Pałeczki japońskie, zwane inaczej hashi, to dalekowschodnie narzędzia do jedzenia, które odpowiadają naszym nożom i widelcom. Są to dwa patyczki o odpowiednim rozmiarze i kształcie. Wykonuje się je z drewna, bambusa, metalu, kości słoniowej czy porcelany. W kuchni dalekowschodniej pałeczki używane są do każdego posiłku. Służą do spożywania sushi, ramenu, udonu, ryżu oraz wielu innych potraw. Z racji rosnącej popularności kuchni dalekowschodniej w Europie, coraz chętniej przejmujemy liczne zachowania związane z tą kulturą. Jednak nie zawsze posiadamy umiejętności oraz wiedzę jak poprawnie używać pałeczek.
Teraz wyjaśnimy wam jak ułożyć pałeczki w dłoni oraz jak nimi operować. Z rzeczy, które są nam niezbędne potrzebujemy jedynie kompletu zwykłych pałeczek do jedzenia.
Poza funkcją sztućców, pałeczki do jedzenia to ważny element kultury dalekowschodniej. Należy pamiętać, iż przy jedzeniu pałeczkami obowiązują pewne zasady.
Warto swoje umiejętności jedzenia pałeczkami kształtować na rożnych potrawach. Do ćwiczeń świetnie nadają się przede wszystkim kawałki warzyw, marchewki, kalafiora, brokułu czy warzywa strączkowe. Zachęcamy was to używania pałeczek w myśl naszych rad. Mamy nadzieje, że sprostacie temu trudowi i będziecie częściej kosztować azjatyckiej kuchni.
To wszystkie nasze rady dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami. Stosujcie się do nich, a z powodzeniem będziecie pałaszowali dania azjatyckiej kuchni. Pamiętajcie przy tym o zachowaniu dobrych manier w trakcie jedzenia pałeczkami.