Naleśniki to jedno z najprostszych do przyrządzenia dań. Do ich przygotowania wystarczą jedynie mąka, mleko i jajka. Prawdopodobnie dlatego naleśniki są tak popularne na całym świecie. Zajadają się nimi absolutnie wszyscy - od Europejczyków, przez Amerykanów, po mieszkańców dalekiej Azji. Ich pochodzenie nie jest jednoznacznie określone. Niektóre źródła podają, że zostały wymyślone w starożytnej Grecji, a pierwsze wzmianki o nich pojawiały się już w IV p.n.e. Włosi natomiast sądzą, że to ich wynalazek. Według nich naleśniki powstały we Florencji, a ich koncept został przewieziony do Francji przez Katarzynę Medycejską w XVI wieku.
Wyjaśnienia genezy naleśników nie ułatwia fakt, że są one potrawą bardzo zróżnicowaną i uniwersalną. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego. W każdym kraju podaje się je inaczej. Można je przygotowywać na słodko bądź słono. Niektóre z nich podaje się na zimno, a inne wolimy na gorąco.
W naszym regionie popularniejsze są naleśniki bardzo cienkie. Często im cieńsze jest ciasto naleśnikowe, tym naleśnik uważa się za lepszy. W Stanach Zjednoczonych królują natomiast tzw. pancakes. Są to nieduże placuszki, które dzięki dodatkowi środka spulchniającego stają się bardzo puszyste.
Te dwa rodzaje naleśników różnią się przede wszystkim rozmieszczeniem dodatków. Popularniejsze w naszym kraju cienkie naleśniki zwijamy w różne kształty (przede wszystkim trójkąty, ruloniki i koperty), a wszystkie ich dodatki znajdują się w środku. Tymczasem pancake-ów nie da się zwijać, więc dodatki (np. dżem, syrop czy owoce) musimy kłaść na placuszkach lub obok nich na talerzu.
Nasz przepis na ciasto pozwoli wam zrobić naprawdę dobre naleśniki. Lecz po usmażeniu należy je jeszcze uzupełnić odpowiednimi dodatkami. To ten moment, kiedy możecie puścić wodze własnej fantazji i dodać do naleśników, co tylko dusza zapragnie. Mogą to być owoce z bitą śmietaną, czekolada, farsz z serem i pieczarkami, mięso lub warzywa. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest biały ser lub twaróg przyrządzony na słodko. Eksperymentujcie i twórzcie nowe wersje naleśników!
Zobacz również: