Przepis na krokiety z mięsem - składniki i sposób wykonania

Krokiety z mięsem znają chyba wszyscy - mogą być jedzone solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Łatwo je przygotować i można wykorzystać do nich pozostałości po daniach z poprzednich obiadów. Wykorzystaj nasz przepis na krokiety z mięsem i ciesz się pysznym obiadem!

Krokiety z mięsem mielonym - wykorzystaj to, co zostanie z rosołu

Krokiety z mięsem to proste danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tak naprawdę wystarczy umiejętność usmażenia naleśników i przygotowania farszu. Poniżej proponujemy krokiety z mięsem w dwóch wersjach - z mięsem z rosołu wzbogacone pieczarkami i kiszoną kapustą oraz krokiety z mięsem mielonym.

Przepis na krokiety z mięsem

Na ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Jajka wbij do miski i rozbij trzepaczką do jajek. Wlej mleko i wodę gazowaną. Wsyp mąkę i sól, ponownie użyj trzepaczki do rozmieszania składników i pozbycia się grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Możesz również użyć naleśników usmażonych wcześniej, a niewykorzystanych do poprzednich obiadów, nawet jeśli nie są już świeże i chrupiące. Ważne, aby nie były przygotowane ze słodkiego ciasta.

Farsz na krokiety z mięsem mielonym:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do duszenia

Jak zrobić farsz do krokietów?

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wyłóż na patelnię mięso, dopraw tymiankiem i wędzoną papryką, a także solą i pieprzem do smaku, wymieszaj z pozostałymi składnikami i duś na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni.

Farsz na krokiety z mięsem, pieczarkami i kiszoną kapustą:

  • mięso z rosołu (ok. 600 g)
  • 6-7 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kiszonej kapusty
  • wędzona papryka, sproszkowany czosnek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso oddziel od kości i rozdrobnij widelcem lub pokrój w kostkę. Pokrój również pieczarkę i cebulę. Kiszoną kapustę poszatkuj na drobniejsze części. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, kapustę, a na końcu mięso. Dopraw wędzoną papryką, czosnkiem i rozmarynem, a także solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj. Całość duś na niedużym ogniu przez ok. 10 minut.

Możesz także użyć większej ilości ulubionych przypraw - mięso z zupy nie ma już tak intensywnego smaku jak to świeże, więc warto go wzbogacić!

Jak zrobić krokiety z mięsem?

Krokiety z mięsem - czy to mielonym, czy w wersji z pieczarkami i kapustą - należy teraz zawinąć i usmażyć. Będziesz do tego potrzebować bułki tartej, dwóch jajek i oleju. Do głębokiego talerza nasyp bułkę tartą, do drugiego natomiast wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do naleśników nakładaj farsz - wyłóż nadzienie na środek, zrób (tak, aby nie dotykać brzegów naleśnika), zawiń końce, a następnie zwiń boczne części placka. Obtocz naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka się przyrumieni. Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.