Pasta z makreli z twarogiem to doskonały sposób na zdrowe śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, zwłaszcza chleba razowego, bułeczek lub bajgli. Jej smak zaostrzy dodatek musztardy i cebuli, a jeśli lubicie naprawdę pikantne dania, dodajcie również posiekaną papryczkę chili.
Pasta z makreli i twarogu - składniki:
- 200 sera białego półtłustego
- 200 g wędzonego fileta z makreli
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
- opcjonalnie: łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, 1/2 ząbka czosnku
Jak zrobić pastę z makreli z twarogiem - krok po kroku:
- Z wędzonego fileta z makreli usuń skórę, dokładnie sprawdź, czy nie pozostały żadne ości. Jeśli tak - usuń je. Mięso ryby rozdrobnij widelcem lub palcami.
- Ogórki kiszone oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Połącz ze sobą ser, makrelę i warzywa, dodaj musztardę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem, dodaj drobno pokrojony szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki oraz - jeśli chcesz, żeby miała bardziej intensywny smak i zapach - 1/2 rozgniecionego ząbka czosnku.
- Jeżeli uważasz, że pasta z makreli i sera białego wyszła zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę jogurtu naturalnego lub majonezu. A jeśli zależy ci, żeby miała idealnie gładką konsystencję, możesz ją zblendować.
- Po przygotowaniu, a przed zjedzeniem, dobrze wstawić pastę do lodówki na godzinę.
Pasta z makreli z białym serem – propozycje podania
Pasta z twarogu i makreli to propozycja na wartościowe i sycące śniadanie lub kolację. Można ją podać z ulubionym pieczywem pełnoziarnistym lub opieczoną na złoto, chrupiącą bagietką. Taka pasta z makreli i białego sera doskonale sprawdzi się także w roli przekąsek – możesz nią posmarować krakersy lub wypełnić małe tartaletki.
Pasta z twarogu i makreli z jajkiem
Doskonałym dodatkiem do pasty z makreli i białego sera jest także jajko. Ugotuj je na twardo, po wystudzeniu obierz i dokładnie rozdrobnij widelcem. Dodaj do ryby i twarogu. Jeśli nie zależy ci na idealnie gładkiej konsystencji pasty, jajko możesz pokroić w drobną kosteczkę. Możesz też po prostu pokroić je w plasterki i ułożyć na kanapkach z pastą.