Domowe lody to na pewno coś, co zaimponuje waszej rodzinie oraz przyjaciołom. Zachwycone będą również dzieciaki, które najchętniej jadłyby je przez cały rok. To prawda, że lody możemy dostać na każdym kroku, ale nie ma nic przyjemniejszego jak przygotowanie czegoś pysznego własnym sposobem.
Do lodów powinniśmy zawsze używać świeżych produktów. Lody muszą być przygotowane z masy mleczno-jajecznej. Mleko powinno być pełnotłuste, a jajka świeże i uprzednio sparzone. Musimy uważać, by nie dodać zbyt dużej ilości cukru, gdyż mogłaby za bardzo wpłynąć na smak, a także utrudnić zamarzanie. Ich zamrażanie potrwa kilka godzin. Musimy pamiętać by co parę godzin mieszać je, aby zrobiły się gładkie i puszyste.
Lody o innych smakach możemy zrobić równie łatwo. Na bazie przepisu na lody śmietankowe możemy dodawać dowolne składniki. Wystarczy je dodać do gotowej masy mleczno-jajecznej, wymieszać i następnie wstawić do lodówki w celu zamrożenia całości. Takim sposobem możemy dodać orzechy i bakalie, rodzynki, figi, świeże owoce (truskawki, maliny, winogrona), sok z cytryny, miętę, lub czekoladę (ewentualnie kakao).
Przepisów jest mnóstwo. To, jaki smak waszych lodów wybierzecie, zależy tylko od tego, jakie są wasze ulubione dodatki. Przepis na domowe lody daje wam możliwości do eksperymentów. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na lody. Dzięki niemu przygotujecie wspaniałe lody dla waszych bliskich i przyjaciół. Będziecie mogli się nimi raczyć przez cały rok.