Kotlety ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad zwłaszcza dla tych, którym znudziły się już tradycyjne placki ziemniaczane czy babka ziemniaczana. Szukasz inspiracji na łatwą w przygotowaniu potrawę? Z wczorajszego obiadu został ci nadmiar ziemniaków? Świetnie! Wystarczy trochę kreatywności i szybko przygotujesz z nich nowe i pyszne danie.
Będziesz potrzebować:
Kotlet ziemniaczany, choć sam w sobie jest bez wątpienia pyszny, potrzebuje zwykle dodatków. W najprostszej wersji możesz go podać podobnie jak placki ziemniaczane - z dużą łyżką gęstej, kwaśnej śmietany lub po prostu z keczupem. Świetnie sprawdzą się do niego różnego rodzaju sosy warzywne i mięsne. Możesz również podać je z gulaszem mięsnym, takim, jaki przygotowuje się do kaszy gryczanej lub z sosem koperkowym. My uznaliśmy, że kotlet ziemniaczany będzie doskonale smakował w lekkim sosie z dużą ilością papryki i pieczarek.
Przygotuj:
Paprykę umyj, wytnij z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub plasterki. Poszatkuj również wcześniej obraną cebulę. Wrzuć ją jako pierwszą na patelnię z rozgrzaną odrobioną oleju. Po chwili dodaj paprykę, a na końcu pieczarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przykryj przykrywką i duś przez 8-10 minut. Następnie wlej do kubka odrobinę zimnej wody i łyżkę powstałego wywaru. Wsyp mąkę i dobrze rozmieszaj, a następnie dodaj łyżkę jogurtu i jeszcze raz połącz składniki. Taką mieszankę dodaj do duszących się warzyw i wymieszaj, by zagęścić sos. Podawaj ze smażonymi na złoto kotletami ziemniaczanymi.