Sznycel to rodzaj kotleta przygotowywanego klasycznie z mięsa cielęcego. Płat mięsa rozbija się na grubość ok. 3 milimetrów, smaży na maśle i podaje z plastrem cytryny w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Porcja sznycla w jego ojczyźnie to niekiedy kotlet mający aż 30 cm średnicy! Jak zrobić sznycel po wiedeńsku? Z czego zrobić sznycel, jeśli nie mamy pod ręką cielęciny? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.
Składniki (na 4 porcje):
Rada: Sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną. Do jej przygotowania potrzebujesz ziemniaków, majonezu, cebuli i cytryny. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w łupinkach. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z majonezem. Cebulę również pokrój w niewielką kostkę i dodaj do pozostałych składników sałatki. Potrawę serwuj z połówką cytryny, którą można będzie użyć do skropienia sokiem sałatki lub mięsa.
Tradycyjny sznycel przygotowywany jest z cielęciny. To jednak drogie mięso, które nie jest dostępne we wszystkich sklepach. Zamiast niego można użyć mięsa wołowego (np. z pierwszej krzyżowej) lub wieprzowego (schab - wtedy przygotowujemy schabowy a la sznycel). Jak przyrządzić sznycel wołowy lub wieprzowy? Sposób przygotowania nie różni się zbytnio - należy zachować wszystkie kroki tak, jak w przepisie z użyciem cielęciny. Wołowinę lub wieprzowinę można jednak przyprawić (nie zaleca się przyprawiania mięsa cielęcego innymi przyprawami niż pieprz i sól, bo można zabić jego delikatny smak!) - użyj na przykład czosnku, tymianku, rozmarynu.
Zamiast sałatki ziemniaczanej możesz podać na przykład ćwiartki ziemniaków oraz inne warzywa pieczone w przyprawach lub wybrać tradycyjną, polską wersję - z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub buraczkami.