Kruszonka zrywana z drożdżówki lub ciasta, kiedy mama nie widziała - przysmak z dzieciństwa! Wtedy nie można było jej jeść bez końca, ale na szczęście teraz można spełnić to marzenie i przygotować własną kruszonkę i zjeść albo wykorzystać do innych deserów. Sprawdźcie, jakie mamy propozycje na wypieki z kruszonką!
Składniki:
Rada: Jeśli chcesz, by kruszonka miała ciekawy posmak, możesz dodać do niej skórkę z pomarańczy, cynamon, odrobinę kakao lub wanilię.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem to doskonały pomysł na pyszny deser. Będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn: do miski wlej ciepłe mleko, dodaj dwie łyżki mąki, szczyptę cukru, szczyptę soli. Wszystkie składniki rozmieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, wbij jajka, wlej olej lub roztopione masło, a następnie dodaj zaczyn. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj rabarbar - umyj go, odetnij końce i obierz ze skórki. Pokrój go w plasterki.
Ciasto zagnieć szybko raz jeszcze i wyłóż do formy do pieczenia. Wysyp pokrojony rabarbar, a na niego kruszonkę. Piecz przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj ciasto drożdżowe z powyższego przepisu. Uformuj z niego kulki z wgłębieniami. Wgłębienia wypełnij nadzieniem - budyniem śmietankowym, dżemem truskawkowym lub serkiem waniliowym. Na wierzchu połóż kruszonkę. Piecz przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kruszonka to doskonały dodatek nie tylko do ciast, ale także do owoców. Przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je niewielką ilością masła lub oleju. Pod kruszonką możesz zapiec różne owoce - truskawki, maliny, gruszki, jabłka... a także dowolne mieszanki owoców. My polecamy zapiec gruszki. Wydrąż z nich gniazda nasienne, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Posyp startym imbirem lub polej syropem imbirowym po wierzchu. Możesz użyć także płatków migdałów do wzbogacenia smaku. Na to wyłóż kruszonkę (doskonale sprawdzi się cynamonowa!) w dużej ilości. Następnie włóż do piekarnika na około 25 minut. Podawaj gorące!