Jak zrobić domowe lody? Twoje ulubione smaki, kiedy tylko zechcesz
Jak zrobić lody w domu?
Domowe lody to na pewno coś, co zaimponuje waszej rodzinie oraz przyjaciołom. Zachwycone będą również dzieciaki, które najchętniej jadłyby je przez cały rok. To prawda, że lody możemy dostać na każdym kroku, ale nie ma nic przyjemniejszego jak przygotowanie czegoś pysznego własnym sposobem.
Do lodów powinniśmy zawsze używać świeżych produktów. Lody muszą być przygotowane z masy mleczno-jajecznej. Mleko powinno być pełnotłuste, a jajka świeże i uprzednio sparzone. Musimy uważać, by nie dodać zbyt dużej ilości cukru, gdyż mogłaby za bardzo wpłynąć na smak, a także utrudnić zamarzanie. Ich zamrażanie potrwa kilka godzin. Musimy pamiętać by co parę godzin mieszać je, aby zrobiły się gładkie i puszyste.
Jak zrobić lody śmietankowe? Składniki:
- 0,5 l mleka pełnotłustego
- 8 żółtek jajek
- 100-150 g cukru
- 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36 proc.
Domowe lody śmietankowe - krok po kroku:
- Żółtka wbijamy do głębokiej miski. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na masę.
- W oddzielnym naczyniu zagotowujemy mleko, a następnie gorący płyn stopniowo przelewamy do ubitego kogla mogla, cały czas mieszając.
- Przelewamy masę z powrotem do garnka.
- Wszystko mieszamy nad ogniem do momentu, aż masa zgęstnieje. Należy obserwować zawartość garnka, gdyż zbyt wysoka temperatura może spowodować ścinanie się jajek.
- Gdy masa będzie już gęsta ściągamy ją z ognia i mieszamy do ostudzenia.
- Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, po czym dodajemy ją do masy.
- Wszystko wkładamy do lodówki i zostawiamy tam na parę godzin. Jednocześnie pamiętamy, aby co jakiś czas przemieszać nasze domowe lody.
Przepis na domowe lody
Lody o innych smakach możemy zrobić równie łatwo. Na bazie przepisu na lody śmietankowe możemy dodawać dowolne składniki. Wystarczy je dodać do gotowej masy mleczno-jajecznej, wymieszać i następnie wstawić do lodówki w celu zamrożenia całości. Takim sposobem możemy dodać orzechy i bakalie, rodzynki, figi, świeże owoce (truskawki, maliny, winogrona), sok z cytryny, miętę, lub czekoladę (ewentualnie kakao).
Przepisów jest mnóstwo. To, jaki smak waszych lodów wybierzecie, zależy tylko od tego, jakie są wasze ulubione dodatki. Przepis na domowe lody daje wam możliwości do eksperymentów. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na lody. Dzięki niemu przygotujecie wspaniałe lody dla waszych bliskich i przyjaciół. Będziecie mogli się nimi raczyć przez cały rok.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić