Kruszonka do ciasta i owoców - jak ją zrobić, by wyszły idealna? Przepis

Kruszonka to idealne wykończenie ciast i drożdżówek. Słodka, chrupka, rozpływająca się w ustach. Jak zrobić kruszonkę? Do czego ją wykorzystać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie u nas!

Kruszonka na ciasto i do owoców - składniki podstawowe

Kruszonka zrywana z drożdżówki lub ciasta, kiedy mama nie widziała - przysmak z dzieciństwa! Wtedy nie można było jej jeść bez końca, ale na szczęście teraz można spełnić to marzenie i przygotować własną kruszonkę i zjeść albo wykorzystać do innych deserów. Sprawdźcie, jakie mamy propozycje na wypieki z kruszonką!

Składniki:

  • pół szklanki cukru
  • pół kostki zimnego masła
  • szklanka mąki pszennej

Kruszonka - jak zrobić?

  1. Na stolnicę lub do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną. Dodaj masło (możesz je wcześniej pokroić na mniejsze cząstki) oraz cukier.
  2. Wyrabiaj kruszonkę palcami lub siekaj nożem - rób to w taki sposób, by otrzymać grudki różnej wielkości. Możesz ją upiec na blasze i dodać na przykład do jogurtu albo przygotować któryś ze słodkich wypieków!

Rada: Jeśli chcesz, by kruszonka miała ciekawy posmak, możesz dodać do niej skórkę z pomarańczy, cynamon, odrobinę kakao lub wanilię.

Ciasto z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem to doskonały pomysł na pyszny deser. Będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki cukru
  • 100 g drożdży
  • 500 g rabarbaru
  • dwie łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn: do miski wlej ciepłe mleko, dodaj dwie łyżki mąki, szczyptę cukru, szczyptę soli. Wszystkie składniki rozmieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, wbij jajka, wlej olej lub roztopione masło, a następnie dodaj zaczyn. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj rabarbar - umyj go, odetnij końce i obierz ze skórki. Pokrój go w plasterki.

Ciasto zagnieć szybko raz jeszcze i wyłóż do formy do pieczenia. Wysyp pokrojony rabarbar, a na niego kruszonkę. Piecz przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Drożdżowe bułeczki z kruszonką

Przygotuj ciasto drożdżowe z powyższego przepisu. Uformuj z niego kulki z wgłębieniami. Wgłębienia wypełnij nadzieniem - budyniem śmietankowym, dżemem truskawkowym lub serkiem waniliowym. Na wierzchu połóż kruszonkę. Piecz przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Owoce pod kruszonką

Kruszonka to doskonały dodatek nie tylko do ciast, ale także do owoców. Przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je niewielką ilością masła lub oleju. Pod kruszonką możesz zapiec różne owoce - truskawki, maliny, gruszki, jabłka... a także dowolne mieszanki owoców. My polecamy zapiec gruszki. Wydrąż z nich gniazda nasienne, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Posyp startym imbirem lub polej syropem imbirowym po wierzchu. Możesz użyć także płatków migdałów do wzbogacenia smaku. Na to wyłóż kruszonkę (doskonale sprawdzi się cynamonowa!) w dużej ilości. Następnie włóż do piekarnika na około 25 minut. Podawaj gorące!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA