• Link został skopiowany

Jak zrobić gofry? Podpowiadamy wam jak własnoręcznie przygotować pyszne wafle

Gofry to zdecydowanie wakacyjny deser. Trudno wyobrazić sobie wczasowiczów maszerujących bez tych przysmaków w dłoniach. Gofry przywołują zwłaszcza dziecięce wspomnienia z lata spędzonego nad morzem. Wtedy zachwycaliśmy się każdą odmianą tego deseru. Prezentujemy wam przepis na domowe gofry jak z budki nad morzem
Gofry to zdecydowanie wakacyjny deser. Trudno wyobrazić sobie wczasowiczów maszerujących bez tych przysmaków w dłoniach.
Fot. Shutterstock

Chrupiące domowe gofry

Poza wspaniałym smakiem wafli, gofry można serwować z najróżniejszymi dodatkami. Jest to deser bardzo uniwersalny i pozwala nam stworzyć idealne zestawienie składników. Te najpopularniejsze to gofry z bitą śmietaną i owocami. Często są to czerwone owoce, takie jak maliny, truskawki czy mieszanka owoców leśnych. Same wafle podawane z cukrem pudrem również mają swój urok. Do gofrów możemy dobierać różne polewy, podawać je posypane czekoladą lub marmoladą.

Jedyną przeszkodą, która może zahamować nasz zapał jest gofrownica. To maszyna do robienia gofrów, która jest absolutnie konieczna do ich wykonania. Zatem polecamy wam zaopatrzenie się w narzędzie do robienia chrupiących gofrów w waszych domach. A następnie zróbcie masę według naszego przepisu.

Gofry jak z budki - składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • 2 jajka
  • ok. 100 – 150 ml oleju słonecznikowego lub masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • cukier puder

Jak zrobić gofry - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy głęboką miskę. Wsypujemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  2. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jajka, olej roślinny i mleko.
  3. Miksujemy mikserem do osiągnięcia gładkiej masy.
  4. Gotową masę odkładamy na ok. 10-15 minut.
  5. Rozgrzewamy gofrownicę.
  6. Do wlewania masy do gofrownicy najlepiej użyć głębokiej łyżki albo chochelki. Pozwoli nam to na równomierne rozprowadzenie masy w foremkach gofrownicy.
  7. Gofry pieczemy ok.3 - 4 minuty. Warto sprawdzać stopień wypieczenia gofrów i zdecydować jak wypieczone wafle nam odpowiadają. Możemy też zasięgnąć wiedzy z instrukcji producenta gofrownicy.
  8. Po upieczeniu rozkładamy gofry na dużej powierzchni, aby lekko odparowały. Może to być kratka od piekarnika lub papier do pieczenia. Posypujemy je cukrem pudrem dla dekoracji.

Jak się robi gofry?

Gofry są już gotowe. Możemy je podawać bezpośrednio po upieczeniu. Poza cukrem pudrem możemy dodać dowolne składniki. Dobór ich jest dowolny, musimy zdać się na własny gust i inwencję przy dekoracji. Popularne dodatki do wszelkie owoce, śmietana, smakowe polewy, posypki dekoracyjne. Gofry możemy podawać również na talerzu z lodami.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na gofry. Dzięki niemu przygotujecie pyszne gofry dla waszych bliskich i przyjaciół. To doskonały pomysł na letni deser. Tym daniem z pewnością rozbudzicie niejedno wspomnienie z dzieciństwa.

Zobacz wideo
Więcej o: