Chorizo - co to jest? Jak przyrządzić dania z chorizo?

Chorizo to rodzaj hiszpańskiej kiełbasy. Często można znaleźć je na półkach w supermarketach, najczęściej w ramach organizowanych w nich tygodni tematycznych. Jak smakuje chorizo? Do czego wykorzystać kiełbaski chorizo?

Chorizo - co to jest?

Chorizo jest tradycyjną hiszpańską kiełbasą. Przygotowuje się ją z wieprzowiny - z mięsa i tłuszczu - a także ze słodkiej i pikantnej papryki oraz soli. W zależności od tego, która papryka przeważa, kiełbaski chorizo mogą mieć różną ostrość. Jako dodatków używa się do nich również brandy, czosnku i oregano. Chorizo to kiełbasa, która długo nabywa swojego charakterystycznego smaku i zapachu - suszy się ją przez kilka tygodni, przez co również staje się lekko kwaskowata.

Do czego kiełbaski chorizo?

Jeśli zadajecie sobie pytanie, jak zrobić kiełbaski chorizo, by zachować ich wyjątkowy smak, wykorzystajcie je do tapas, czyli przekąsek w hiszpańskim stylu. Kiełbaski chorizo to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju przyjęcia - możesz podać pokrojoną w plasterki obok kaparów, oliwek, suszonych pomidorów, koziego sera i świeżego pieczywa. Serwuj z dobrej jakości smakową oliwą z oliwek do maczania chleba. Z takich składników możesz przygotować także inne przekąski - koreczki, minikanapki lub grzanki z serem żółtym i kiełbaską chorizo.

Kiełbasa chorizo - przepisy

Chorizo będzie również doskonały dodatkiem do omletu lub jajecznicy. Do jajecznicy możesz ją podać ją pokrojoną i podsmażoną w taki sam sposób jak zwykłą kiełbasę. Na pewno sprawi, że danie będzie miało ciekawy, zupełnie inny smak. Wypróbuj też przepis na omlet z chorizo!

Składniki (na 1 omlet):

  • 3 jajka
  • kiełbaska chorizo
  • ugotowana fasola czerwona lub fasola z puszki (około 80 g)
  • połowa cebuli
  • pół słodkiej papryki
  • mięsisty pomidor lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz, chilli

Przygotuj dwie miski - jedną dużą, drugą większą. Oddziel żółta od białek - żółta wbij do małej, a białka do dużej miski. Białka ubij na sztywną pianę trzepaczką lub przy użyciu robota kuchennego. Następnie do białek dodaj żółtka, odrobinę soli i łyżkę oliwy.

Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Kiełbaskę chorizo pokrój w kostkę lub w plastry, wrzuć na patelnię i podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy, słodką paprykę pokrojoną w paski i fasolę. Jeśli zamiast przecieru używasz pomidora, sparz go najpierw, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i chilli.

Na drugą patelnię wylej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu i pod przykryciem, aż spód podsmaży się, a wierzch zetnie. Omlet możesz także po prostu obrócić na drugą stronę. Na placek wyłóż nadzienie. Omlet z chorizo gotowy, smacznego!

Kiełbasa chorizo smażona w kolorowej papryce

Składniki:

  • kilka kiełbasek chorizo
  • 3 papryki: żółta, czerwona, zielona
  • odrobina papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • świeża bagietka

Kiełbasę chorizo ponacinaj tak, jak zwykłą kiełbasę do grilla. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie podsmaż kiełbaski z obu stron. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Dodaj do smażącej się kiełbasy, zmniejsz ogień. Pokrój kawałeczek chilli (lub po prostu dodaj szczyptę sproszkowanego), ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wsyp na patelnię. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Podawaj ze świeżą bagietką – maczaj ją w powstałym sosie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA