Całość duś na niedużym ogniu przez ok. 10 minut.
Możesz także użyć większej ilości ulubionych przypraw - mięso z zupy nie ma już tak intensywnego smaku jak to świeże, więc warto go wzbogacić!
Krokiety z mięsem - czy to mielonym, czy w wersji z pieczarkami i kapustą - należy teraz zawinąć i usmażyć. Będziesz do tego potrzebować bułki tartej, dwóch jajek i oleju. Do głębokiego talerza nasyp bułkę tartą, do drugiego natomiast wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do naleśników nakładaj farsz - wyłóż nadzienie na środek, zrób (tak, aby nie dotykać brzegów naleśnika), zawiń końce, a następnie zwiń boczne części placka. Obtocz naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka się przyrumieni. Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym.