Na gotowanie możemy przeznaczyć brokuły mrożone jak i brokuły świeże. Najwięcej właściwości mają zdecydowanie te drugie. Brokuły są dostępne cały rok, a najlepszy okres na ich spożywanie to późna jesień. Brokuł poza swoim ciekawym wyglądem i wspaniałym smakiem to również źródło wieku wartości odżywczych. Według naukowców to warzywo, które może uchronić nas przed rakiem, a to wszystko za sprawą sulforafanu. Brokuły mogą również hamować objawy autyzmu. Mają też zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny oraz nasze kości i stawy. Dodatkowo brokuły zawierają również dużo białka, soli mineralnych, witamin oraz błonnika. W brokule znajdziemy również pozostałe pierwiastki ważne dla naszego organizmu, między innymi wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas.
To wspaniały dodatek do wielu dań. Brokuły gotowane możemy dodawać do ryb lub mięs. Z gotowanych brokułów możemy przygotować pyszną zupę lub zupę krem. Te warzywa smakują doskonale w każdej postaci. Warto je jeść jak najczęściej - według naukowych źródeł 150 g brokułów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy A, B1 i C. A porcję brokułów najlepiej spożywać ok. 3 razy tygodniowo.
Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na gotowane brokuły. Próbujcie ugotować je we własnych kuchniach i dodawać do waszych potraw. Również polecamy wam częstsze raczenie się brokułami, jeśli do tej pory robiliście to rzadko.
Zobacz również:
Brokuły - właściwości i pomysły na podanie. Przepisy na tartę i zapiekankę z brokułami
Jak ugotować kalafior? By był najsmaczniejszy, pamiętaj o tych zasadach