Ziemniaki z reguły gotujemy w wodzie. Potrzebny jest nam do tego duży, głęboki garnek. Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Im większy ziemniak, tym gotuje się dłużej. Jeśli nie gotujemy ziemniaków w mundurkach musimy je obrać. Podczas obierania starajmy się zanurzać nóż bardzo płytko, tak, aby odchodziła od nich sama ciemna warstwa. Wiele wartości odżywczych znajduje się w ziemniaku właśnie tuż pod jego skórką. Podobnie jest z temperaturą gotowania. Witamina C zawarta w ziemniakach łatwo zanika w zimnej wodzie. Dlatego lepiej będzie, gdy nasze ziemniaki wrzucimy do już wrzącej wody.
Często zadajemy sobie pytanie jak ugotować ziemniaki, aby były soczyste, żeby nie były kruche i się nie rozpadały. Są na to różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie kilku łyżek oleju do wody, w której nasze ziemniaki będą się gotować. Jeszcze inna teoria mówi o zasmażeniu cebuli, którą potem należy dodać do gotujących się ziemniaków.
Ziemniaki możemy również gotować w tak zwanych mundurkach. To znaczy, że nie zawsze musimy je obierać. Zdecydowanie najlepiej nadają się do tego ziemniaki młode, które swój najgorętszy czas przeżywają latem. Musimy natomiast pamiętać, aby takie ziemniaki również oczyścić.
Ziemniaki gotowane możemy używać do wielu potraw. Mogą służyć jako dodatek w formie puree lub w całości. Możemy pokroić je na talarki lub paski i dodatkowo usmażyć. Warto je włożyć do piekarnika i upiec. Wachlarz możliwości jest naprawdę bogaty. Zachęcamy was do częstego spożywania i gotowania ziemniaków. Z pewnością dodadzą waszym potrawom charakteru. Smacznego!
Zobacz również:
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane?
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane